Της Ειρήνης Παπουτσή
Αθάνατο ελληνικό βιλαέτι και παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες όλων των κυβερνήσεων, τις ημερίδες, τις συσκέψεις και τα βαρύγδουπα περί στήριξης του κοιμώμενου γίγαντα που ακούει στο όνομα πρωτογενής τομέας παραγωγής χρειάστηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ κάτι παραπάνω από 30 χρόνια για να ικανοποιηθεί το αίτημα για την κατασκευή του φράγματος «Μπελμά», στον Δήμο Αγιάς!!!
Μετά βαΐων και κλάδων έγινε δεκτή η απόφαση, σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Κατασκευή και λειτουργία φράγματος Μπελμά και συνοδών έργων» στο Δ. Αγιάς, όταν από το 1990 ακόμη ακούγαμε για το επιτακτικό πρόβλημα άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές καλλιέργειες από τη μη κανονική λειτουργία των αρδευτικών δικτύων, με τους αρμόδιους να περιγράφουν ένα έργο υψίστης σημασίας που θα έλυνε τα χέρια των καλλιεργητών της περιοχής, που όπως θα θυμούνται ίσως οι παλιότεροι, έτρεχαν με… λάστιχα να τραβήξουν νερό από πηγές του Κισσάβου για να ποτίσουν τα χωράφια τους.
Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του φράγματος με δημιουργία ταμιευτήρα αρδευτικής χρήσης, καθώς και συνοδών έργων επί των ανατολικών ορεινών πρανών του Κισσάβου, στο ανώτατο τμήμα της υδρολογικής λεκάνης του ρέματος Γκούρα. Πρόκειται δε για υδραυλικό έργο που αποσκοπεί στην άρδευση 10.380 στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εκτάσεων στις Τ.Κ. Μελιβοίας και Καρίτσας, του Δήμου Αγιάς και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, όπως περιγράφεται στον φάκελο που το συνοδεύει.
Το ρέμα επί του οποίου θα κατασκευαστεί το φράγμα ξεκινάει από τις πλαγιές της κορυφής Προφήτης Ηλίας της Όσσας και συμβάλλει με το παράλληλο ρέμα Γκούρα 1,4 km κατάντι (κατηφορικά) του φράγματος. Το συνολικό μήκος του ρέματος ανέρχεται στα 12,3 km, ενώ η λεκάνη απορροής του καταλαμβάνει έκταση ίση με 12,71 km2 .
Σημειώνεται πως το συνολικό έργο θα πρέπει να εφοδιαστεί με Άδεια Χρήσης νερού από τη Δ/νση Υδάτων Θεσσαλίας της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ για 2 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου θα πρέπει να εφαρμοστεί πρόγραμμα παρακολούθησης των ειδών και οικοτόπων της περιοχής παρέμβασης και των λοιπών αβιοτικών παραμέτρων που επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον (μετεωρολογικά, στερεοπαροχές κλπ.) στην περιοχή της λεκάνης.
Τελικά το νερό μπήκε στ’ αυλάκι μετά από αναμονή δεκαετιών και ας ευχηθούμε να μην χρειαστούν άλλες τόσες για την ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ίδωμεν…
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ