Barista, μια έννοια που μπήκε στην ζωή μας τα τελευταία χρόνια και έχει να κάνει καθαρά με το κομμάτι του καφέ, ουσιαστικά περιγράφει τον άνθρωπο πίσω από την μπάρα που ετοιμάζει τα ροφήματα μας και κατά κύριο λόγο τον καφέ μας. Η παλαιότερη ονομασία του ήταν espresso puller λόγω του ότι στις παλιές μηχανές για να ξεκινήσει η εκχύλιση τραβούσαν έναν μοχλό, για μας η εξέλιξη μέσα στα χρόνια του λεγόμενου μπουφετζή.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία άνθηση στο συγκεκριμένο επάγγελμα στην χώρα μας και στο κομμάτι του καφέ αλλά εκείνο που παραμένει στάσιμο είναι η άποψη για αυτόν τον… barista, η άποψη πως δεν κάνει και κάτι μαγικό , απλά πατάει ένα κουμπί σε μια μεγάλη μηχανή και βγαίνει ο espresso. Όχι φίλε μου, δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Κατ αρχάς ένας barista θα πρέπει να ξέρει ανά πάσα ώρα και στιγμή πώς να συμπεριφερθεί στο προϊόν που κρατά στα χέρια του τι σημαίνει ότι πχ ένα καφές είναι Arabica ή Robusta, τι είναι το blend ή μονοποικιλιακός, τα χαρακτηριστικά τα γευστικά και τα αρωματικά κάθε ποικιλίας ,τι είναι ρεφρακτόμετρο, λύσιμο μύλου, ρύθμιση άλεσης, πιθανές βλάβες μηχανής, TDS του καφέ και πόσα ακόμα, μέχρι και χημεία νερού θα πρέπει να ξέρει, σκληρότητα, ph και πάει λέγοντας, Ο barista είναι ότι είναι για το κρασί ο sommelier . Οπότε μπορούμε να καταλάβουμε πως για να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτήν τη δουλειά θέλει αρκετό διάβασμα, ασχολία, υπομονή, ξενύχτι, αγάπη και… ανέχεια, άλλωστε μιλάμε για τον χώρο εστίασης.
Είναι ένα επάγγελμα που σου προσφέρει αρκετά καλές απολαβές , καλές συνθήκες εργασίας, πρωινές ώρες για δουλειά και το πιο ωραίο είναι πως παίζεις ένα σημαντικό ρόλο στην πορεία της ημέρας του κάθε πελάτη που εξυπηρετείς γιατί ουσιαστικά εσύ του ξεκινάς την ημέρα του και σίγουρα κάποιος μπορεί να εξελιχθεί, ανάλογα βέβαια με το πόσο θέλει. Υπάρχουν εξειδικευμένα σεμινάρια πιστοποιημένα από την SCA (Speciality Coffee Associason) αλλά πλέον υπάρχουν και Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια που κάνουν κάποια από αυτά ποιοτικά σεμινάρια. Σκεφτείτε πως η κατανάλωση καφέ εκτός σπιτιού στην χώρα μας ανέρχεται στα 3 δις ευρώ, δηλαδή περίπου 40000 τόνοι καφέ οπότε συνειδητοποιούμε πως είναι κάτι που απλά λατρεύουμε ενώ δεν είναι και λίγες οι διακρίσεις των Ελλήνων σε παγκόσμιους διαγωνισμούς barista.
Στο δια ταύτα ένας barista έχει προοπτικές εξέλιξης, για αυτούς που λένε πως δεν γίνεται να δουλεύουν πίσω από τη μπάρα μέχρι τα σαράντα, ανάλογα με την εμπειρία και την γνώση που θα έχει κατακτήσει ο καθένας μπορεί να εργαστεί σε μια εταιρία καφέ , μια αλυσίδα καφέ σαν στέλεχος ή ακόμα και να το κάνει ακαδημαϊκά και να διδάσκει αυτός τα εξειδικευμένα σεμινάρια. Ο χώρος της εστίασης και του καφέ είναι τεράστιος με εξαιρετικές προοπτικές και θα πρέπει να σταματήσουμε να το βλέπουμε σαν κάτι απλό και εύκολο και να το δούμε σαν ένα επάγγελμα όπως όλα τα άλλα.
Σίγουρα δεν έχει τις δυσκολίες άλλων επαγγελμάτων, ούτε εκτελεί κάποιο σημαντικό κοινωνικό έργο, αλλά νομίζω πως ήρθε η ώρα να καταταχθεί στα επαγγέλματα καριέρας, άλλωστε ένας καλός καφές είναι ικανός να μας φτιάξει μια στραβή στο ξεκίνημα ημέρα. Εγώ έχω διαλέξει επάγγελμα, είμαι barista , ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλοι γιατί ο καφές δεν είναι απλά ένα προϊόν, είναι εμπειρία.