Ήταν ευχάριστη είδηση η αναγγελία της υποψηφιότητας της κυρίας Σακελλαροπούλου, προέδρου του ΣΤΕ, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρότι η ΝΔ δεν την είχε ψηφίσει για πρόεδρο του ΣΤΕ, η τωρινή πρόταση του Πρωθυπουργού, δείχνει ότι αναγνωρίζει τα προσόντα της τα οποία ωστόσο κατείχε και τότε. Μερικές φορές, δεν είναι αργά…
Όταν όμως, εν μέσω των ειδήσεων για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, άρχισε να «παίζει» το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την εν λόγω υποψηφιότητα, ομολογώ ότι η πρώτη αισιοδοξία και χαρά, χάθηκε πίσω από τις λέξεις του διαγγέλματος. Καθώς λοιπόν οι λέξεις δεν είναι ποτέ αθώες, ας δούμε κάποια σημεία από την, πρόωρη, ανακοίνωση για την ΠτΔ (τα κεφαλαία είναι δική μου επιλογή για ευνόητους λόγους καθώς συνιστούν την αιχμή των ενστάσεών μου)
1. «Δεν είναι πολλές οι εμβληματικές ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ που έχει ένας πρωθυπουργός να αφήσει το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ για το μέλλον. Η επιλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι μια από αυτές.»
Τι μας λέει ο πρωθυπουργός; Ότι η γυναίκα πρόεδρος είναι ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ και χρησιμοποιείται για να αφήσει αυτός το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ του ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ;
2. «Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΥΣ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ . Η Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Πρόοδος, ωστόσο, είναι γένους θηλυκού. Και αυτές μάς καλούν στην μεγάλη ΥΠΕΡΒΑΣΗ»
Το 50% και επιπλέον των πολιτών αυτής της χώρας είναι γένους θηλυκού. Δεν συνιστά καμία «υπέρβαση», ούτε εξαίρεση, ούτε ειδική περίπτωση η επιλογή μιας γυναίκας στη θέση του ΠτΔ.
3. ΚΑΙ ΝΑΙ , η κυρία Σακελλαροπούλου είναι ΓΥΝΑΙΚΑ. Διακεκριμένη επιστήμων και ενεργός πολίτης.»
Και ναι, υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες επιστήμονες ή επιστημόνισσες -για όποιον προτιμά αυτόν τον τύπο-, διακεκριμένες στην επιστήμη τους αλλά και ενεργοί/ες πολίτες/σσες. Προς τι ή έκπληξη λοιπόν; Φυσικά και είναι γένους θηλυκού η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
4. «η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται ακόμα από ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ σε βάρος των γυναικών. Έ, λοιπόν , ΑΥΤΟ ΑΛΛΑΖΕΙ , ξεκινώντας από την κορυφή. Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει.»
Ο Πρωθυπουργός μας λέει ότι πρέπει να εκλεγεί γυναίκα ΠτΔ για να πάψουν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών; Αν δε εκλεγεί, κάτι που απεύχομαι, τις αρχές ποιας δεκαετίας, ποιανού αιώνα θα περιμένουμε για να σταματήσουν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών; Είχα την εντύπωση ότι η κατάργηση των διακρίσεων σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα είναι ζήτημα ισονομίας και δικαιοσύνης.
Ευχάριστη η υποψηφιότητα μια ικανής πολίτισσας και επιστημόνισσας με αναγνωρισμένη την δημοκρατική, κοινωνική και περιβαλλοντική της ευαισθησία, δυσάρεστη ωστόσο η χρησιμοθηρική διάσταση του γυναικείου φύλου.
Κάθε άνθρωπος κρίνεται για τις ικανότητες, τις δεξιότητες και το έργο του, ανεξάρτητα από το φύλο του και καλό είναι αυτά να αναγνωρίζονται ανεξάρτητα από την «πολιτική οικογένεια» στην οποία ανήκει.