Βλέποντας κανείς τις εικόνες από τον «ξερό» Πηνειό στην περιοχή των Τρικάλων καταλαβαίνει πως η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μάλιστα μας «χτυπά» την πόρτα. Για την μείωση του υδάτινου αποθέματος της Θεσσαλίας αλλά και για τα έργα στον Αχελώο που είναι επιτακτικό να ολοκληρωθούν, μίλησε στην εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Νίκος Παπαγεωργίου.
«Επιτέλους πρέπει να ολοκληρωθούν τα ημιτελή έργα στον Αχελώο και αυτό μπορεί να γίνει την επόμενη πενταετία πριν μας προλάβει η κλιματική αλλαγή. Από εκεί θα έχουμε την παραγωγή πράσινης ενέργειας όσο και την παροχή νερού σε περιοχές με εξαντλημένους υδατικούς πόρους. Αναφέρομαι στα υδροηλεκτρικά της Μεσοχώρας και της Συκιάς. Το υδροηλεκτρικό της Συκιάς αποτελεί σημαντικό έργο καθώς συμβάλει στις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουμε από την κλιματική αλλαγή στους υδατικούς πόρους της Θεσσαλίας. Θα αντιμετωπίσει το υδατικό ελλειμματικό ισοζύγιο και τα φαινόμενα λειψυδρίας στο μέλλον. Λόγω της κλιματικής αλλαγής τα φαινόμενα αυτά θα είναι ακόμη ποιο έντονα στο μέλλον. Η χρήση του νερού για την άρδευση των καλλιεργειών θα συμβάλλει στην μείωση της άντλησης από τον υπόγεια νερά», περιγράφει.
Οι προτάσεις του ΤΕΕ για την κλιματική αλλαγή
Τι θα αντιμετωπίσει η Θεσσαλία λόγω της κλιματικής αλλαγής; «Ως τεχνικό επιμελητήριο από τον περασμένο Απρίλιο συμμετείχαμε στην διαβούλευση του Περιφερειακού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Εκεί θέσαμε και μια ακόμη σειρά ζητημάτων που αφορούν στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με μελέτες η Θεσσαλία είναι μια περιοχή που θα πληγεί από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ιδιαίτερα λόγω των επιβαρυμένων υδατικών της πόρων και της ταυτόχρονης υψηλής ζήτησης για νερό. Τότε είχαμε προτείνει να γίνει μια ιεράρχηση και αξιολόγηση των έργων ταμίευσης, ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε όσα έχουν το μικρότερο κόστος και το μεγαλύτερο όφελος.
Δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων, σε κάθε υδατικό διαμέρισμα ώστε να έχουμε αποτελεσματικότερη διαχείριση των νερών. Στην Θεσσαλία έχουμε πάνω από 130 τέτοιους φορείς. Επίσης θα πρέπει να γίνουν δίκτυα παρακολούθησης των υδατικών μας πόρων. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους αγρότες για καλλιέργειες που χρειάζονται λιγότερο νερό. Επίσης χρειαζόμαστε ολοκληρωμένα σχέδια από τις ΔΕΥΑ για την μείωση των απωλειών νερού στα δίκτυα ύδρευσης. Θα πρέπει να έχουμε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για ακραία φαινόμενα όπως πλημμύρες ή φωτιές. Θέλουμε εξειδικευμένα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης νερού παρέχοντας κίνητρα στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις. Θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν μονάδα για την χαμηλή κατανάλωση νερού. Πρέπει να αναπτύξουμε βιοκλιματικές υποδομές, με χρήση ενεργειακά φιλικών υλικών», κατέληξε.