Γράφει ο Δημήτρης Μπογδάνος
Πολλοί ασθενείς με ρωτούν για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
1. Πρέπει να το κάνω γιατρέ;
Εγώ πάντως θα το κάνω με μεγάλη προθυμία. Είμαι κατηγορηματικός. Θέλω να είμαι ο πρώτος που θα το κάνει στην Ελλάδα. Και σε αυτή την φάση που βρισκόμαστε με τους δεκάδες νεκρούς, τους εκατοντάδες διασωληνομένους και τους χιλιάδες νοσηλευόμενους, θα κάνω όποιο έρθει πρώτο.
Θα το κάνω γιατί σέβομαι τον συνάνθρωπό μου.Θα το κάνω για να προστατευτώ (ανήκω στις ευπαθείς ομάδες, ως παχύσαρκος και στις υψηλού κινδύνου όντας υγειονομικός) και για να προστατεύσω (αν και τα δεδομένα δεν είναι 100% σίγουρα επ’αυτού) τους οικείους μου και τους ασθενείς μου.
Θα το κάνω για να έχω μια όσο το δυνατότερο πιο φυσιολογική ζωή.
2. Ναι αλλά είναι 100% ασφαλές;
Μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχουν δεδομένα που να προβληματίζουν επ’ αυτού, αλλά είναι πολύ νωρίς. Είναι σίγουρο ότι θα μελετηθεί η μακροχρόνια ασφάλειά τους. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Είναι επίσης σίγουρο ότι το εμβόλιο θα συνδεθεί με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε ελάχιστους από τους εμβολιαζόμενους, όπως έχει συμβεί και με άλλα εμβόλια. Άρα 100% σίγουροι για την ασφάλεια του δεν μπορούμε να είμαστε, επί του παρόντος. Ο χρόνος και οι κλινικές μελέτες θα δείξουν.
Για κάθε 1.000.000 εμβολιασμένους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που ειδάλλως θα είχαν εκτεθεί στον ιό προλαμβάνονται 10.000-30.000 θάνατοι και 75.000-120.000 σοβαρές λοιμώξεις αναπνευστικού και σχετικές μακροχρόνιες συννοσηρότητες και νοσηλείες. Τα χειρότερα εμβόλια έχουν δείξει 1-10 περιστατικά με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ανά εκατομμύριο εμβολιασμένων. Κάντε τα μαθηματικά και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα.
3. Αν υπάρχει κάποιος που έχει ασχοληθεί σοβαρά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες εμβολίων (ίσως ο μοναδικός στην Ελλάδα- επιτρέψτε μου τον πρώτο Ενικό) είμαι Εγώ. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 μέχρι και σήμερα μελετώ και έχω δημοσιεύσει την σχέση με τα αυτοάνοσα νοσήματα που προκαλούνται ως επακόλουθο και ανεπιθύμητη ενέργεια εμβολιασμών (πχ του εμβολίου της ηπατίτιδας Β κλπ). Είμαι επίσης μέλος ενός Παγκόσμιου Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών με αυτοάνοσα νοσήματα ως απόρροια εμβολιών και γνωρίζω πολύ καλά περιστατικά που όντως φαίνεται να σχετίζονται με εμβολιασμούς. Έχω μάλιστα αρθρογραφήσει επ’αυτού μαζί με μεγάλη ομάδα διεθνών ερευνητών στο πιο έγκριτο/διάσημο επιστημονικό περιοδικό, το Science και σε άλλα έγκριτα ιατρικά περιοδικά και βιβλία . Ωστόσο, τα περιστατικά είναι ελάχιστα (δεν φαίνεται να ξεπερνούν το 1-4 περιστατικά στο εκατομμύριο).
3. Τα οφέλη του εμβολιασμού ειδικά σε εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ή ευάλωτες ομάδες και κυρίως στους υπερήλικες είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερα απο τον θεωρητικό μακρόχρονο κίνδυνο και αυτό απομένει να φανεί στα επόμενα δύο χρόνια όπως φάνηκε για το εμβόλιο της γρίππης.
4. Ποιό εμβόλιο είναι το περισσότερο αποτελεσματικό και περισσότερο ασφαλές από αυτά που θα κυκλοφορήσουν;
Δεν γνωρίζουμε μέχρι τώρα.
5. Υπάρχει τρόπος να μην κάνω το εμβόλιο και να είμαι σίγουρος/η ότι δεν έχω μολυνθεί; Φυσικά και υπάρχει. Ότι κάναμε μέχρι τώρα. Πλήρης απομόνωση/καραντίνα από κάθε πιθανά εκτεθειμένο. Ειδάλλως, κάθε 5 ημέρες από σήμερα μέχρι το τέλος της ζωής μας μοριακό τεστ για κοροναιό (προσοχή PCR όχι rapid) και πάλι δεν είναι 100% σίγουρο.
6. Αν πιστεύουν μερικοί αρνητές/προβληματισμένοι ότι εκατομμύρια υγειονομικοί που θα κάνουν πρώτοι κατά προτεραιότητα το εμβόλιο στην Αμερική, την Ευρώπη, την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων μερικά από τα μεγαλύτερα μυαλά στον κόσμο, ότι έχουν διάθεση να γίνουν πειραματόζωα για ένα μη ασφαλές, μη αποτελεσματικό και αχρείαστο εμβόλιο μάλλον δεν έχουν καταλάβει τι θα πει επιστήμη και κυρίως τι θα πει σεβασμός στο υπέρτατο αγαθό, αυτό της υγείας.
Υστερόγραφο
Όχι μόνο θα κάνω το εμβόλιο αλλά θα εμβολιαστώ, αν δύναται, πριν τον πρωθυπουργό της χώρας (μακριά απο τις τηλεοράσεις και τις κάθε είδους φανφάρες)
Ο Δημήτριος Π. Μπόγδανος, MBA, MD, PhD (London) είναι Καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής Κλινικής Ρευματολογίας και κλινικής Ανοσολογίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας