Ο σημειολογικός εμβολιασμός των ημερών (σημαντικός, έχουμε ανάγκη ελπίδας) ξεκίνησε πάνω στο τέλος του χρόνου, όμως ο πραγματικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει τέλος του χειμώνα (από τέλος Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου) και τον Μάρτιο θα υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά στην απαρχή της ανοσίας της κοινότητας (μετά την πρώτη δόση απαιτούνται 30-35 μέρες για ανάπτυξη ασφαλούς ανοσιας).
Προέχει αυτή η πρώιμη (ψυχολογικά τόσο αναγκαία) ανάταση των ημερών να μην οδηγήσει στην χαλάρωση πολιτών και Πολιτείας και επαναληφθεί αυτό που έγινε το καλοκαίρι και αυτό που ακολούθησε Οκτώβριο-Νοέμβριο (4.000 νεκροί μέσα σε 40 μέρες), μετά την επιτυχή διαχείριση του πρώτου κύματος.
Προέχει η συνέχιση της τήρησης από εμάς τους πολίτες των μέτρων προστασίας και η παρακολούθηση και επικαιροποίηση της εφαρμογής τους χωρίς εκπτώσεις από την Πολιτεία, μέχρι το τελος της ανοιξης, μέσα καλοκαιριού. Δεν είναι ώρα παρά μόνο για προσήλωση στον στόχο: καλοκαίρι/φθινόπωρο να έχει εμβολιαστεί το 60% των πολιτών που με το επιπλέον περίπου 10% αυτών που θα έχουν εκτεθεί στον ιό (ασυμπτωματικοί-συμπτωματικοι) και θα έχουν φυσική ανοσία να πετύχουμε το φθινόπωρο την ανοσία-τείχος της κοινότητας (περίπου 70%). Ο μαζικός εμβολιασμός 6-7 εκατομμυρίων Ελλήνων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το φθινόπωρο θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε ακίνδυνα.
Η κριτική μέρους της αντιπολίτευσης για τον αριθμό και τον χρόνο διάθεσης των εμβολίων είναι μικροπολιτικη, άκαιρη και δεν προσφέρει τίποτα ούτε στην ίδια ούτε στη χώρα: ο αριθμός και η χρόνος διάθεσης των εμβολίων είναι υπό την κεντρική διαχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σύμφωνα με τον πληθυσμό κάθε κράτους-μέλους. Η ΕE έχει εξασφαλίσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δόσεις για το 2021. Αν ήμασταν εκτός ΕΕ θα ψάχναμε σήμερα μόνοι στον σκληρό διεθνή διαγκωνισμο να βρούμε εμβόλια, όπως οι εκτός ΕΕ γείτονες μας, Ίσως από Ρωσία/Κίνα, όπως ψάχναμε οικονομική βοήθεια το 2015;