Του Γιάννη Μπέλλη
Λένε πως αν το ονειρευτείς τότε μπορείς να το κάνεις, και μέχρι πριν λίγο καιρό πίστευα πως είναι ένα χιλιοειπωμένο κλισέ. Τότε γνώρισα έναν «μάστορα», όπως αυτοχαρακτηρίστηκε αρχικά ο οποίος, ο οποίος έφερε ως εφόδιο του την σκληρή δουλειά μέσα στα χρόνια και την δίψα του για να μάθει νέα πράγματα, ώστε και να γίνεται όλο και καλύτερος μέρα με την μέρα. Ομολογώ πως… «έκλεψα» λίγο από την δίψα του για εξέλιξη. Η λέξη «μάστορας» για μένα δε νομίζω πως τον χαρακτηρίζει στο 100% γιατί στο κάτω κάτω μιλάμε για έναν πιστοποιημένο από τον SCA τεχνικό στην Ελλάδα, για να διδάξει το Coffee Technicians Program αλλά και έναν από του είκοσι πρώτους παγκοσμίως. Ας γνωρίσουμε όμως τον water specialist Στέλιο Αποστολάκη και την δουλειά του λίγο καλύτερα.
-Αρχικά, Στέλιο τί είναι ο οργανισμός SCA.
Ο SpecialtyCoffeeAssociation (SCA)είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί χιλιάδες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του καφέ: από την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και επεξεργασία του ωμού καφέ, τους εξαγωγείς, τους εμπόρους, τις μεταφορικές εταιρίες, τους εισαγωγείς, τις εταιρίες που καβουρδίζουν και συσκευάζουν, τους κατασκευαστές μηχανημάτων επεξεργασίας και παρασκευής καφέ, μέχρι τους baristi οι οποίοι τελικώς παρασκευάζουν τον καφέ σε ρόφημα. Μεγάλο όραμα του SCA είναι να καταστήσει την γνώση γύρω από τον καφέ προσβάσιμη σε όλους και να εξομοιώσει τις ευκαιρίες του καθενός για εδραίωση στην παγκόσμια σκηνή. Άμεσος στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας του καφέ, έχοντας οριοθετήσει το τι σημαίνει SpecialtyCoffee. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του επαγγελματία και του καταναλωτή. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν τα πιστοποιημένα εκπαιδευτικά προγράμματα όπως το CoffeeSkillsProgram (CSP) αλλά και το CoffeeTechniciansProgram (CTechP) που παρέχονται από τους AuthorizedSCATrainers (AST’s).
-Σκοπός της δημιουργίας του CTechP.
Αναπόσπαστος και βασικός κρίκος στην αλυσίδα των εμπλεκομένων επαγγελματιών της καφεστίασης είναι και αυτός του τεχνικού espresso-μηχανών & κοπτικών. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει σαφής ορισμός(επαγγελματικός κωδικός) για το τί είναι ο τεχνικός καφέ.
Έπρεπε,λοιπόν, με κάποιο τρόπο να δοθεί η ευκαιρία και η δυνατότητα στους τεχνικούς καφέ,συνεργαζόμενοι με τον SCA, να δημιουργήσουν αυτόν τον ορισμό, να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα διαπίστευσης και πιστοποιήσεων, να αναπτύξουν πρότυπα, να παράσχουν κατάρτιση και πόρους, καθώς και να ενισχύσουν την επικοινωνία μέσα στον κλάδο.Η λύση δόθηκε με την σύσταση της CTG όπου είναι μια επίσημη συντεχνιακή οργάνωση του Specialty Coffee Association (SCA) με σκοπό την υποστήριξη της βιομηχανίας του καφέ μέσω της εκπαίδευσης και της εξειδίκευσης των επαγγελματιών τεχνικών.
-Ερχόμενος κάποιος σε σένα για σεμινάρια τι θα πρέπει να ξέρει από πριν για το CTechP.
ΤοCoffee Technicians Programαποτελείται από έξι θεματικές ενότητες(modules) αρχίζοντας με το Coffee Machines (Μηχανές Καφέ), το Hydraulics (Υδραυλικό Κύκλωμα), το Electrical & Electronics (Ηλεκτρικό & Ηλεκτρονικό Κύκλωμα), το Water & Preventative Maintenance (Νερό & Προληπτική Συντήρηση) καθώς και το Operations Management (Διαχείρηση) αλλά και το Coffee Preparation (Προετοιμασία & Παρασκευή καφέ). Κάθε θεματική ενότητα αποτελείται από τρία επίπεδα πιστοποίησης(Foundation, Intermediate, and Professional Level)
-Τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται;
Σε έναν ιδιαίτερο σεμιναριακό χώρο τον οποίο δημιούργησα ακριβώς όπως τον οραματίστηκα από την πρώτη στιγμή. Με την δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης σε υψηλό επίπεδο με όλον εκείνον τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και το απαιτούμενο ¨μεράκι¨ από μέρους μου.
-Έχοντας γνώση, μιας και είμαι από τους πρώτους που παρακολούθησαν σε εσένα τα σεμινάρια, θα ήθελα παρόλα αυτά να μου δώσεις δύο καλούς λόγους για να παρακολουθήσει κάποιος τα μαθήματα CTechP.
Ένα τόσο καλά «στημένο» πρόγραμμα το οποίο παρέχει εξειδικευμένες πληροφορίες, θεωρητική γνώση, πρακτική εξάσκηση καθώς και την ευκαιρία της επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων τεχνικών αποτελεί ότι καλύτερο και πληρέστερο υπάρχει σήμερα στο κομμάτι της εκπαίδευσης τεχνικών υπό την αιγίδα του SCA.
Καθώς και το σημαντικό κίνητρο της πιστοποίησης μέσω των γραπτών και πρακτικών εξετάσεων, ακριβώς όπως ισχύει στην δική σου περίπτωση Γιάννη που πιστοποιείς για τoν SCA σαν AST στο Coffee Skills Program.
-Είσαι επίσημα ένας από τους είκοσι πρώτους πιστοποιημένους παγκοσμίως τεχνικούς για να διδάξεις το CTechP , αρκετά σημαντική διάκριση. Θέλω να μου δώσεις την δική σου προσέγγιση στον ορισμό «καφές» και «μηχανές του καφέ».
Ο καφές είναι μια καθημερινή συνήθεια για τους περισσότερους, αλλά και ένα σύντομο «γευστικό ταξίδι» για κάποιους άλλους. Ένας σωστά παρασκευασμένος και ποιοτικός καφές μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν μία γευστική εμπειρία την οποία και να την αναπολείς και να την ψάχνεις στο πέρασμα του χρόνου. Θυμάμαι ένα χαρακτηριστικό περιστατικό σε ένα cupping κάποια χρόνια πριν που δοκίμασα έναν καφέ, τόσο εξαιρετικά πλούσιο σε flavors , στρογγυλεμένο, με έντονο και διαφορετικό χαρακτήρα που προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσω τι μου θυμίζει, τελικά κατέληξα πως αυτό που γεύτηκα πιθανότατα… δεν θα μπορούσε να μου θυμίζει τίποτα γιατί πολύ απλά δεν το είχα γευτεί μέχρι εκείνη την στιγμη!
Οι μηχανές του καφέ, είναι το μέσον για να αποκτηθεί αυτή η εμπειρία αλλά ταυτόχρονα και μία τεράστια σπαζοκεφαλιά.
-Mας συστήθηκες και σαν water specialist, πες μας λίγο για αυτό.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως νερό & καφές είναι ένα και το αυτό. Οι Ιταλοί που θεωρούνται σχολή στο κομμάτι του καφέ έχουν σαν πρότυποτα 4M, αλλά ξέχασαν το νερό που είναι το Α και το Ω. Αν ο καφές είναι το «σήμερα» τότε το νερό είναι το «αύριο» που έρχεται. Και ξέρεις, αυτό είναι κάτι που το αντιμετωπίζω καθημερινά λόγω της τριβής, της συνεχούς ενημέρωσης και τις μελέτης των συστημάτων φίλτρανσης με κορωνίδα το σύστημα της ReverseOsmosis. Είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που θέλει προσεκτικούς χειρισμούς και που δυστυχώς αρκετοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες του χώρου το προσπερνάνε χωρίς να δίνουν την απαιτουμένη προσοχή.
-Πού θέλεις να το φτάσεις όλο αυτό;
Πολύ απλά θα σου απαντήσω, μέχρι την κορυφή… αν τελικά υπάρχει. Και αν δεν υπάρχει … θα την δημιουργήσω.
STELIOSAPOSTOLAKIS
AST SCA Trainer ( CTechP | CSP )
Water Quality Specialist
Specialized experience in the coffee industry, providing senior level technical support, consultation, training and quality assurance services.
One of the first twenty Authorized SCA Trainers (ASTs) worldwide for the new Coffee Technicians certificate education Program (CTechP)
Collaborated with important personalities in the coffee industry and built a network of highly skilled professionals through which I developed my own knowledge and expertise further.
This community’s knowledge and skill-set will bring innovation and form the backbone of the CTechP program in the future.