Γράφει ο Χρήστος Τσαμαδιάς*
(η διαφορά) (σ)Το καλάθι της νοικοκυράς! Μια έννοια που παραπέμπει σε οικονομία, σε κόστος, σε πορτοφόλι! Οι έμπειροι θα μιλήσουν για πληθωρισμό, κάποιοι άλλοι θα το μεταφράσουν απλά πόσα λεφτά ξοδεύουμε για να γεμίσουμε αυτό το καλάθι. Όλοι πάντως θα συμφωνήσουμε ότι αυτά που ξοδεύουμε είναι περισσότερα από ότι ξοδεύαμε πριν από 2 μήνες ή από την αρχή του χρόνου.
Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ο σίγουρος τρόπος για να πούμε ψέματα είναι να χρησιμοποιήσουμε αριθμούς και ακόμα καλύτερα ποσοστά. Αν ρωτούσαμε κάποιον από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα μας έλεγε ότι ο δείκτης τιμής δείχνει ελαφρά μια άνοδο των τιμών της τάξεως του 2 %. Αν ήμασταν στην Αμερική θα ακούγαμε ότι έχουμε μια ‘προσωρινή’ αύξηση της τάξεως του 5%. κτλ. Όταν θα ακούγαμε το νούμερο +2%, θα λέγαμε μια χαρά δεν έγινε και κάτι αλλά είναι έτσι;
Ο μέσος Λαρισαίος και γενικότερα ο καταναλωτής στην χώρα μας ήρθε αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη ακρίβεια και βλέπει τις τιμές να ανεβαίνουν καθημερινά. Ενδεικτικά, θα αναφέρω ότι το γάλα από 1 ευρώ πήγε 1.30, το ψωμί από 0.80 σε 1.10, ο καφές που παίρνουμε έξω από 2 ευρώ σε 2.30 και γενικά όποιο προϊόν μπορώ να σκεφτώ έχει ανέβει! “Τσουνάμι” αυξήσεων θα το λέγαμε και αν το δεις πρακτικά μόνο 2% δεν είναι οι αυξήσεις. Αν προσθέσουμε και το κόστος της ενέργειας (που οι περισσότεροι ακόμα δεν το έχουν αντιληφθεί) μιλάμε για την πιο μεγάλη επίθεση που έχει δεχτεί το πορτοφόλι μας τα τελευταία χρόνια!
Προσωπικά το βλέπω σαν ένα “ντόμινο αυξήσεων” , γιατί όταν ανεβαίνουν οι πρώτες ύλες σου πχ σιτάρι το όποιο έχει ανέβει πάνω από 100%, πέρυσι δηλαδή το σιτάρι είχε τιμή εκκίνησης από τους συνεταιρισμούς τα 24 λεπτά και τώρα πουλιέται πάνω από 53 λεπτά, όταν η κιλοβατώρα του ρεύματος είχε 0,052 και τώρα είναι στο 0,18, το αέριο από 0,15 σε 0,98 … Τι δεν καταλαβαίνεις; Οι τιμές των αγαθών θα παραμείνουν ίδιες; Ο κίνδυνος να δούμε το φαινόμενο να κλείνουν επιχειρήσεις κάθε μέρα είναι πλέον ορατός. Απλά θα πρέπει να σκεφτούμε το ευρύτερο πλαίσιο της οικονομίας και κατά πόσο αυξάνεται το κόστος στην βιομηχανία, στην οικοδομική δραστηριότητα, στην εστίαση και αλλού. Σημειώνω ακόμα μια φορά ότι το πλήρες “ηλεκτροσοκ” / “αεριοσοκ” δεν το έχουμε δει ακόμα. Οι λογαριασμοί που θα μας σοκάρουν θα τους δούμε στην πόρτα μας μετά τα μέσα Δεκεμβρίου.
Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή ένωση προσπαθούν να βρούνε λύση πάνω σε όλα αυτά. Τα χρήματα που έδωσαν για να γλυτώσουν την οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια, φαντάζουν λίγα για να μπορέσουν να συγκρατήσουν την οικονομία. Πριν από δυο βδομάδες γράφαμε στο Larissapress ότι τα 150 εκατομμύρια που θα δώσει η κυβέρνηση για το Ενεργειακό Ταμείο δεν θα φτάσουν ούτε για ένα μήνα και δεν θα κάνουν τίποτα. Το οικονομικό επιτελείο μας επιβεβαιώσει και αύξησε το ποσό σε 500 εκατομμύρια και περιμένουμε νέα μέτρα για την θέρμανση δύσκολα θα λυθεί μόνο από την Ελλάδα, πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Ευρώπη, ό,τι μέτρο πάρει η Κυβέρνηση θα είναι λίγο και απλά για λόγους
Οι εκτιμήσεις οικονομολόγων και διεθνών οργανισμών είναι ο,τι το φαινόμενο είναι παροδικό και συστήνουν ψυχραιμία, αυτό που θα προτείνω είναι να τους ακούσουμε και να παίξουμε ‘ άμυνα ’. Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και ας ελπίσουμε να είναι ελαφρύς!
*Ο κ. Χρήστος Τσαμαδιάς είναι ιδιοκτήτης των καταστημάτων WATT + VOLT στη Λάρισα – Οι απόψεις του δεν δεσμεύουν την Watt+Volt.