Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
Βίκυ Ριζούλη, Βλαχοστέργιος Παναγιώτης, Παπατσίμπας Γεώργιος. Τρεις Ογκολόγοι-Παθολόγοι που αποτελούν την ψυχή του Ογκολογικού Κέντρου του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, τρεις επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία από κέντρα του εξωτερικού που δίνουν τη μάχη απέναντι στον καρκίνο, μιλάνε με αισιοδοξία για έναν «εχθρό» που και μόνο η εκφορά της λέξης προκαλεί πανικό, φόβο και απαισιοδοξία.
Οι ίδιοι, σοβαροί, μετρημένοι και άψογα καταρτισμένοι μιλάνε για τις μάχες εκείνες που μπορεί από μια μεγάλη μερίδα του κόσμου να θεωρούνται χαμένες, ωστόσο η πραγματικότητα είναι μάλλον διαφορετική. Είναι πάντα αυτό το κομμάτι της επιστημονικής γνώσης που μπορεί να προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία. Άλλωστε, η πρόσφατη πανδημία που σάρωσε όλες τις δυτικές βεβαιότητες, ήρθε να αποδείξει του λόγου το αληθές.
Ζητώ λοιπόν από τους τρεις νέους αυτούς επιστήμονες να μου μιλήσουν για να “ξορκίσουμε το κακό”, μέσα από μια βουτιά σε όλα όσα συμβαίνουν στην πορεία της πολύχρονης μάχης με τον καρκίνο…
«Το μήνυμα που στέλνουμε με τον πλέον ηχηρό τρόπο είναι πως η διάγνωση του καρκίνου δεν σημαίνει αυτομάτως πως μιλάμε για έναν βέβαιο θάνατο. Είμαστε εδώ έτοιμοι και ετοιμοπόλεμοι για να αντιμετωπίσουμε όλα τα περιστατικά, με εφόδια πλέον στα χέρια μας πολύ περισσότερα απ’ ότι παλαιότερα»

«Είμαστε στο τμήμα της Παθολογικής Ογκολογίας και αποτελούμε την επιστημονική ομάδα στην οποία προσέρχονται οι ασθενείς που χρειάζονται την βοήθεια μας ώστε να αντιμετωπιστούν τα νεοπλασματικά νοσήματα, δηλαδή όποια μορφή καρκίνου, πλην των αιματολογικών περιστατικών τα οποία αναλαμβάνουν οι συνάδερφοί μας αιματολόγοι», εξηγεί η κα Ριζούλη.
«Όλοι οι όγκοι, όλοι οι καρκίνοι αν θέλετε, δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Ο ρόλος μας δεν είναι αυτός του χειρουργού ογκολόγου. Ο δικός μας ρόλος είναι να θέσουμε εξ αρχής τη σωστή σειρά της θεραπείας. Από τις διαγνωστικές εξετάσεις και την αποφυγή κάποιας παράλειψης, όσον αφορά το κομμάτι των εξετάσεων, τις ενδεχόμενες βιοψίες για επιβεβαίωση της μορφής του νεοπλάσματος, και εν τέλει την κατάρτιση του ιατρικού πλάνου που είναι το καταλληλότερο για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου όγκου», εξηγεί η ίδια.

«Η Παθολογική Ογκολογία έχει εγγενώς μέσα στην εκπαίδευσή της την ολότητα του καρκίνου, ενώ οι περισσότερες άλλες ειδικότητες βλέπουν τον καρκίνο ως ένα κομμάτι της αντιμετώπισης της συγκεκριμένης ειδικότητας», τονίζει ο κ. Βλαχοστέργιος. «Η ειδικότητά μας είναι συνυφασμένη με την έννοια της έγκυρης διάγνωσης», κάτι που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση της ασθένειας», συμπληρώνει ο ίδιος, επισημαίνοντας πως «τον Ογκολόγο, και αυτό είναι κάτι παρεξηγημένο ως έννοια, δεν τον βλέπεις μόνο στο τελικό στάδιο του καρκίνου, αλλά, αντιθέτως, από την αρχή, καθώς είναι ο ειδικός που θα σχεδιάσει ολόκληρη την πορεία της αντιμετώπισης της νόσου».

«Οι ασθενείς λοιπόν θα πρέπει εξ αρχής να προστρέχουν στον Ογκολόγο και όχι να έρχονται αφού έχουν προηγηθεί άλλες ιατρικές ενέργειες», ανακεφαλαιώνει ο κ. Παπατσίμπας. «Στα ογκολογικά περιστατικά είναι πολλές ειδικότητες που εμπλέκονται και γι’ αυτό είναι υποχρεωτική η συμμετοχή όλων», τονίζει ο ίδιος.
«Εδώ στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, με την εξέλιξη της κλινικής μας και τις επενδύσεις που έχουν γίνει από την διοίκηση, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε όλα τα περιστατικά του καρκίνου, χωρίς να χρειάζεται ο ασθενής να μετακινηθεί σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδας ή και του εξωτερικού», σημειώνει ο κ. Παπατσίμπας. «Ένας ασθενής από τη Θεσσαλία ή την Κεντρική Ελλάδα δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να κάνει έξοδα και ταξίδια για να αντιμετωπίσει την ασθένεια του, καθώς όλα μπορούν να γίνουν εδώ, με τον ίδιο τρόπο που θα γινόταν οπουδήποτε αλλού στη χώρα».
«Όραμά μας είναι τα επόμενα χρόνια να έχουμε εξοπλιστεί με ακόμα πιο εξειδικευμένα μηχανήματα και να δρομολογήσουμε περισσότερα επιστημονικά πρωτόκολλα, αλλά και να εμβαθύνουμε περισσότερο στην έρευνα», σημειώνει η κα Ριζούλη, δείχνοντας τον δρόμο του μέλλοντος. «Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών θα μας βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση και θα βοηθήσει, φυσικά, και την ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών για τους ασθενείς. Σίγουρα πάντως θα χρειαστεί επέκταση του χώρου, καθώς ήδη τα περιστατικά που διαχειριζόμαστε είναι πολλά».
«Φυσικά ο απώτερος στόχος είναι να προχωρήσουμε σε καταμερισμό των περιστατικών με βάση τα ανθρώπινα όργανα που πλήττονται από τον καρκίνο. Το Κέντρο Μαστού για παράδειγμα, το οποίο ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί, κινείται προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση», εξηγεί ο κ. Βλαχοστέργιος. «Αυτό είναι κάτι που βοηθάει στην απόκτηση μεγαλύτερης εμπειρίας από την ίδια την ομάδα. Αυτός ο καταμερισμός είναι που επιτρέπει την καλύτερη θεραπεία τελικά του ίδιου του ασθενούς».
«Υπάρχουν διεθνείς μελέτες που δείχνουν πως πλέον έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, όσον αφορά την αντιμετώπιση κάποιων μορφών καρκίνου. Η τεχνολογική πρόοδος, τα φάρμακα, οι συνεχόμενες έρευνες ειδικά στο κομμάτι του μοριακού ελέγχου και φυσικά η επιστημονική γνώση έχουν καταφέρει απίστευτα αποτελέσματα, τουλάχιστον σε σύγκριση με το παρελθόν», εξηγεί η κα Ριζούλη. «Πλέον μιλάμε για ογκολογία ακριβείας, για εξειδικευμένες θεραπείες βάσει των μοριακών ελέγχων που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε κάθε ασθενή».
«Στις μέρες μας έχει αλλάξει η φυσική ιστορία της νόσου προς το καλύτερο. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε ως Ογκολόγοι-Παθολόγοι από το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας», τονίζει με έμφαση ο κ. Παπατσίμπας. «Καταγράφονται πλέον όλο και συχνότερα από πλήρης ύφεση, δηλαδή εξαφάνιση ενός όγκου, μέχρι και την μετατροπή της νόσου σε μια χρόνια ασθένεια», επισημαίνει ο ίδιος, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας.
«Το μήνυμα που στέλνουμε με τον πλέον ηχηρό τρόπο είναι πως η διάγνωση του καρκίνου δεν σημαίνει αυτομάτως πως μιλάμε για έναν βέβαιο θάνατο. Είμαστε εδώ έτοιμοι και ετοιμοπόλεμοι για να αντιμετωπίσουμε όλα τα περιστατικά, με εφόδια πλέον στα χέρια μας πολύ περισσότερα απ’ ότι παλαιότερα», καταλήγει η κα Ριζούλη.