Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
Η Λαρισαία δερματολόγος Τίνα Κιμπούρη δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, για όσους ζουν και αναπνέουν στην πόλη αυτή. Ο πλαστικός χειρουργός Γιάννης Λύρας με τη σειρά του, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις σε όσους ζουν και αναπνέουν στην Ελλάδα. Ένα «εκρηκτικό δίδυμο» ανακοινώνει τη συνεργασία του, με έδρα τη Λάρισα, και στόχο να ανεβάσουν το επίπεδο της αισθητικής αποκατάστασης στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.
Η είδηση που κυοφορείται εδώ και καιρό από στόμα σε στόμα αρκετών Λαρισαίων μου επιβεβαιώνεται το πρωί του Σαββάτου σε κεντρικό καφέ της πόλης, από το στόμα και των δυο σπουδαίων αυτών επιστημόνων.
Με λίγο καφέ, πολύ χαμόγελο και ένα νοητικό «πινγκ-πονγκ» ανάμεσα σε δυο πολύ ισχυρές προσωπικότητες όλα μοιάζουν πιο όμορφα. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν και οι δυο τους προσεγγίζουν την ομορφιά με έναν διαφορετικό τρόπο απ’ ότι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Ή μήπως δεν είναι έτσι;
Ρωτάω να μάθω γιατί επέλεξαν να συνεργαστούν και μάλιστα με έδρα τη Λάρισα.
«Μπορώ να παρέχω τις υπηρεσίες μου σε όσους με εμπιστεύονται με συνέπεια, γνώση και εμπειρία μέχρι ένα επίπεδο, και επέλεξα τη συνεργασία μου με έναν εξαιρετικά αξιόπιστο συνάδερφο, γιατί γνωρίζω πολύ καλά πως έτσι μπορεί να συνεχιστεί ένα επεμβατικό κομμάτι στο ανώτερο δυνατό επίπεδο», μου εξηγεί η Λαρισαία δερματολόγος, η οποία θέλει πλέον να γίνει κοινωνός μιας ολοκληρωμένης πρότασης αντιμετώπισης όλων των περιστατικών που χρήζουν αποκατάστασης.
Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η άποψη του διάσημου πλαστικού Γιάννη Λύρα, ο οποίος επιλέγει τη Λάρισα για να παρέχει τις υπηρεσίες που τον έχουν κάνει γνωστό. «Για μένα πρωτεύοντα λόγο στην συνεργασία αυτή έπαιξε η ίδια η Τίνα και ο χαρακτήρας της που δεν δέχεται “όχι”. Πρόκειται για μια δυναμική γυναίκα και εξαιρετική επιστήμονα με προσφορά στην κοινωνία. Επίσης έχοντας ήδη ιατρεία σε τέσσερις πόλεις βρήκα ιδιαίτερα σημαντική την πρόκληση να συμβάλω στη δημιουργία ενός “destination”, όσον αφορά τον ιατρικό τουρισμό στη Λάρισα. Κι αυτό γιατί πρόκειται μια πόλη που συνδυάζει τα πάντα: υποδομές στον τομέα της υγείας, εξαιρετικά ιδιωτικά θεραπευτήρια, κρατικά νοσοκομεία ικανά να υποστηρίξουν όλο το concept, ξενοδοχειακές μονάδες κατάλληλες να υποδεχθούν εκείνους που θα επιλέξουν τη Λάρισα για τη θεραπεία τους, αξιόλογο νοσηλευτικό προορισμό. Και φυσικά μια μοναδική γεωγραφική θέση. Ως μέλος εδώ και χρόνια στο ΔΣ του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας μπορώ να αντιληφθώ απόλυτα τα οφέλη τέτοιων συνεργειών, με βάση τη φιλοσοφία μου η οποία είναι ξεκάθαρη: προς όφελος των ασθενών πρέπει να συνεργάζονται συναφής ιδιότητες μεταξύ τους σε ιατρικές πράξεις διάγνωσης και θεραπείας. Πάντα με αγάπη στον ασθενή και αφοσίωση στην ιατρική δεοντολογία.
Γιατί αποφασίσατε να γίνετε πλαστικός χειρουργός;
Ήθελα να γίνω φυσικός. Με γοήτευε και συνεχίζει να με γοητεύει η δυναμική των φυσικών δυνάμεων. Ο τρόπος που κατασκευάζονται τα πράγματα με τη βοήθεια των νόμων της φυσικής…
«Πλαστική» της φύσης;
Ναι! Από την πλαστική της φύσης στην πλαστική των ανθρώπων. Η γιαγιά μου η Λευκοθέα ήθελε πολύ να γίνω γιατρός. Επέλεξα να θεραπεύω υγιείς ανθρώπους και να βλέπω άμεσο αποτέλεσμα πάνω τους.
Αποτέλεσμα αρμονίας; Ομορφιάς;
Ο αγαπημένος μου πίνακας είναι η «Ποδηλάτισσα» του Σταθόπουλου. Στη ζωή μου συγκινούμαι και κλαίω μόνο με την ευτυχία.
Δεν είναι λίγο ματαιόδοξο όλο αυτό; Αν εξαιρέσουμε το κομμάτι της αναγκαστικής επέμβασης, εξαιτίας ενός ατυχήματος για παράδειγμα, η επιλογή της πλαστικής επέμβασης δεν κρύβει ματαιοδοξία;
Κατ’ επιλογήν τα πάντα κινούνται στην βάση της αισθητικής. Στην επιθυμία του ανθρώπου να είναι αισθητικά αποδεκτός και εν ειρήνη μέσα του. Το σύνολο των ανθρώπων επιζητά την αισθητική αρτιότητα και την κοινωνική αποδοχή. Πως μπορεί αυτό να είναι κατακριτέο;
Και οι «ατέλειες» όμως είναι όμορφες…
Ποιος τις ορίζει και με ποιον τρόπο; Ο ίδιος ο άνθρωπος, ο ελεύθερος άνθρωπος, είναι η απάντηση. Ας κάνουμε μια θεωρητική άσκηση: όσοι διαβάζουν αυτή τη στιγμή τη συνέντευξη αυτή, ας σταματήσουν την ανάγνωση και ας σταθούν γυμνοί μπροστά στον καθρέφτη τους. Υπάρχει πιθανότητα πιστεύεις να μην δούνε κάτι που δεν τους αρέσει πάνω τους;
«Ο δικός μας ο ρόλος, η αποστολή αν θέλεις», παρεμβαίνει η Τίνα Κιμπούρη, «είναι να δώσουμε τον σωστό επιστημονικό προσανατολισμό και την στρατηγική κατεύθυνση σε εκείνον που θα κάνει την επιλογή της παρέμβασης στο σώμα του».
«Και φυσικά το αίτημα αυτό είναι υποκειμενικό, ωστόσο κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το χλευάσει», συμπληρώνει ο Γιάννης Λύρας.
Τι είναι ομορφιά;
«Η αντικειμενική ιδιότητα ενός ατόμου που προκαλεί ευχαρίστηση σε εκείνον που το κοιτάζει», μου απαντά ο Λύρας. «Η αρμονία η οποία αισθητηριακά προσλαμβάνουσα προκαλεί ευδαιμονία», μου απαντάει η Κιμπούρη.
Πόσα χειρουργεία έχετε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα στην καριέρα σας;
Έχω δει και εξετάσει πάνω από 300.000 άτομα και έχω χειρουργήσει πάνω από 30.000
Αισθάνεστε καλλιτέχνης;
Ναι, αισθάνομαι καλλιτέχνης. Επιτυγχάνω την καλλιγράμμωση!
Υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί τα τελευταία χρόνια;
Ναι. Όλες σχεδόν οι 20χρονες του Instagram ζητάνε το πάνω χείλος τους να είναι μεγαλύτερο του κάτω. Δηλαδή ζητάνε μια παραβίαση της φύσης.
Δηλαδή όλες οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στο σώμα δεν συνιστούν παραβίαση της φύσης;
Η «συμμετρία» είναι η απάντηση στην ερώτηση αυτή. Δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Το 10% των ανθρώπων που έρχονται στο ιατρείο μας, ζητάνε αποδεδειγμένα την «παραμόρφωση».
Υπάρχουν αιτήματα τα οποία να τα απορρίπτετε;
Είναι μόνιμη επιλογή μου το 15% περίπου των αιτημάτων να τα απορρίπτω, λόγω παράλογων απαιτήσεων. Είναι δικαίωμα μας και λόγω της δεοντολογίας μας να λέμε «όχι».
Ποια η διαφορά αντρών και γυναικών που επισκέπτονται το ιατρείο σας;
Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι γυναίκες. Συνήθως οι άντρες παραμελούν τον εαυτό τους επειδή τους το «επιτρέπει» η κοινωνία.
Σας ευχαριστώ για την κουβέντα
Εμείς ευχαριστούμε