Σίγουρα η καφεΐνη είναι ο βασικός μας λόγος που ζητάμε απεγνωσμένα μια κούπα καφέ καθημερινά αλλά γενικά ο καφές περιέχει μια μεγάλη ποικιλία χημικών ενώσεων. Υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπίδια είναι αυτά που κυριαρχούν αλλά σε μεγάλο βαθμό στον καφέ ενώ περιέχονται και αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες και τα χλωρογενικά οξέα που είναι και τα πιο διαδεδομένα , με την απεικόνιση τους είναι στην παρακάτω εικόνα.
Το καβούρδισμα είναι αυτό που αλλάζει σημαντικά την χημική σύσταση αλλά και την όψη του πράσινου κόκκου αφού ο όγκος του αυξάνεται 50% – 80% , και η δομή του αλλάζει αρκετά, Το χρώμα του επίσης μετατρέπεται από πράσινο σε καφέ διότι στους κόκκους του καβουρδισμένου καφέ υπάρχουν μελανοϊδίνες (μεγαλομοριακές ενώσεις με σκούρο καφέ χρώμα), που προέρχονται από αντιδράσεις Maillard ή από την καραμελοποίηση, αντιδράσεις που υπάρχουν κατά την διαδικασία του καβουρδίσματος. Το βάρος του μειώνεται περίπου 20% και αναπτύσσεται το άρωμα και η γεύση του καφέ. Οι περισσότεροι πολυσακχαρίτες είναι αδιάλυτοι και κατά το καβούρδισμα ένα μέρος τους αποικοδομείται προς διαλυτά προϊόντα. Η σακχαρόζη αποικοδομείται και αυτή. Η καφεΐνη που ανήκει στις αζωτούχες ενώσεις κατά το καβούρδισμα δεν μεταβάλλεται ιδιαίτερα με την χημική της δομή να είναι ιδιαίτερα γνωστή.
Με την πρώτη γουλιά καφεΐνης που θα εισέλθει στον οργανισμό μας αρχίζει ένας αγώνας 45 λεπτών περίπου για να καταφέρει το σώμα μας να απορροφήσει το 99% αυτής. Τότε αρχίζει και η επίδραση της, αρχικά στον εγκέφαλο μας καθώς τα μόρια της καφεΐνης μοιάζουν με αυτά της αδενοσίνης η οποία με απλά λόγια δίνει σήμα στον εγκέφαλο μας πως ήρθε η ώρα για ξεκούραση ή για ύπνο. Έτσι, τα μόρια της καφεΐνης μπορούν να προσδένονται στους υποδοχείς αδενοσίνης σε κύτταρα του εγκεφάλου και να μπλοκάρουν τη σύνδεση της. Αυτός ο αποκλεισμός της αδενοσίνης αναγνωρίζεται από τον εγκέφαλο σαν υπνηλία και έτσι δεν επιδρά με αποτέλεσμα το σύστημα της ντοπαμίνης να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά με την επίδραση της καφεΐνης να διαρκεί περίπου 4 με 6 ώρες. Είναι και ο λόγος που συνήθως αποφεύγουμε την κατανάλωση καφέ απογευματινές ώρες γιατί τότε ο βραδινός ύπνος θα μοιάζει με μακρινό ….. όνειρο.
Η κατανάλωση καφεΐνης έχει αποδειχτεί πως βοηθά σημαντικά στην μείωση της εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου II, επίσης έχει θετική επίπτωση τόσο στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση κλινικών καταστάσεων όπως η στεφανιαία νόσος. Βέβαια υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος που μας λέει πως η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης προκαλεί προβλήματα όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, ενώ δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως υπάρχουν και αρκετές μελέτες που δείχνουν την αρνητική επίδραση της σε καρδιοαγγειακά νοσήματα. Ο καφές είναι ένα υπέροχο ρόφημα; Σίγουρα ναι, αλλά όπως όλα στην ζωή θέλει μέτρο για να αποκτήσει και νόημα η απόλαυση. Απολαύστε ….. υπεύθυνα λοιπόν..