Κώστας Ακρίβος: Ανδρωμάχη
2022 επιμέλεια Ελένη Μπούρα
εκδ. Μεταίχμιο σελ. 137
Της Νατάσας Παπουτσή
Είναι ορισμένες σκέψεις, όπως και κάποια συναισθήματα, που έρχονται και σε βρίσκουν εκεί που δεν το περιμένεις. Από μια εικόνα, μια μυρωδιά, ένα βλέμμα, ένα τυχαίο γεγονός… Και κει που είσαι ήσυχος και τακτοποιημένος, απορροφημένος στην καθημερινότητα και τις συνήθειές σου έρχονται και σε… ταράζουν όχι πάντα ευχάριστα ούτε απαραιτήτως δυσάρεστα.
Είναι κι αυτή η επικαιρότητα που σαν τραγική ειρωνεία σε κάνει να’ αναρωτιέσαι: πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα; Πόσο δύσκολο είναι να είσαι κόρη, μάνα, αδελφή, σύζυγος, σύντροφος και μέσα απ’ αυτή σου την ιδιότητα να βιώνεις τον θάνατο ή τη βία; Η γυναίκα, ως φορέας ζωής, πως μπορεί να νοιώθει όταν χρειάζεται να θάψει με τα ίδια της τα χέρια τα παιδιά της; Πως μπορεί να αγαπήσει το παιδί της, καρπό βιασμού, και να συνυπάρξει σα σύζυγος με τον βιαστή της;
Και ένας άντρας θα μπορούσε ποτέ «να μπει στα παπούτσια» μιας τέτοιας γυναίκας; Να μιλήσει σε πρώτο πρόσωπο σα να’ ταν αυτή η ίδια που βρίσκει τη δύναμη να μαζεύει τα κομμάτια της ψυχής της και να προχωράει στους αιώνες;
Ο Κώστας Ακρίβος, μέσα από την Ανδρωμάχη του, μπορεί και το κάνει! Με τρόπο άμεσο, συγκινητικό και βαθιά αληθινό διηγείται την ιστορία της πιο τραγικής από τις Τρωάδες, της Ανδρομάχης.
Κόρη βασιλιά η Ανδρομάχη και μονάκριβη αδερφή ανάμεσα σε επτά αδερφούς. Σύζυγος του πρώτου των Τρώων, του Έκτορα, γιου του Πρίαμου και της Εκάβης, αποκτά μαζί του γιο αγαπημένο, τον Αστυάνακτα. Ζει στην Τροία απολαμβάνοντας αγάπη και σεβασμό μα άλλα οι θεοί κελεύουν… Ο Έκτορας σκοτώνεται κατά την διάρκεια του Τρωικού πολέμου από το χέρι του Αχιλλέα και όταν ο Πάρις σκοτώνει τον Έλληνα ήρωα έρχεται ο γιός του, Νεοπτόλεμος, να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του.
Η πτώση της Τροίας αποτελεί και την έναρξη της σωματικής και ψυχικής συντριβής της Ανδρομάχης. Χάνει στη μάχη τον Έκτορα αλλά και τον Αστυάνακτα που θανατώνεται από τον Οδυσσέα και τον Νεοπτόλεμο. Σκλάβα πια στα χέρια των νικητών βιάζεται από τον Νεοπτόλεμο, μένει έγκυος και αναγκάζεται να τον παντρευτεί κάνοντας μαζί του συνολικά τρείς γιούς: τον Πέργαμο, τον Μολοσσό και τον Πίελο. Κι όταν χάνεται και ο Νεοπτόλεμος παντρεύεται τον Έλενο, αδερφό του Έκτορα, υπακούοντας στους χρησμούς και στα κελεύσματα των θεών αποκτώντας και μαζί του έναν γιό, τον Κεστρίνο.
Η Ανδρομάχη, αυτή που μάχεται σαν άνδρας, που έχει γενναιότητα ανδρική, ιδιότητα των ανδρών. Ο Κώστας Ακρίβος διορθώνει…το λάθος. Ανδρωμάχη την ονομάζει γιατί δεν ήταν ένας ο άνδρας με τον οποίο έδωσε τις μάχες της αλλά πολλοί. Τρείς σύζυγοι, πέντε παιδιά τα τρία θαμμένα από τα χέρια της, εφτά αδέρφια, όλοι οι άντρες της ζωής της…
Τους αγάπησα; αναρωτιέται… “ Άλλους από ανάγκη και για άλλους η αγάπη ανάβλυζε αβίαστη απ’ την καρδιά’’ απαντά η ίδια. Και όταν ο πόνος την κάνει να χάσει τα λογικά της και να αποφασίσει να βάλει τέρμα στη ζωή της η ελπίδα γεννιέται μέσα από μια καινούρια ζωή, αυτή του εγγονιού της. Ο νέος Αστυάνακτας αποτρέπει την Ανδρομάχη από το να διαπράξει αυτοχειρία!
Πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα, να είσαι Ανδρωμάχη; Ο Κώστας Ακρίβος απαντά με απέραντο σεβασμό και ζηλευτά ελληνικά! Κι ο Όμηρος, αν δεν τα διηγιόταν όπως τα διηγήθηκε, κάπως έτσι θα τα’ γραφε… Εξαιρετικό!!!