Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
Ο Dr. Maged Younes, πρώην Γενικός Διευθυντής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) αλλά και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) και τώρα Chairman στον Ευρωπαϊκο Οργανισμό Τροφίμων (EFSA), βρέθηκε σήμερα το πρωί στη Λάρισα, προσκεκλημένος του καθηγητή της Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, για μια και μοναδική διάλεξη στους φοιτητές του τμήματος.
«Στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε την Σχολή της Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον παγκόσμιο χάρτη της επιστημονικής αριστείας», δηλώνει ο καθηγητής του τμήματος Δημήτρης Κουρέτας, κάνοντας λόγο για «εξαιρετική τιμή, τόσο για τη Σχολή και το Πανεπιστήμιο, καθώς και για την πόλη της Λάρισας να βρίσκεται ένας επιστήμονας τέτοιου βεληνεκούς ανάμεσα μας».
Ο Dr. Maged Younes έχει να επιδείξει μία μακρόχρονη καριέρα στην Τοξικολογία και στην αξιολόγηση κινδύνων στον άνθρωπο στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό τομέα καθώς και σε διεθνείς οργανισμούς, οπότε είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσει για κάποια από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίσει σήμερα η ανθρωπότητα. Ο ίδιος δεν αρνήθηκε να μιλήσει στη LarissaPress:
«Ήθελα να δω από κοντά το Πανεπιστήμιο, τη Σχολή της Βιοχημείας στη Λάρισα και τους φοιτητές γι’ αυτό και βρέθηκα εδώ σήμερα αποδεχόμενος την πρόσκληση του καθηγητή κ. Κουρέτα. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τη Λάρισα, όχι όμως και την Ελλάδα, στην οποία ήρθα για πρώτη φορά όταν ήμουν 12 ετών!», μας λέει σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη διάλεξη του ο Dr Maged, αφού προηγουμένως είχε απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις φοιτητών της Βιοχημείας, που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την ομιλία ενός σπουδαίου επιστήμονα.
Ρωτήσαμε τον καθηγητή κατά πόσο οι σημερινές τροφές είναι ασφαλείς και τι είναι αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε ως καταναλωτές.
«Είναι πραγματικά δύσκολο να απαντήσεις στην ερώτηση πόσο ασφαλή –όσον αφορά την υγεία μας- είναι τα φαγητά που τρώμε σήμερα. Είναι τόσο ασφαλή όσο μπορούν να είναι. Φυσικά υπάρχουν πλέον αρκετά συστήματα ελέγχου που μπορούν να βοηθήσουν και βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση.
Ως καταναλωτές αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθούμε τους κλασσικούς κανόνες υγιεινής: να πλένουμε καλά τα χέρια μας, να ξεχωρίζουμε το μαγειρεμένο υλικό από το ακατέργαστο, να επιλέγουμε προσεκτικά και αφού ψάξουμε και ενημερωθούμε από πού θα ψωνίσουμε τις τροφές μας. Επίσης να διαβάζουμε τα συστατικά τους και να προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα», μας απαντάει και η επόμενη ερώτηση μας αφορά την ατμοσφαιρική μόλυνση, ένα φαινόμενο το οποίο απασχολεί και την πόλη της Λάρισας:
«Το βασικό κλειδί στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής μόλυνσης που συναντούμε πλέον στις πόλεις σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι να εξετάσουμε και να βρούμε την αιτία. Ποιες δηλαδή είναι οι «πηγές» της μόλυνσης. Αν για παράδειγμα η αιτία είναι οι ρύποι των αυτοκινήτων ή των εργοστασίων, μπορούμε να σχεδιάσουμε συγκεκριμένες πολιτικές αντιμετώπισης του φαινομένου. Οι επιπτώσεις του φαινομένου είναι πολύ μεγάλες στον ανθρώπινο οργανισμό και αυτό έχει αποδειχθεί απ’ όλες τις σχετικές έρευνες. Πρέπει οι τοπικές αρχές να εστιάζουν ακριβώς στην πηγή του προβλήματος και να σχεδιάζουν τις πολιτικές τους», τονίζει ο Dr Maged, τον οποίο καλούμε να μας πει, ποιο κατά τη γνώμη του είναι το «νούμερο ένα» πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας:
«Νούμερο ένα» πρόβλημα αυτή τη στιγμή μας είναι η κλιματική αλλαγή, ένα φαινόμενο που δημιουργήσαμε μόνοι μας και το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε… χθες! Δυστυχώς η παγκόσμια κοινότητα ακόμα συζητάει αντί να πράττει. Εγώ δεν θα ζω σε πενήντα χρόνια, όμως έχω την ευθύνη, έχουμε όλοι μας την ευθύνη, να προστατέψουμε το περιβάλλον για τις επόμενες γενιές. Αυτό είναι το χρέος μας προς τους νέους ανθρώπους».