Του Ηλία Σκυλλάκου
Μεγάλη είναι η συζήτηση που γίνεται πολλά χρόνια τώρα στη Λάρισα για την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης στα πλαίσια της διαμόρφωσης ενός αστικού τοπίου που θα συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της. Είναι προφανές άλλωστε ότι η Λάρισα, κρατώντας το νήμα από τα παλιά μπορεί να διαμορφώσει brand name που θα ενσωματώνει τις μακρινές ιστορικές ρίζες στη σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς διαθέτει σπουδαία κτίρια με ιστορική σημασία, αλλά και σημαντικά νεοκλασικά κτίσματα που μπορούν να προσδώσουν στη πόλη μια ξεχωριστή αίγλη.

Όπως παρουσιάστηκε στο αφιέρωμα που επιμελήθηκε ο Θωμάς Κυριάκος στη LarissaPress.gr πριν λίγες μέρες για τα παλιά κτίσματα και τις κατοικίες της Λάρισας, γίνεται αντιληπτό πως η πόλη, διαθέτει ένα τεράστιο πλούτο σημαντικών κτιρίων που εφόσον διατηρηθούν και αξιοποιηθούν, τότε θα μπορέσει να επιτευχθεί μια αναβάθμιση του ρόλου της στην Επικράτεια. Είναι προφανές λοιπόν πως για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε τοπικό επίπεδο, το οποίο θα πρέπει να συνδυαστεί με την απαραίτητη χρηματοδότηση από την Πολιτεία, ώστε να γίνουν τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Πρέπει να τονιστεί καταρχάς ότι πριν λίγες μέρες ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης είχε δηλώσει πως υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για την διάσωση του Πύργου του Χαροκόπου, ο οποίος αποτελεί ένα από τα σημαντικά ιστορικά κτίρια της Λάρισας. Ο δήμαρχος είχε σημειώσει, πως γίνεται τελευταία αρκετή συζήτηση με τους ιδιοκτήτες του ακινήτου για να βρεθεί μια λύση, ώστε να μπορέσει ο δήμος να διατηρήσει τον πύργο και να τον αξιοποιήσει.
Στην βάση των παραπάνω, αλλά και βασιζόμενοι στην ενδιαφέρουσα παρουσίαση του Θωμά Κυριάκου με τίτλο «Αυτά είναι τα 50 κτίρια της Λάρισας που πρέπει να σωθούν» η LarissaPress.gr απευθύνθηκε στον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, για να «σκιαγραφήσει» τον σχεδιασμό αλλά και να περιγράψει συνολικά την αντίληψη του δήμου Λαρισαίων για την διάσωση της αστικής κληρονομιάς της Λάρισας.
Ιεραρχούνται τα εμβληματικά κτίρια – Αναζητούνται χρηματοδοτικά εργαλεία
Όπως δήλωσε ο κ. Καλογιάννης στη «LP» το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής είναι μεγάλο προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των παλιών κτιρίων που έχουν μια ιδιαιτερότητα και αποτελούν το σήμα κατατεθέν της πόλης,
Παράλληλα σημείωσε πως από την δημοτική Αρχή υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων. Ο κ. Καλογιάννης είπε ότι γίνεται εδώ και αρκετό καιρό ένας σχεδιασμός καταγραφής και ιεράρχησης των σημαντικών παλιών κτιρίων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, ενώ παράλληλα τόνισε ότι μελετώνται όλες οι εκδοχές χρηματοδότησης οι οποίες είναι απαραίτητες.
Ο δήμαρχος τόνισε, πως απαιτούνται πολύ σοβαρά κονδύλια από τα προγράμματα χρηματοδότησης προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα το κτίριο Μουσών που το απέκτησε ο δήμος με ίδιους πόρους.

Σε πρόγραμμα του Υπ. Ανάπτυξης σχεδιάζεται να «μπει»το κτίριο της Σεφέρη
Ο κ. Καλογιάννης σημείωσε παράλληλα στην «LP» ότι αυτή την στιγμή «τρέχει» ένα πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης, στο οποίο σχεδιάζεται να ενταχθεί το διώροφο κτίσμα της οδού Σεφέρη, ένα από τα ελάχιστα κτίσματα που έχουν παραμείνει στη Λάρισα από την περίοδο της τουρκοκρατίας.
Σημειώνεται πως το κτίριο αυτό από το 1990 βρίσκεται στην ιδιοκτησία του δήμου, έχει χαρακτηριστεί ως «Διατηρητέο» με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού με ημερομηνία 26 Μαρτίου 1982 με υπογραφή της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.

Τα νεοκλασικά της 31ης Αυγούστου «βλέπουν» «Αντώνης Τρίτσης» – Στο ΠΕΠ το κτίριο της Λάμπρου Κατσώνη
Επίσης ο δήμαρχος τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια από τον δήμο ώστε, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ή άλλων προγραμμάτων να ενταχθεί ένα από τα δύο Νεοκλασικά κτίρια της 31ης Αυγούστου. Πρόκειται για ισόγεια με ημιυπόγειο και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η σοφίτα στο κεντρικό τμήμα της όψης, με συμμετρικά ανοίγματα με παραστάδες και η στέγη του καταλήγει σε γείσο που στηρίζεται σε πυκνή σειρά από φουρούσια. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίφραξη του αύλειου χώρου με πέτρινο τοίχο, κολώνες εκατέρωθεν της αυλόπορτας και παραδοσιακά κάγκελα.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη ένα σημαντικό κτίριο το οποίο βρίσκεται σε καλό δρόμο για την διάσωση και αξιοποίηση του, είναι και το κτίριο της Λάμπρου Κατσώνη τέως «ΛΑΡΙΣΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ». Όπως υπενθύμισε ο δήμαρχος το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και αναμένεται να αξιοποιηθεί στηρίζοντας τα παιδιά με σύνδρομο «Down.
Πρόκειται για ένα έργο με Δικαιούχο τον δήμο Λαρισαίων και Φορέα λειτουργίας τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με σύνδρομο Down Θεσσαλίας.
Το κτίριο έχει συνολική δόμηση 300 μ2. Στο ημιυπόγειο αναμένεται να δημιουργηθεί χώρος υποδοχής, χώρος έκθεσης, χώρος φιλοξενίας επισκεπτών, χώρος εκπαίδευσης, χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων και υποστήριξης, χώρος κουζίνας και χώροι υγιεινής (WC ΑμεΑ και WC) συνολικού εμβαδού 150 μ2. Στο ισόγειο του κτιρίου αναμένεται να δημιουργηθεί χώρος υποδοχής, χώρος διοίκησης και γραφείου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με σύνδρομο Down Θεσσαλίας, χώρος πολιτιστικών δράσεων και ψυχαγωγίας, χώρος προσωρινής διημέρευσης, χώροι υγιεινής (WC ΑμεΑ και WC), χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων και χώρος ενημέρωσης και συμβουλευτικών συναντήσεων.
Συμπυκνώνοντας λοιπόν ο κ. Καλογιάννης σημείωσε στην «LP»:
«Το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για τα ιστορικά κτίρια της πόλης υπάρχει και είναι μεγάλο ώστε η Λάρισα να κρατήσει ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της. Πρόκειται για το κτιριακό απόθεμα μιας άλλης εποχής και είναι σημαντικό, γιατί δεν μπορείς να ξεκοπείς από την ιστορία και τις ρίζες. Απαιτούνται όμως γι αυτή την υπόθεση σοβαρά κονδύλια για την συντήρηση και αξιοποίηση τους ώστε να μπορέσουν να προσκληθούν όλα ή τα πιο σημαντικά κτίρια που είναι εμβληματικά. Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε με τα προγράμματα χρηματοδότησης που υπάρχουν και εκ των πραγμάτων μας αναγκάζουν να κάνουμε μια ιεράρχηση. Τα προγράμματα έχουν κάποιο πλαφόν. Ανάλογα συνεπώς με το κάθε πρόγραμμα θα γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν εκείνα τα έργα που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των κτιρίων προς συντήρηση και αξιοποίηση».