Γράφει ο Στέλιος Μακρής*
Με αφορμή την πολυσυζητημένη φωτογραφία που δείχνει δεκάδες Λαρισαίους συνωστισμένους έκανα μια σκέψη για το πως θα μπορούσαν αυτοί να γίνουν εκατοντάδες, χιλιάδες και γιατί όχι εκατομμύρια σε βάθος χρόνου.
Το συνωστισμό του κόσμου εν μέσω καραντίνας δεν θα τον σχολιάσω. Ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεών του και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Πίσω από τη φωτογραφία όμως, με μια πονηρή ματιά-σκέψη μπορείς να δεις και να αποτυπώσεις τη θετική πλευρά. Εγώ θα κρατήσω αυτή την εικόνα, το ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο, Πάρκο του Αλκαζάρ και θα προτείνω σε όλους τους Λαρισαίους να κάνουν εικόνα το μαζεμένο πλήθος, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Φανταστείτε λοιπόν, ένα πάρκο γεμάτο από τουρίστες και εκδρομείς. Ένα άλσος γεμάτο πράσινο, δέντρα, με μικρά ουζερί, με μικρές καφετέριες (αναψυκτήρια), μαγαζάκια με σουβενίρ και αναμνηστικά, με μικρές παιδικές χαρές, τη λίμνη με τις πάπιες (για όσους την έχουν ζήσει και τη θυμούνται), με ένα σύγχρονο ποδηλατόδρομο κατά μήκος του ποταμού και με ένα ήδη υπάρχον υπαίθριο θέατρο, το κηποθέατρο.
Ακολουθεί το αποκορύφωμα της σκέψης, μια ιδέα που θα μπορούσε να εδραιώσει τη Λάρισα στη κορυφή των τουριστικών προορισμών. Το πρώτο σκέλος αποτελείται από τη βαρκάδα στον ποταμό Πηνειό, με μικρά καραβάκια κατά μήκος του ποταμού. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει ήδη το “λιμανάκι” του Πηνειού, που είναι χρόνια ανεκμετάλλευτο. Το δεύτερο στοιχείο είναι οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις δίπλα στο πάρκο. Χρειάζεται εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, και κολυμβητήριο όπως και πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων-event.
Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου εκτός από τεχνογνωσία, απαιτείται και ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Η χρηματοδότηση του project μπορεί να επιτευχθεί με τη σύμπραξη δήμου και ιδιωτών. Σε όλη την Ευρώπη συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, ας κάνουμε επιτέλους και εμείς την αρχή.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του έτους διοργανώνονται αρκετά φεστιβάλ, με μεγάλη επιτυχία και σημαντική συμμετοχή. Οραματιστείτε το διπλάσιο και τριπλάσιο κόσμο που ως αποτέλεσμα θα έχει περισσότερα έσοδα. Επιπλέον, μεγάλη πρόοδο έχει κάνει τα τελευταία χρόνια το Πάρκο των Ευχών τις ημέρες των Χριστουγέννων. Όμως περισσότερος κόσμος σημαίνει αυξημένα έσοδα και ακμάζων τουρισμός.
Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν και λειτουργούν παρόμοια πράσινα πάρκα που αποφέρουν έσοδα και τουρισμό.
Σας παραθέτω κάποια ενδεικτικά : το Greenwich Park του Λονδίνου, το Hyde Park επίσης του Λονδίνου, το Tiergarten του Βερολίνου, το Vondelpark του Άμστερνταμ, το Jardin du Luxembourg του Παρισιού, το Guell Park της Βαρκελώνης, φυσικά το Central Park στη Νέα Υόρκη αλλά και πολλά άλλα.
Ακόμα στην Αθήνα έχει ξεκινήσει η δημιουργία μικρών πάρκων των επονομαζόμενων pockets park με πρωτοβουλία του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη. Γιατί να μην έχουμε εδώ στη Λάρισα το δικό μας Μεγάλο πράσινο πάρκο, πόλο έλξης για όλο το κόσμο.
Οραματίσου, εμπνεύσου, πρότεινε…
*Ο Στέλιος Μακρής είναι μαθηματικός , προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (με κατεύθυνση τα τουριστικά) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος γραφείου τύπου της ΟΝΝΕΔ Λάρισας