Σε παλιότερα άρθρα έχουμε ξαναμιλήσει για την καφεΐνη αλλά και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία μας, αρνητικές αλλά και θετικές. Ήρθε η ώρα να δούμε όμως πως η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία, που θεωρώ πως είναι εξίσου σημαντική με την σωματική. Βέβαια για να κάνω κάτι τέτοιο χρειάστηκε να ζητήσω και την βοήθεια ενός εξαίρετου επαγγελματία στον χώρο του, αλλά και αδελφικού μου φίλου ( και ας μην πίνει καφέ, ναι υπάρχουν και αυτοί), του Γιώργου Τσιουμάνη, ο οποίος ειδικεύεται στην Ψυχική Υγεία, τη Συμβουλευτική και το Life Coaching. Ξέρουμε πλέον πως η σωστή, βάσει αριθμών, για την υγεία μας κατανάλωση καφεΐνης είναι περίπου από δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, δηλαδή 200 – 300 mg καφεΐνης .
Τα οφέλη της στην Ψυχική μας Υγεία είναι μακροπρόθεσμα καθώς σύμφωνα με έρευνα του Harvard TH Chan School of Public Health, που έγινε σε 50.730 άτομα φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 20%. Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The World Journal of Biological Psychiatry» αφορούσε 43.600 άνδρες, διαπιστώθηκε πως η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης συσχετίστηκε με 50% μειωμένο κίνδυνο αυτοκτονίας. Επίσης γνωστό είναι ότι η πρόσληψη καφεΐνης επιβραδύνει την παραγωγή της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, η οποία έχει συνδεθεί με την εξέλιξη της νόσου Alzheimer με αποτέλεσμα την αναστολή διαταραχών της μνήμης. Γι αυτόν τον λόγο υπάρχουν και αρκετές έρευνες που αναφέρουν ότι ο καφές θα μπορούσε να χορηγείται και ως διατροφικό συμπλήρωμα σε ηλικιωμένους αυξάνοντας τις γνωσιακές τους λειτουργίες και την ενεργειακή τους απόδοση μέσα στην μέρα. Η διάθεση μας επίσης είναι ένας παράγοντας που μπορεί άμεσα να επηρεαστεί από την καφεΐνη καθώς, η πρόσληψη καφεΐνης (75mg) ανά τακτά διαστήματα των 4 ωρών, έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει κατά πολύ την διάθεση του ατόμου μέσα στη μέρα με καλύτερα αποτελέσματα σε περιπτώσεις έντονης κόπωσης. Επίσης είναι γνωστό πως ένα μεγάλο όφελος είναι η ελεύθερη ροή ενός νευροδιαβιβαστή, της ντοπαμίνης η οποία ευθύνεται για τα συναισθήματα ευεξίας, ενέργειας και εγρήγορσης. Εδώ όμως χρειάζεται προσοχή, γιατί η υπερβολική κατανάλωση της μπορεί να οδηγήσει σε νευρικότητα και άγχος.
Για να… τα λέμε και όλα, η διαταραχή άγχους που προκαλείται από την καφεΐνη είναι ένα από τα τέσσερα σύνδρομα που σχετίζονται με την καφεΐνη σύμφωνα με το Διαγνωστικό Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM), το οποίο δημοσιεύεται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία. Ας δούμε τώρα και την λέξη ‘’παγίδα’’ που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας για τον καφέ. Συνήθεια. Αυτό σίγουρα θα το έχουμε αναφέρει όλοι κάποια στιγμή σε διάφορες συζητήσεις που έχουμε κάνει. Γιατί όμως είναι παγίδα; Γιατί αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό, με αποτέλεσμα έντονους πονοκεφάλους αλλά και κόπωση σε περίπτωση που μια μέρα δεν επιλέξουμε να καταναλώσουμε καφέ. Για το τέλος άφησα την καλύτερη έρευνα, μια έρευνα που σίγουρα θα λατρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι. Εδώ το ξενόφερτο κλισέ … but first coffee βρίσκει απόλυτη εφαρμογή. Ερευνητές που μελετούνε το εργασιακό περιβάλλον παρατήρησαν ότι η κατανάλωση καφέ στον χώρο της εργασίας αυξάνει την διάθεση των εργαζομένων, την θέλησή τους να εργαστούν και μειώνουν τα συναισθήματα κόπωσης. Επίσης, προτείνουνε μαζί με την καφεΐνη να καταναλώνονται τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας που έχουν ένα αμινοξύ την «ορνιθίνη» η οποία φάνηκε πως ενισχύει την φυσιολογική δράση της καφεΐνης. Οπότε την επόμενη φορά που θα πάτε για δουλειά… κάντε μια στάση στο πλησιέστερο café.
Οι έρευνες που υπάρχουν είναι η αλήθεια πως δεν έχουν τελειωμό για τις αρνητικές αλλά και για τα θετικές επιδράσεις τις καφεΐνης στην ψυχική μας υγεία. Όμως το σημαντικότερο είναι πως όλες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Καταναλώστε αλλά με μέτρο για να είστε υγιείς και να απολαμβάνετε τα θετικά της καφεΐνης. Κάτι που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, αλλά έχω και μία ακόμα συμβουλή για να αποκομίσετε όλα τα θετικά. Απολαύστε τον καφέ σας πάντα ποιοτικά και με καλή παρέα. Η καλή παρέα κάνει καλύτερο και τον καφέ αλλά ενισχύει και την ψυχική υγεία.