Της Ειρήνης Παπουτσή
«Άγγιξε» αν μη τι άλλο τους Λαρισαίους η είδηση που κάνει τον γύρο του κόσμου και αφορά σε σοβαρή μείωση των αποθεμάτων καφέ στη Βραζιλία, καθώς σύμφωνα με τον Silas Brasileiro, πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Καφέ της μεγαλύτερης παραγωγού χώρας παγκοσμίως, μέχρι τον Μάρτιο τα αποθέματα στη χώρα μπορεί να έχουν μειωθεί σε μόλις 7 εκατ. σάκους, την ώρα που σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών ένα πιο «άνετο» επίπεδο βρίσκεται ανάμεσα στα 9 και 12 εκατ. σάκους, βάρους 60 κιλών.
Στην Λάρισα, την πόλη του καφέ η είδηση προφανώς και έκανε αίσθηση, καθώς όλα συγκλίνουν στο ότι τα προβλήματα προσφοράς στη Βραζιλία ενδέχεται να ωθήσουν τις τιμές υψηλότερα, με τη LarissaPress να επιχειρεί να προσεγγίσει το θέμα, μιλώντας με τον εισαγωγέα, Γιώργο Σκάκο, τον ιδιοκτήτη της ME.KA QUALITY GROUP, Μενέλαο Καραΐσκο, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Λάρισα στον τομέα της καφεστίασης και του εμπορίου καφέ, αλλά και τον πιστοποιημένο barista από το SCAE (Specialty Coffee Association of Europe), Γιάννη Μπέλλη.
«Όταν πρόκειται για την παγκόσμια αγορά καφέ, μιλάμε ουσιαστικά για τη Βραζιλία. Παρόλο που ο κόσμος του καφέ έχει δει τις τιμές να επηρεάζονται από οτιδήποτε, από τις τιμές του πετρελαίου, μέχρι και την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, στο τέλος όλα καταλήγουν στη Βραζιλία, στην παραγωγή του μεγαλύτερου όγκου καφέ στον κόσμο. Εάν η Βραζιλία έχει καφέ, ο κόσμος του καφέ είναι ασφαλής και δεν έχει καν σημασία αν αυτός ο καφές προέρχεται από νέα παραγωγή ή από υπάρχον απόθεμα παλαιότερων ετών», τονίζει ο κ. Σκάκος.
Σύμφωνα με τον εισαγωγέα καθώς ξεκινά το 2023, γίνεται ολοένα και πιο προφανές ότι η μείωση των αποθεμάτων στη Βραζιλία, και όχι μόνο εκεί, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό πλήγμα για τον κλάδο.
«Στα δεινά της αγοράς θα πρέπει να προσθέσουμε το γεγονός ότι η καλλιέργεια της Βραζιλίας 2022-2023 δεν ήταν καλή, από άποψη όγκου, λόγω της διπλής παγωνιάς που χτύπησε το 2021 τη χώρα. Με τις οικονομίες σχεδόν όλων των χωρών να ξεπερνούν το σοκ της μειωμένης κατανάλωσης στην εστίαση λόγω της Covid-19, η παγκόσμια ανησυχία φαίνεται να χτυπάει καμπανάκι για σίγουρη αύξηση των τιμών του καφέ», εκτιμά ο κ. Σκάκος.
«Στην αγορά του καφέ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δυστυχώς ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης δουλεύει. Από ότι φαίνεται, δουλεύει εις βάρος των καταναλωτών που θα πληρώσουν σίγουρα, τους επόμενους μήνες, ακριβότερα τον καφέ τους», καταλήγει, ενώ στο ίδιο πνεύμα δείχνει να κινείται και η άποψη του κ. Καραΐσκου, που ως γνώστης της ντόπιας αγοράς δεν προσπερνά την ιδιαιτερότητα της Λάρισας, μιας πόλης στην οποία εκατοντάδες άνθρωποι δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο.
«Όταν σε μια πόλη περίπου 200.000 κατοίκων καταγράφονται επισήμως πάνω από 1.600 καφετέριες εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς πως η προσφορά είναι εκ των πραγμάτων πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση, καθώς αντιστοιχεί μία για κάθε 120 κατοίκους. Αποτέλεσμα, ναι μεν αποτελούμε σημείο αναφοράς πανελλαδικά ως “πόλη του καφέ”, από την άλλη δε μειώνεται μοιραία ο τζίρος των καταστημάτων, πράγμα που καθιστά πολύ δύσκολη την επιβίωσή τους», υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη του πιστοποιημένου barista, Γιάννη Μπέλλη, που σχολιάζοντας την ιδιαιτερότητα της Λάρισας και την «κουλτούρα» του καφέ που τη χαρακτηρίζει σημειώνει πως το ενεργειακό θα αποτελέσει τον κυρίαρχο παράγοντα στη διαμόρφωση της τιμής του καφέ.
«Η κλιματική αλλαγή, κατά κύριο λόγο, αναγκάζει τους παραγωγούς της Βραζιλίας να “μετακινήσουν” τις καλλιέργειές τους σε μεγαλύτερα υψόμετρα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε κόστος. Εκτιμώ πως σε τοπικό επίπεδο λιγότερο τα μειωμένα αποθέματα της Βραζιλίας και πολύ περισσότερο το ενεργειακό και η παράλληλη αύξηση των πρώτων υλών σε αναλώσιμα θα παίξουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο, ωστόσο πιστεύω πως τυχόν αυξήσεις θα είναι πολύ μικρές και δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την κατανάλωση, σε ένα κομμάτι της αγοράς της πόλης που σαφώς αποτελεί βασικό γρανάζι της οικονομίας της», κατέληξε ο κ. Μπέλλης.