Η ίδρυση και λειτουργία ΜΕΘ Παίδων στα δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας και ολόκληρης της Θεσσαλίας αποτελεί μια αναγκαιότητα, ώστε να παρέχονται στους πολίτες ολοκληρωμένες παροχές υγείας.
Αν και το αίτημα για ΜΕΘ Παίδων αποτελεί μια διεκδίκηση πολλών ετών από δεκάδες ανθρώπους που εμπλέκονται στο χώρο της Υγείας, και όχι μόνο, εντούτοις μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό που να στέλνει αισιόδοξα μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλα τα σοβαρά περιστατικά που σημειώνονται στη Λάρισα και αφορούν ανήλικα παιδιά, να οδηγούνται σε διακομιδή στη Θεσσαλονίκη και σε κάποια ΜΕΘ Παίδων για να μπορέσουν να δεχθούν όλες τις φροντίδες που θα τα κρατήσουν στη ζωή!
Η LarissaPress.gr ήδη με χθεσινό της ρεπορτάζ άνοιξε τον ιατρικό φάκελο «ΜΕΘ Παίδων», όπου και παρουσιάστηκε από τον διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΛ, Δημήτρη Μπαμπαλή η αναγκαιότητα αυτή.
Παράλληλα περιγράφτηκε με λεπτομέρειες, γιατί η έλλειψη ΜΕΘ Παίδων σε ολόκληρη την Θεσσαλία προκαλεί σοβαρές αρρυθμίες στην ομαλή λειτουργία του συστήματος υγείας της περιοχής, με αποτέλεσμα να παίζεται κορώνα γράμματα η ζωή των παιδιών.
Η LarissaPress.gr κρατώντας το νήμα και βάζοντας την βάση της συζήτησης, απευθύνθηκε μεταξύ άλλων και στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, σε μια προσπάθεια να δοθούν ορισμένες απαντήσεις για τις πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και να περιγραφούν ποιες είναι οι χρηματοδοτικές δυνατότητες της Περιφέρειας στην κατασκευή και τον εξοπλισμό τέτοιων μονάδων.
Πρέπει καταρχάς να ξεκαθαριστεί πως ο σχεδιασμός για την ίδρυση και λειτουργία των μονάδων αυτών, αλλά και ο σχεδιασμός που αφορά τις μελέτες και τα έργα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των δομών των νοσοκομείων, διαμορφώνεται από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τις διοικήσεις τους σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας.
Από την άλλη, οι δρόμοι χρηματοδότησης αυτών των έργων στα δημόσια νοσοκομεία, είναι τουλάχιστον δύο. Ο ένας είναι συνδεδεμένος με την κρατική χρηματοδότηση και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ο άλλος είναι μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΣΠΑ και με τις Περιφέρειες.
Ο κ. Αγοραστός εξηγώντας τα παραπάνω υποστήριξε καταρχάς στη LarissaPress.gr ότι αποτελεί πάγιο και διαχρονικό του αίτημα η ίδρυση και λειτουργία ΜΕΘ στη Θεσσαλία. Παράλληλα μιλώντας για την στάση του στην στήριξη και χρηματοδότηση έργων στα νοσοκομεία, σημείωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας «όσες ώριμες και ολοκληρωμένες μελέτες έχουν φτάσει από τους αρμόδιους των διοικήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για χρηματοδότηση, τα τελευταία χρόνια, έχουν χρηματοδοτηθεί και φτάνουν τουλάχιστον τα 60 εκατ. ευρώ”.
Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας αν και δεν μπορεί να εμπλακεί στον σχεδιασμό των νοσοκομείων και να καθορίσει τις ανάγκες και την λειτουργία τους, εντούτοις μπορεί να συνεργαστεί και να βρει τρόπους χρηματοδότησης, εφόσον υπάρχουν ώριμες μελέτες από τους αρμόδιους των νοσοκομείων για την ίδρυση και λειτουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Παίδων.
«Εμείς μπορούμε να εξετάσουμε τρόπους χρηματοδότησης για την κατασκευή τέτοιων μονάδων, εφόσον υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη. Αν υπάρχει κάτι τέτοιο τότε το συζητάμε ώστε να βρούμε τρόπους για να προχωρήσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.
Τέλος υποστήριξε ότι βρίσκεται στα σκαριά μια νέα σύσκεψη με τις διοικήσεις των νοσοκομείων για να συζητηθεί ολόκληρος ο σχεδιασμός που υπάρχει από τους αρμόδιους και να τεθεί επί τάπητος το πεδίο συνεργασίας και συνέργειας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
«Όραμα μας είναι δημιουργηθεί μια αυτόνομη Περιφέρεια Θεσσαλίας στην παροχή της Υγείας με ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας προς όλους τους Θεσσαλούς και με αυτόν τον τρόπο να ετοιμάσουμε ένα Θεσσαλικό χάρτη υγείας» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Αγοραστός.