Η καταστροφή που έγινε χθες εδώ στα Φάρσαλα αφορά φυσικά τον μεγάλο όγκο νερού που έπεσε αλλά την πραγματική εικόνα δυστυχώς δεν την αποδίδουν τα ΜΜΕ. Πιθανότατα από άγνοια του τι πραγματικά έχει συμβεί. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά όμως.
Η περιοχή της πεδιάδας των Φαρσάλων είναι περίπου 100.000 στρέμματα . Πολύ εύφορη και πολύ σημαντική για την οικονομία της χώρας και της Θεσσαλίας. Το νερό για την άρδευση των καλλιεργειών παρόλο που από την δεκαετία του 1960 υπήρχε μελέτη ( η περίφημη μελέτη της Ηλεκτροβάτ), δυστυχώς δεν δημιουργήθηκε το περίφημο φράγμα της Σκοπιάς Φαρσάλων στη θέση Παλιοδερλί, το οποίο θα συγκρατούσε περίπου 70 εκατ. κυβικά νερό. Έτσι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει περίπου 3000 αυθαίρετες γεωτρήσεις στην περιοχή ( που πρόσφατα τις νομιμοποίησαν) οι οποίες αντλούν νερό σχεδόν από τα 350 μέτρα. Το έλλειμμα κάθε χρόνο στο υδατικό ισοζύγιο της περιοχής είναι τεράστιο και σε λίγα χρόνια αν δεν γίνει το φράγμα , όπως και άλλα φράγματα στην περιοχή την ευρύτερη η Θεσσαλία θα ερημώσει.
Ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση ούτε και η τωρινή έχουν ασχοληθεί ουσιαστικά με το πρόβλημα που λέγεται ΥΔΑΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.
Η μελέτη είναι παλιά αλλά θέλει επικαιροποίηση. Το κόστος των έργων για το φράγμα της Σκοπιάς είναι από ότι έχω διαβάσει περίπου 50 εκατ. ευρώ και πρέπει να βρουν τρόπο να γίνει.
Σύντομα. Αλλιώς αυτό που είδαμε χθες στα Φάρσαλα-Καρδίτσα θα ξαναγίνει και η καταστροφή θα είναι μεγαλύτερη.
Οι πολιτικοί οφείλουν να σταθούν με υπευθυνότητα στο θέμα.
Και η Λάρισα έτσι ήταν πριν 20 χρόνια αλλά έγιναν έργα που διευθέτησαν την κοίτη του Πηνειού με φράγμα και έτσι δεν πλημμυρίζει η Λάρισα όπως παλιά.
Στο νέο πακέτο ανάπτυξης της χώρας πρέπει το φράγμα της Σκοπιάς να υπάρχει οπωσδήποτε. Αφορά όλη τη χώρα και την αγροδιατροφή της. Οι αποζημιώσεις που ανακοινώθηκαν είναι κάτι αλλά αλλού είναι το πρόβλημα.