ΜΙΑ πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα παραδόθηκε χθες στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο οποίος και την πιστώνεται θετικά, παρά τις αρνητικές της προβλέψεις, κι αυτό γιατί έπραξε το αυτονόητο: Μετά τις απίστευτες καταστροφές που προκάλεσε ο Ιανός στη Θεσσαλία, έδωσε εντολή να ερευνηθεί επιστημονικά το φαινόμενο, ώστε ο μελλοντικός σχεδιασμός των έργων να βασίζεται σε εμπεριστατωμένη μελέτη. Έπραξε δηλαδή αυτό που επιτάσσει η θέση ευθύνης του.
ΣΥΜΦΩΝΑ λοιπόν με την μελέτη που εκπόνησε ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, “μόνο από τον Ιανό καταγράφηκαν στη Θεσσαλία 600 φαινόμενα κατολισθήσεων, διπλάσιος αριθμός από τις καταγραφές που είχαν γίνει στο θεσσαλικό χώρο από το 1950 έως το 2020”.
ΌΠΩΣ σημειώνεται στα συμπεράσματα της ίδιας μελέτης, “η Θεσσαλία είναι ίσως η πιο ευαίσθητη περιοχή στον ελλαδικό χώρο στην κλιματική κρίση. Όλα αυτά τα φαινόμενα ουσιαστικά καταλήγουν στη διαχείριση και την επάρκεια των υδάτινων πόρων. Η έλλειψη των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε μια προϊούσα ερημοποίηση, ερημοποίηση που σημαίνει και το τέλος της Θεσσαλίας. Καθώς περιοχές που υφίστανται ερημοποίηση δεν μπορούν να έχουν καμία κοινωνική, οικονομική ή άλλη δραστηριότητα. Χρειάζεται να δούμε και το θέμα της μεταφοράς του νερού του Αχελώου κάτω από νέες βάσεις, καθώς αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Δεν μπορεί από τη μια πλευρά στο Αγρίνιο να έχουμε πλημμύρες και καταστροφές από τον Αχελώο και εδώ να έχουμε έλλειψη νερού…”.
LarissaPress Web TV: Το μέλλον της Θεσσαλίας απειλείται – Πώς και γιατί
ΠΛΕΟΝ υπάρχει ακόμα μια επιστημονική μελέτη που επιτάσσει το αυτονόητο: την ενεργοποίηση όλων προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του έργου του Αχελώου, κάτι που φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί, αν θυμηθούμε την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της τελευταίας ΔΕΘ. Του ίδιου Πρωθυπουργού, υπενθυμίζω, που πρώτος ζήτησε να μην μιλάμε για “κλιματική αλλαγή”, αλλά για “κλιματική κρίση”, που όντως είναι και το ορθό.
ΤΟΥΣ τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί δεκάδες δηλώσεις των υπευθύνων. Έχουν πραγματοποιηθεί ημερίδες, έχουν δαπανηθεί δηλαδή χρήματα των φορολογουμένων και μάλιστα με διαδικασίες που αρχίζουν και προκαλούν ως προς τις “προνομιακές τους αναθέσεις”, έχουν συναντηθεί τόσες φορές όλοι σε μια αίθουσα, έχουν βγάλει φωτογραφίες και δελτία τύπου και μετά… σιωπή.
ΑΛΗΘΕΙΑ, τι έχει απογίνει εκείνη η επιτροπή με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος, υποτίθεται, πως θα συντόνιζε τις κυβερνητικές ενέργειες προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση;
ΟΦΕΙΛΟΥΝ λοιπόν τώρα όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κινηθούν συντεταγμένα και με τόλμη, προασπίζοντας τα συμφέροντα των πολιτών της Θεσσαλίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, αν εξετάσει κανείς τι παράγει ο θεσσαλικός κάμπος. Ειδάλλως θα είναι και αυτοί συνυπεύθυνοι για όσα θα προκύψουν στο μέλλον. Συνυπεύθυνοι με ονοματεπώνυμο.
ΑΠΛΑ και ξεκάθαρα.