Ελαφρότητα, ασχετοσύνη και επιλεκτική προσέγγιση…
Διαβάζοντας την άποψη σχετικά με «Κάμερες, φόροι, δικαιώματα και μπέργκερς: Πώς πεθαίνει η κτηνοτροφία» που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα σας θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνσεις για να αποκατασταθεί η πραγματικότητα και να τονιστεί ότι η κτηνοτροφία όχι μόνο δεν πεθαίνει αλλά αποτελεί την μόνη αξιόπιστη πηγή τροφίμων υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας για τον άνθρωπο. Καταρχήν, ας ξεκινήσουμε από το θέμα των δικαιωμάτων των ζώων για το οποίο έχουν εδώ και δεκαετίες θεσπιστεί βασικές αρχές που έχουν υιοθετηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και εφαρμόζονται στο σύνολο των επιχειρήσεων «βιομηχανικής κτηνοτροφίας» που αναφέρει ο συντάκτης της άποψης.
Η αναφορά σε εικόνες για «τα όσα αποτρόπαια συμβαίνουν στα σφαγεία» είναι τουλάχιστο ατυχής αφού εστιάζει σε μεμονωμένα γεγονότα που δεν διαφέρουν από άλλα «αποτρόπαια» που συμβαίνουν για παράδειγμα σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις κτλ. Δυστυχώς, «μοχθηροί» άνθρωποι υπάρχουν όχι μόνο μεταξύ αυτών που δουλεύουν σε σφαγεία αλλά σχεδόν παντού στην κοινωνία των ανθρώπων. Γενικεύσεις του τύπου «η κτηνοτροφία θα βρεθεί υπόλογος» είναι παραπλανητικές και η αναφορά στην εκτροφή γουνοφόρων ζώων εντελώς άσχετη αφού ο συγγραφέας συγχέει την εκτροφή ζώων για παραγωγή γάλακτος, αυγών και κρέατος με αυτή των γουνοφόρων για τη οποία υπάρχει και αντίλογος που θα αναπτύξουμε παρακάτω.
Η «επέλαση των φυτικών υποκατάστατων κρέατος και γαλακτοκομικών» δεν χρειάζεται να επαληθευτεί διότι έχει ήδη αρχίσει η παραγωγή τους αλλά σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης για λόγους που δεν χρειάζεται τεκμηρίωση αλλά απλά μια ενδελεχής μελέτη της εξελικτικής ιστορίας του ανθρώπινου είδους.
Ο συγγραφέας της «άποψης» απορεί γιατί δεν έχει ακόμα καταρρεύσει κτηνοτροφία και με «ποδοσφαιρικούς» όρους επιχειρεί να ερμηνεύσει την ανθεκτικότητα του κλάδου αγνοώντας προφανώς την ουσία. Για το λόγο αυτό θα σχολιάσουμε την κάθε αναφορά ξεχωριστά:
-Τιμολογείται χαριστικά (χωρίς να υπολογίζεται το περιβαλλοντικό ή το υγειονομικό κόστος των προϊόντων του).
Η «άποψη» έχει εμφανώς επηρεαστεί από εκείνους που προσπαθούν να ρίξουν το μεγάλο βάρος ευθύνης για την κλιματική αλλαγή στην κτηνοτροφία αγνοώντας επιλεκτικά το ρόλο που παίζει η κτηνοτροφία στην κυκλικότητα της αγροτικής οικονομίας και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και το περιοδικό Science παραδέχτηκε το λάθος στους υπολογισμούς που έγιναν σε συγκεκριμένη δημοσίευση που αρκετά lobbies χρησιμοποίησαν για να κατηγορήσουν τη Ζωική παραγωγή για την κλιματική αλλαγή!
Επίσης αξίζει να δείτε και το παρακάτω βίντεο
-Υπονομεύει τα δικαιώματα των ζώων, στο όνομα της βιωσιμότητάς του (π.χ. εάν σε ένα χώρο ζουν πέντε κοτόπουλα σε μια έκταση όσο ένα φύλλο Α4, στην ΕΕ αυτά θεωρούνται «ελευθέρας βοσκής»).
Καμία έκπτωση δεν γίνεται στην ευζωία των ζώων ανεξάρτητα από το σύστημα εκτροφής και στην περίπτωση των πτηνών δίνεται ιδιαίτερη σημασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
-Διατηρεί μια αξιοπρεπή μυστικοπάθεια στις εργασίες του (π.χ. στον Καναδά κάταφερε να τεθεί εκτός νόμου η κρυφή κινηματογράφηση όσων συμβαίνουν στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις)
ΚΑΜΙΑ μυστικοπάθεια δεν υπάρχει στην κτηνοτροφία. Αντίθετα, υπάρχουν συστήματα ιχνηλασιμότητας, επιτήρησης και διαρκών ελέγχων. Το θέμα της κρυφής κινηματογράφησης ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ την κτηνοτροφία αλλά είναι θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων ΟΛΩΝ γεγονός που θα έπρεπε να γνωρίζει ο συγγραφέας της «άποψης»
-Αποκρούει ακόμα τα φυτικά τρόφιμα (π.χ. το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαγόρεψε πριν μερικά χρόνια στα φυτικά υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων να αποκαλούνται «γάλα», «γιαούρτι» ή «τυρί»).
Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο απαγόρεψε την «παραπλανητική διαφήμιση» και την εξαπάτηση των καταναλωτών από ψευδεπίγραφα προϊόντα όπως σαφώς φαίνεται στην απόφαση
-Μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία, η οικονομία, η τεχνολογία, η πολιτική και η δημοσιογραφία έκαναν απότομη στροφή, και κινούνται πια σε τροχιά σύγκρουσης με την κτηνοτροφία. Την επόμενη δεκαετία θα κεντράρουν στον στόχο και θα πατήσουν γκάζι. Η κτηνοτροφία θα ισοπεδωθεί πριν περάσει μια γενιά, και κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό.
Τα παραπάνω είναι αυθαίρετα συμπεράσματα και εικασίες και δείγμα παντελούς ασχετοσύνης για τον ρόλο της κτηνοτροφίας και των τροφίμων ζωικής προέλευσης. Η οικονομία και η τεχνολογία όχι μόνο δεν κινούνται σε τροχιά σύγκρουσής αλλά αποτελούν δομικούς συνεργάτες και βραχίονες κοινής ανάπτυξης με την κτηνοτροφία. Για τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε την πορεία τους διότι ήταν ανέκαθεν καιροσκοπική.