Εγκαινιάστηκε σήμερα Σάββατο στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας η έκθεση «Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο» που θα φιλοξενείται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου και αποτελεί μια εκπαιδευτική έκθεση για μικρούς και μεγάλους και ένα εξόχως διδακτικό αλλά και ταυτόχρονα ευχάριστο και συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου από τις απαρχές μέχρι την σύγχρονη εποχή το οποίο απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Από τα εγκαίνια απουσίαζε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη λόγω ασθένειας. Η ίδια μέσω επιστολής που έστειλε, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι “το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας αποτελεί ένα εξόχως χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς επένδυσης σε πολιτιστικές υποδομές καθώς εκτός από θεματοφύλακα της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην ιστορική της εξέλιξη αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ευρύτερης πνευματικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής ζωής της πόλης. Φιλοξενώντας ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων. Σκοπός της έκθεσης είναι να καθοδηγήσει και να ξεναγήσει τον επισκέπτη στους σημαντικότερους σταθμούς της μακραίωνης ιστορικής διαδρομής του θεάτρου. Ξεκινώντας από τα πρώτα Διονυσιακά δρώμενα και αυτοσχέδια θεάματα. Φτάνοντας στην γέννηση και την ωρίμανση του αρχαίου δράματος και των ειδών του μέχρι και την αναβίωσή του σήμερα διανύοντας μια διαδρομή που συνδυάζει πληροφόρηση και ψυχαγωγία και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της τεχνολογίας μέσα από την προβολή videο και διαδραστικών εφαρμογών”.
Η προϊσταμένη του τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού Ανδρομάχη Κατσελάκη στην ομιλία της τόνισε ότι “είναι μία έκθεση που μας καλεί να ανακαλύψουμε πολλές όψεις και πτυχές του αρχαίου θεάτρου αλλά και πως αυτό αναβιώνει στο σήμερα και φτάνει στις μέρες μας. Έχει πολλές ψηφιακές εφαρμογές και ευχαριστείς δραστηριότητες που μπορούν να παίξουν, όχι μόνο τα παιδιά και η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και οικογένειες, ενήλικες αλλά και ο κάθε επισκέπτης. Ελπίζουμε ότι θα έχει μία καλή πορεία στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας, ένα μουσείο πάρα πολύ δραστήριο που συνδέεται άμεσα με τα δύο αρχαία θέατρα που βρίσκονται στην πόλη και πρόσφατα αναστηλώνονται και να ικανοποιήσει όλους τους επισκέπτες που θα επισκεφθούν την έκθεση το διάστημα των τουλάχιστον δύο χρονών που θα παραμείνει στον χώρο του μουσείου”.
Μάλιστα ανέφερε ότι στα τέλη του επόμενου μήνα, ομάδα του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα επισκεφτεί τη Λάρισα για να συνεργαστούν με το προσωπικό της Εφορίας Αρχαιοτήτων και να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν τα πρώτα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα απευθύνονται στην τοπική κοινωνία.
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια υπογράμμισε ότι “είναι μία έκθεση για όλους, που μας προτρέπει να γνωρίσουμε βαθύτερα και να κατανοήσουμε το νόημα του αρχαίου θεάτρου. Κάτι που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ καθώς είμαστε η πόλη των δύο αρχαίων θεάτρων. Η έκθεση πλαισιώνεται με κουστούμια του Θεσσαλικού Θεάτρου και αρχαία αντικείμενα από τις συλλογές του Διαχρονικού Μουσείου”.
Τέλος η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου Κυριακή Σπανού δήλωσε ότι “η έκθεση καθιερώνει την πόλη, ως πόλη των δύο αρχείων θεάτρων κάτι πάρα πολύ μοναδικό. Νομίζω ότι αυτός ο διάλογος συμβάλει με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο στην ενδυνάμωση της ταυτότητάς της πόλης”.
Ιδιαίτερο χρώμα και ζωντάνια προσδίδουν στην έκθεση θεατρικά κουστούμια εμβληματικών παραστάσεων τραγωδιών του Θεσσαλικού Θεάτρου που πρόθυμα συνέδραμε στην έκθεση, προβάλλοντας τη συμβολή του στη σύγχρονη παραστασιολογία του αρχαίου δράματος.
Την ξενάγηση πραγματοποίησαν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Γιώργος Τουφεξής – Πρ/νος Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, Ειρήνη Ρώσσιου και Ασημίνα Τσιάκα.
Εικόνες από την έκθεση:
Φ.Δ.