Γενικά η παρασκευή ενός καφέ φίλτρου με την μέθοδο pour over δεν είναι και η ευκολότερη υπόθεση. Είναι πολλά πράγματα που θα πρέπει να προσέξουμε και λεπτομέρειες που αν δεν τις λάβουμε υπόψιν μπορούν να μας επηρεάσουν το τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές είναι καλό να κρατάμε την θερμοκρασία σταθερή κατά την διάρκεια της εξαγωγής καφέ όσο μπορούμε και είναι εφικτό και για αυτό μία λύση είναι να χρησιμοποιείτε πλαστικά v60. Το καλύτερο είναι να σημειώνετε την συνταγή σας και τα βήματα σας κάθε φορά για να έχετε πάντα την ίδια ακρίβεια στο γευστικό σας αποτέλεσμα. Άσχετα με όλα αυτά μπορεί να προκύψουν κάποια προβλήματα και σε αυτά θα δώσουμε αμέσως λύση. Ένα συχνό πρόβλημα που συναντάμε στην μέθοδο v60 είναι παράκαμψη που κάνει το νερό στα πλάγια την κλίνης του καφέ ή το coffee bed αλλιώς. Το λεγόμενο bypass. Όπως βλέπουμε και στην εικόνα ρίχνοντας το νερό κάποιες φορές αυτό θα πάει από τα πλάγια της κλίνης ή έστω λίγο πιο μέσα δημιουργώντας ένα ολοκληρωτικό ή ένα μερικό bypass. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το νερό να μην έχει καθόλου συμμετοχή στην σωστή εκχύλιση αλλά ταυτόχρονα να καταλήξει και στην κούπα κάνοντας μας το γευστικό προφίλ δυσάρεστο. Αυτό εξαρτάται από παραμέτρους όπως το φίλτρο που θα χρησιμοποιηθεί, ο τρόπος που θα ρίξουμε το νερό και το ύψος που θα του δώσουμε πάνω από το coffee bed και το πιο σημαντικό από όλα ο βαθμός άλεσης μας.
Λύση σίγουρα δεν είναι το να ρίξουμε το νερό στο κέντρο με μία φορά όπως αρκετοί θα πρότειναν. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουμε στο coffee bed έναν κρατήρα και θα έχουμε μία ανομοιόμορφη εκχύλιση. Επιπλέον το νερό θα ανεβεί υπερβολικά σε ύψος σε σχέση με το coffee bed και μοιραία θα περάσει στα πλαϊνά μέρη όπως το νερό στην παραπάνω εικόνα. Θα μπορούσατε να χωρίσετε τις ρίψεις του νερού σε πολλά βήματα αλλά εδώ προκύπτει το πρόβλημα της θερμοκρασίας που δεν θα είναι σταθερή, οπότε… το διαγράφουμε και αυτό σαν λύση. Ο μοναδικός τρόπος που θα μπορούσε να μας λύσει τον γρίφο εδώ ακούει στην λέξη ανάδευση. Προκαλώντας αρκετή ανάδευση της κλίνης του καφέ, ένας barista μπορεί να αναγκάσει ακόμη και τα βαθύτερα μέρη της να συναντήσουν το νερό και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της εκχύλισης προτού μεγάλο μέρος του νερού αρχίσει να περνάει γύρω από το κρεβάτι του καφέ. Ενώ αυτή η λύση λειτουργεί, δεν είναι χωρίς μειονεκτήματα. Η υπερβολική ανατάραξη από την ανάδευση μπορεί να επιτρέψει στα fines του καφέ να παγιδευτούν και να προκαλέσουν απόφραξη. Οπότε για να αποφύγουμε το bypass αναδεύουμε αλλά με μεγάλη προσοχή. Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που θα συναντήσει ένας barista συχνά είναι η άνιση και ανομοιόμορφη ροή νερού αλλά και διαβροχή του coffee bed. Στον espresso κάτι ανάλογο είναι το chanelling και η αλήθεια είναι πως έχει τις δυσκολίες του στο να αντιμετωπιστεί γιατί στον κόσμο του espresso οι αστοχίες στην προετοιμασία του puck αναδεικνύονται κατά κάποιον τρόπο από την ύπαρξη της πίεσης.
Για να λύσουμε στον καφέ φίλτρου το συγκεκριμένο πρόβλημα μία λύση είναι το σωστό – ομοιόμορφο blooming της κλίνης του καφέ. Επίσης η χρήση κοπτικού που μας προσφέρει υψηλής ακρίβειας μικρομετρικό σύστημα ρύθμισης και άλεσης είναι σίγουρα μια λύση που παράγει μια πιο ομοιόμορφη κατανομή μεγέθους σωματιδίων. Μια πιο ομοιόμορφη κατανομή μεγέθους σωματιδίων όχι μόνο θα διευκολύνει την ομοιόμορφη εξαγωγή στην αρχή, αλλά θα οδηγήσει επίσης σε μια πιο ομοιόμορφη ροή νερού. Τέλος μια σταθερά σημαντική παράμετρος είναι η άλεση και επί τον πλείστον ο χρόνος που θα διαρκέσει η παρασκευή ενός καφέ φίλτρου. Θέλουμε λεπτή ή χοντρή άλεση; Τι είναι καλύτερο; Τελικά ποιος είναι ο καλύτερος και ο πιο σωστός χρόνος που θα πρέπει να έχει ένα v60 για παράδειγμα; Η απάντηση σε όλα αυτά είναι να καταφέρουμε να προσαρμόσουμε το brew ratio με την άλεση μας και να μην κολλάμε σε χρόνους. Ακόμα και με λεπτότερες ή χοντρότερες αλέσεις θα μπορούσαμε να πάρουμε αποτελέσματα που γευστικά θα μας ικανοποιούσαν, αλλά προσέξτε. Πρώτα από όλα θα πρέπει να πειραματιστείτε και να δοκιμάσετε συνταγές και τρόπους παρασκευής. Ο κόσμος της παρασκευής καφέ φίλτρου είναι απέραντος και γεμάτος εκπλήξεις. Είναι ευκαιρία μέσα από δοκιμές να το ανακαλύψουμε και να μην ξεχνάμε πως η σωστή έκφραση είναι καφές φίλτρου και όχι Γαλλικός.