Εδώ και αρκετά χρόνια, διαδοχικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνουν μια φιλόδοξη πολιτική υποστήριξης της γούνας, με επιδοτήσεις και χαριστικούς νόμους. Αυτή η πολιτική είχε αποτέλεσμα: στην Ελλάδα, τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων τριπλασιάστηκαν μεταξύ 2011 και 2018! Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα «αναπτυξιακό» «success story», εάν αυτό το εγχείρημα αφορούσε μια δραστηριότητα με κάποια προοπτική.
Η γούνα όμως είναι σε βαθιά κρίση. Από το 2014, ο παγκόσμιος τζίρος της γούνας βαίνει μειούμενος. Ακόμα και στην Ελλάδα, η πολιτική ενθάρρυνσης της γούνας μετά βίας κατορθώνει να συγκρατήσει τις ελληνικές εξαγωγές στο μισό του επιπέδου όπου βρίσκονταν το 2012!
Κυρίαρχη διεθνής τάση είναι η απαγκίστρωση από τη γουνοποιία. Τα τελευταία χρόνια, δεκαεπτά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέσπισαν την απαγόρευση της γουνοποιίας. Οι πιο σημαντικοί οίκοι μόδας αποκηρύσσουν τη χρήση γούνας στον ιματισμό. Μεγάλα σόου του κλάδου, όπως η ετήσια Έκθεση Μόδας του Λονδίνου, απαγορεύουν στις πασαρέλες τους ρούχα με γούνα. Όπως αναφέρει στο τελευταίο του τεύχος το περιοδικό Vogue, η Βίβλος του χώρου, «πέρασε η εποχή που η γούνα θεωρείτο συνώνυμο της πολυτέλειας. Πλέον η γούνα θεωρείται κάτι αναχρονιστικό, που σκιάζεται επιπλέον από αδικαιολόγητη βαναυσότητα. Η άνοδος της συνθετικής γούνας δεν βοηθάει τη βιομηχανία». Θα προσθέταμε πως δεν τη βοηθάει ούτε το βαρύ ρυπαντικό της αποτύπωμα στο νερό και το έδαφος, σε θερμοκηπικά αέρια, σε κατανάλωση ενέργειας κ.ο.κ.
Όταν λοιπόν η Ελλάδα πασχίζει να γίνει πόλος έλξης για τη γούνα, είναι σαν να προσελκύαμε τους… σαμαράδες τη δεκαετία του 1950 ή τους κατασκευαστές… γραφομηχανών τη δεκαετία του 1980. Τα λεφτά μας είναι καταδικασμένα. Το μόνο που θα μας απομείνει είναι το στίγμα πως για μια ακόμα φορά δεν ακούγαμε το μέλλον, ακόμα κι όταν αυτό ούρλιαζε, για μια ακόμα φορά κάναμε μυωπική πολιτική υπέρ των συντεχνιών, για μια ακόμα φορά ήμασταν ουραγοί στην οικολογία και τη συμπόνια.
Σύμφωνα με το CNN, «ο κορωνοϊός είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της γούνας». Αρχικά, πολλά εκτροφεία αποδείχθηκαν θύλακες της διασποράς του ιού. Μετά βρέθηκε πως το βιζόν είναι το μόνο ζώο που μολύνει τον άνθρωπο. Τεκμηριώθηκε επιπλέον πως αυτή η ανταλλαγή ιών μεταξύ ανθρώπου και ζώου διευκολύνει μεταλλάξεις του SARS-Cov-2, που μπορεί να αχρηστεύσουν τα αναμενόμενα εμβόλια. Αυτό οδήγησε στο βίαιο ξερίζωμα του κλάδου σε δύο από τις χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό βιζόν στην Ευρώπη, στην Ολλανδία και στη Δανία.
Στην Κοπεγχάγη μάλιστα, οι τεχνοκράτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα που (τηρουμένων των αναλογιών) είχε απασχολήσει τους Ναζί, πριν επτά δεκαετίες: πώς θα στερήσουν τη ζωή, όσο πιο φτηνά, γρήγορα και μαζικά γίνεται. Όπως συνέβη στην «Τελική Λύση», όταν χίλιοι εκτροφείς κλήθηκαν να σκοτώσουν αμέσως πολλά εκατομμύρια ζώα, οι πύλες της κολάσεως άνοιξαν διάπλατες. Στο διαδίκτυο βλέπουμε τα βιζόν –που μοιάζουν αρκετά με γάτες ή με κουνέλια- να στριμώχνονται το ένα απάνω στο άλλο σε κουτιά, να τους σπρώχνουν τις μουσούδες που πασχίζουν να πάρουν μια ανάσα, να σφραγίζουν αυτά τα κουτιά και να τα ρίχνουν στις φλόγες. Η κυβέρνηση της Δανίας τρεκλίζει προσπαθώντας να εξισορροπήσει τη δημόσια υγεία, τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται, τις βασικές νομικές δεσμεύσεις της ΕΕ για τα δικαιώματα των ζώων και την απέχθεια που αναγκαστικά ελκύεται από τόσο πολύ θάνατο.
Εντωμεταξύ, στο Βιλαμπάχο ο Μάκης Βορίδης ακόμα γδέρνει: διαβεβαιώνει πως «δεν θα σταματήσει να επιδοτεί την εκτροφή γουνοφόρων ζώων». Μας ανακοινώνει δηλαδή πως θα συνεχίσει να πετάει τα λεφτά μας, να υπονομεύει τη δημόσια υγεία, να αδιαφορεί για την κοινή γνώμη -που δεν θέλει παραγωγή γούνας σε ποσοστό 81%! Καταδικάζοντας ασφαλώς παράλληλα σε μια σύντομη, αφύσικη ζωή, γεμάτη τρόμο, αρρώστια και πόνο, τα εκατομμύρια δύστυχα συναισθανόμενα πλάσματα που μπλέχτηκαν στα γρανάζια της μανίας μας για λεφτά και δύναμη.