«Τόλμη και ρίσκο είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της Πειραματικής Σκηνής, που παρουσιάζει μια υβριδική παράσταση, με τον σκηνοθέτη της Αλέξανδρο Μπαλαμώτη να χειρίζεται με τον δικό του τρόπο τον μισογυνισμό του Στρίντμπεργκ».
Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε στη νέα παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής, F*ck Strindberg ή αλλιώς Δανειστές του Αυγ. Στρίντμπεργκ, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, Κυριακή Σπανού, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο θέατρο «Κώστας Τσιάνος», με αφορμή την παράσταση.
«Πρόκειται για μια παράσταση που δίνει αφορμή για ώσμωση και διάλογο», ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ του Θεσσαλικού Θεάτρου Π. Σάπκας.
Από πλευράς του ο σκηνοθέτης της παράστασης Α. Μπαλαμώτης περιέγραψε μια ομαδική δουλειά, τονίζοντας πως «σε μια δύσκολη περίοδο για το θέατρο καλούμαστε να μην κυριευτούμε από φόβο».
Σε ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον εγχείρημα, όπου οι αντρικοί ρόλοι έχουν βάθος και ο γυναικείος λειτουργεί σαν «φάντασμα», αναφέρθηκαν οι δύο πρωταγωνιστές Γιώργης Βασιλόπουλος και Αντώνης Κυριακάκης, που μοιράζονται και το γυναικείο ρόλο, με τον κ. Κυριακάκη να αναφέρει με νόημα πως «βρήκαμε τη βιογραφία του γυναικείου ρόλου και τον υπερασπιστήκαμε», κάνοντας λόγο για μια «πολιτική θέση και μια κριτική ματιά απέναντι στην τοξική αρρενωπότητα».
«Αναμετρηθήκαμε με τον ίδιο μας τον εαυτό», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλόπουλος, ενώ απαντώντας σε ερώτηση της LarissaPress για τυχόν αντιδράσεις από πλευράς του κοινού ο κ. Μπαλαμώτης τόνισε πως το κείμενο του Στρίντμπεργκ, από το 1888, έχει κρατηθεί ατόφιο, υπογραμμίζοντας πως «το θέατρο που αγαπά είναι ένα θέατρο για όλους».
«Είναι σημαντικό που μας δίνεται βήμα έχοντας συνομιλητές και ανιχνεύοντας μια νέα γλώσσα για να αποδώσουμε ένα κλασσικό έργο», υπογράμμισε ο Γιάννης Κατρανίτσας, που υπογράφει την σκηνογραφία και τα κοστούμια, με τον Ευριπίδη Μπέκο, που έχει την ευθύνη της πρωτότυπης μουσικής και τον ηχητικό σχεδιασμό, να περιγράφει «μουσικές που πατούν σε κλασικά στοιχεία, χωρίς να λείπουν τα πειραματικά ηχοχρώματα».
Ευτυχής για τη συνεργασία δήλωσε η βοηθός σκηνοθέτη, Τζένη Μαράβα, ενώ κλείνοντας η αντιπρόεδρος του Θ.Θ. Ζ. Καλαφάτη μίλησε με ενθουσιασμό για ένα έργο «που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις των καιρών και προβληματίζει για τη θέση της γυναίκας».
Η πρεμιέρα της παράστασης, που είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 17 ετών, θα γίνει την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022, στις 9.00 μ.μ., στο Θέατρο «Κώστας Τσιάνος» και το ταξίδι της θα συνεχιστεί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, καθημερινά από Πέμπτη έως και Κυριακή.
Ε.Π.
ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Δ. Καστανάρας // LarissaPress