Η ζάχαρη που σίγουρα όλοι αγαπάμε και… αναζητούμε κάποιες φορές είναι ένα φυσικό συντηρητικό και την παίρνουμε από δύο κύριες πηγές. Τα ζαχαρότευτλα και τα ζαχαροκάλαμα. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στην καθημερινότητα σε αρκετά τρόφιμα και βέβαια την χρησιμοποιούν ορισμένοι και στον καφέ τους. Εδώ θα πρέπει να καταρρίψουμε τον μύθο που λέει πως …στον καφέ κανονικά δεν θα πρέπει να βάζουμε ζάχαρη αν θέλουμε να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά του.
Αν κάποιος έχει συνηθίσει να πίνει τον καφέ του γλυκό, τότε όταν δοκιμάσει έναν καφέ σκέτο να είστε σίγουροι πως η πρώτη γνωριμία μεταξύ τους… δεν θα είναι καλή, γιατί ο εγκέφαλος του θα αναγνωρίσει σε μεγάλο βαθμό την πικράδα καταρρίπτοντας όλα τα άλλα στοιχεία. Σίγουρα κάποιοι ποιοτικοί καφέδες δεν έχουν ανάγκη την ζάχαρη –ίσως κιόλας να αλλοιώνονται εξαιτίας της- αλλά ένας που βάζει στον καφέ του ζάχαρη θα χρειαστεί έστω και λίγο την προσθήκη της στην αρχή για να καταλάβει κάποια χαρακτηριστικά και σταδιακά καλό θα ήταν να την μειώσει. Χωρίς καμία αμφιβολία σε έναν σκέτο καφέ θα καταλάβεις σε μεγάλο βαθμό το γευστικό του προφίλ, αλλά… η γεύση είναι κάτι το υποκειμενικό. Το ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων δεν είναι προνόμιο μόνο όσων πίνουν καφέ χωρίς ζάχαρη αλλά όλων των coffee lovers. Τι συμβαίνει όμως όταν βάζουμε ζάχαρη στον καφέ μας; Αρχικά έχουμε ξεκαθαρίσει πως η καφεΐνη είναι υπεύθυνη για την πικρή γεύση στον καφέ καθώς τα μόρια της ενώνονται μεταξύ τους όταν βρίσκονται στο νερό. Με την προσθήκη ζάχαρης στον καφέ έχει παρατηρηθεί πως αυτή η τάση των μορίων της καφεΐνης ενισχύεται και σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του York με επικεφαλής τον Seishi Shimizu αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα μόρια της καφεΐνης προσπαθούν ουσιαστικά να αποφύγουν την ζάχαρη με αποτέλεσμα η ανάγκη για μεταξύ τους ένωση να αυξάνεται.
Αυτός είναι και ο λόγος που εν τέλει δεν νιώθουμε την πικράδα στον καφέ όταν βάζουμε ζάχαρη. Για αυτούς που δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν καθόλου την ζάχαρη πλέον υπάρχουν πάρα πολλές εναλλακτικές όπως η στέβια που εξάγεται από το φυτό Stevia rebaudiana, ένα φυτό που καλλιεργείται στην Παραγουάη και τη Βραζιλία. Άλλη μια δημοφιλής επιλογή είναι η ζαχαρίνη (ή σακχαρίνη) όπου είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη αλλά όπως και η στέβια αφήνει στο τέλος μια έντονη μεταλλική γεύση. Το πιο γευστικό αποτέλεσμα και κοντινό σε ζάχαρη θα το πάρετε χρησιμοποιώντας καστανή ζάχαρη, αλλά στην ουσία τα οφέλη που θα αποκομίσετε θα είναι ελάχιστα. Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε εκτενέστερα στην καστανή ζάχαρη που τείνει να κερδίζει οπαδούς ολοένα και περισσότερο.
Φίλη ή εχθρός λοιπόν η ζάχαρη για τον καφέ ; Εξαρτάται πως το βλέπει ο καθένας… προσωπικά θεωρώ πως τα μόρια της καφεΐνης είναι αρκετά έξυπνα. Ας φερθούμε σαν και αυτά λοιπόν. Γλυκός ή πικρός, με λευκή ή καστανή ή με κάποιο υποκατάστατο, ο καφές δεν θα πάψει ποτέ να είναι ένα μαγικό ταξίδι, καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε το.