Ροποτό ή Ροπωτό, απέχει μόλις 11 χλμ. μετά την Πύλη και 28 χλμ από τα Τρίκαλα, και βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων. Το χωριό υπάγεται διοικητικά στον δήμο Πύλης και αποτελείται από 7 οικισμούς: τον κεντρικό, του Τσεκούρα, της Παναγιάς, την Πολυθέα (Μούσια), τον Άγιο Ιωάννη, τον Άγιο Δημήτριο (Δημητράκαινα) και τις Λογγιές, ενώ έγινε γνωστό στο πανελλήνιο για τις κατολισθήσεις που άλλαξαν εξ ολοκλήρου τη φυσιογνωμία του.
Οι κάτοικοί του, κατά κύριο λόγο δενδροκαλλιεργητές αλλά και γεωκτηνοτρόφοι, φτάνουν τους 800 το χειμώνα και τους 1300 το καλοκαίρι, ωστόσο τον Απρίλιο 2010, στον Κεντρικό οικισμό, έγινε η πρώτη μεγάλη κατολίσθηση. Έφθασε στα πρόθυρα της εκκλησίας στην κεντρική πλατεία και καταστράφηκαν κάπου οκτώ κατοικίες.
Τότε οι κάτοικοι του χωριού δεν κατάφεραν να διώξουν τα βρόχινα νερά σε ένα κοντινό ρέμα, με αποτέλεσμα στις 12 Απρίλη του 2012, τα περισσευούμενα νερά μαζί με τα υπόγεια ύδατα να οδηγήσουν σε μία απίστευτη καθίζηση.
Εκεί την ημέρα ακόμη και όσα σπίτια κατάφεραν να μείνουν όρθια, κύλησαν σχεδόν άθικτα στην πλαγιά μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω. Όλα τα υπόλοιπα είτε καταστράφηκαν εντελώς είτε ακόμη και κόπηκαν στα δύο.
Οι 300 οικογένειες που ζούσαν εκεί το εγκατέλειψαν.
Συνολικά καταστράφηκαν 42 κατοικίες, η πλατεία, το κοινοτικό γραφείο, τα τρία καφενεία και ο Κεντρικός οικισμός χωρίστηκε στα δύο, δεξιά και αριστερά της κατολίσθησης.
Σήμα κατατεθέν του Κεντρικού οικισμού είναι η γυρτή εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου.
Το κτίσμα του ναού είναι μεγάλο και παραμένει επιβλητικό. Η εικόνα του, έτσι όπως γέρνει στην πλαγιά (20̊̊ ), κάνει το θέαμα ασυνήθιστο και εντυπωσιακό.
Σήμερα, μετά από εννέα χρόνια, ο χώρος του ρήγματος όπου “έφυγαν” τα σπίτια έχει καθαριστεί και μπαζωθεί και μόνο δύο σπίτια και η εκκλησία έχουν μείνει για να θυμίζουν την μεγάλη καταστροφή.
Σήμερα στον Κεντρικό οικισμό ζουν μόνιμα περίπου πενήντα άτομα.
Δεξιά και αριστερά του Κεντρικού οικισμού απλώνονται 4.000 στρέμματα καστανοδάσους, ενώ όλη η περιοχή γύρω από το χωριό είναι κυριολεκτικά πνιγμένη στο έλατο (15.000 στρέμ.). Την πραγματικά ειδυλλιακή εικόνα του χωριού συμπληρώνουν οι 15 πηγές που το δροσίζουν – ανάμεσά τους η Γκούρα, οι Μουρτζιές, η Ιτιά, το Σγουρολίβαδο και η Κορομηλιά – και οι παραπόταμοι του Πορταϊκού Ροπωτιανός και Παλικαριάς.
Επιμέλεια – Φωτογραφία / Βίντεο : Δημήτρης Καστανάρας // larissapress