Γράφει ο Γιάννης Γεωργαντζάς
Η τοπική οικονομία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτελούν βασικό κρίκο της εθνικής μας οικονομίας. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε-στηρίξουμε αυτό τον κλάδο στην μετά κορωνοϊό εποχή;
Ο εναλλακτικός τουρισμός έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως βιωσιμότητα, μικρό αριθμό επισκεπτών, σεβασμό στο περιβάλλον, συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας αλλά και σεβασμό στις τοπικές παραδόσεις.
Οι οικονομικά βιώσιμες δράσεις είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και μπορούν να προσφέρουν γενικά μια μακροχρόνια οικονομική ανάκαμψη στις τοπικές κοινωνίες. Πόσο μάλλον τώρα, που οι τοπικές κοινωνίες έχουν πληγεί λόγω του κορωνοϊού. Ο αριθμός των επισκεπτών είναι ελεγχόμενος! Τέτοια είναι τα παραδείγματα του αγροτουρισμού, του οικο-τουρισμού, ο οποίος μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχές που απαγορεύεται ο μεγάλος αριθμός των επισκεπτών, αλλά και ο αθλητικός τουρισμός, με τα ατομικά του αθλήματα, την πεζοπορία, την ορειβασία, το κανόε καγιάκ, την ιππασία, την τοξοβολία, τον μηχανοκίνητο αθλητισμό κτλ.
Στον εναλλακτικό τουρισμό βασική προϋπόθεση είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Άρα αναφέρεται και στους λάτρεις της φύσης, της χλωρίδας και της πανίδας της χώρας μας. Μια βασική πηγή εσόδων για τις τοπικές επιχειρήσεις και τα μικρά καταλύματα του τόπου μας.
Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού προϋποθέτει τον σεβασμό και την προώθηση των τοπικών παραδόσεων. Εδώ λοιπόν μιλάμε για κέρδη στις επιχειρήσεις με τοπικά προϊόντα, εδέσματα, φαγητά, κτλ.
Ένας σημαντικός παράγοντας της ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού είναι η ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Αυτή η μορφή τουρισμού αποτελεί στρατηγική ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Απαραίτητη προϋπόθεση λοιπόν αποτελεί η συμμετοχή και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης στις δράσεις οι οποίες γίνονται για την τουριστική ανάπτυξη. Ως συνέπεια αυτού, τα οικονομικά οφέλη του εναλλακτικού τουρισμού θα κατευθύνονται στην τοπική οικονομία.
Η Ελλάδα με την πληθώρα των όμορφων χωριών της, τις πάμπολλες παραδόσεις της, την ευκαιρία για τους λάτρεις της κάθε απόδρασης, είναι ο ιδανικός τόπος για την ραγδαία ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού ιδιαιτέρως σήμερα, που τόσο το έχει ανάγκη ο τόπος μας, αλλά και η εθνική μας οικονομία. Συνδυάζοντας έτσι μικρές μορφές τουρισμού, μπορούμε σιγά σιγά, μέσα στα επιτρεπτά όρια της νομοθεσίας για την αποφυγή εξάπλωσης του φονικού ιού, να αναδείξουμε αλλά και να εκμεταλλευτούμε τις «ομορφιές» της χώρας μας. Αυτός ο συνδυασμός μορφών τουρισμού μπορεί να αποτελέσει αναγκαίο λιθαράκι για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο τουρισμός εδώ και χρόνια αποτελεί μια από τις κύριες πηγές εσόδων της Ελλάδας.
Μετά από δύο περίπου μήνες «εγκλεισμού» λόγω τού covid-19 η οικονομία απαιτεί να είμαστε πιο ενεργοί και πιο οργανωμένοι. Νέες ιδέες, νέες προτάσεις και όρεξη για δουλειά προοιωνίζουν ένα καλύτερο αύριο.
Γεωργαντζάς Γιάννης,
Τριτοετής Φοιτητής Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού,
Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.