Σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα τιμήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη μιας θηριωδίας που στοίχισε τη ζωή σε 6.000.000 Εβραίους και ανάμεσά τους 63.000 Έλληνες, από τους οποίους οι 235 ήταν Λαρισαίοι συμπολίτες μας.
Την εκδήλωση, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Κολώνα, διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Λευτέρη Παπαστεργίου, που στο καλωσόρισμά αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο έγκλημα της ανθρωπότητας και την περιφρόνηση της ανθρώπινης ισότητας ως βάση της φρικαλέας ιδεολογίας του ναζισμού, κάνοντας μια αξιοπρόσεκτη αναφορά στον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης «που έχουν ή οφείλουν να έχουν ως στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας».
«Η αποψινή εκδήλωση, όπως και κάθε εκδήλωση που αφορά στο μεγαλύτερο έγκλημα της ανθρωπότητας, οφείλει να αναδεικνύει την ισότητα που δικαιούνται όλες οι ανθρώπινες υπάρξεις. Ας μην ξεχνάμε πως η περιφρόνηση αυτής ακριβώς της ανθρώπινης ισότητας υπήρξε η βάση της φρικαλέας ιδεολογίας του ναζισμού… Θεώρησα υποχρέωσή μου, ανοίγοντας την σημερινή εκδήλωση να μιλήσω για μας, για τους ανθρώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίοι έχουμε ή οφείλουμε να έχουμε ως στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, υπογραμμίζοντας πως «το Ολοκαύτωμα, που αποτελεί την κορωνίδα της φρικαλεότητας, δεν προέκυψε ένα πρωί», αλλά και σημειώνοντας την άνοδο της ΧΑ και την είσοδό της στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
«Το Ολοκαύτωμα δεν προέκυψε ένα πρωί. Κάθε έγκλημα απέναντι στην ανθρώπινη υπόσταση, μικρότερης φυσικά κλίμακας καθώς το Ολοκαύτωμα αποτελεί την κορωνίδα της φρικαλεότητας, δεν συμβαίνει επειδή κάποιος τρελός ξυπνάει ένα πρωί και το αποφασίζει. Αντιθέτως όλα συμβαίνουν μέσω μιας διαδικασίας που συντελείται για χρόνια στα έγκατα των κοινωνιών και εκφράζεται την κατάλληλη χρονική στιγμή από τους κατάλληλους δημαγωγούς», συνέχισε, περιγράφοντας μια λίστα δημοσιογραφικής ενοχής και κάνοντας λόγο για «κάποιους που αποκρύπτουν την αλήθεια, δίνουν τον λόγο στους αρνητικούς πρωταγωνιστές, αγνοούν την ιστορική πραγματικότητα, γίνονται υποχείρια οικονομικών και άλλων συμφερόντων και δίνουν βήμα στους θιασώτες των θεωριών συνομωσίας, αναδεικνύοντάς τες ταυτόχρονα σε κυρίαρχα μοτίβα ενημέρωσης».
Ακολούθησε το άναμμα των έξι κεριών, ένα για κάθε εκατομμύριο νεκρούς, όπου σε μια συγκλονιστική στιγμή της εκδήλωσης δώδεκα συμπολίτες μας, ανά δύο, αντιπροσωπεύοντας όλες τις γενιές της τρέχουσας ζώσας ιστορίας, που συνδέονται με τη φρίκη των στρατοπέδων, προχώρησαν στο άναμμά τους, με τον κ. Παπαστεργίου να στέκεται ιδιαιτέρως στην κ. Νάκη Μπέγα, τη μοναδική εν ζωή στην πόλη μας όμηρο των στρατοπέδων, η οποία δεν κατάφερε να παραστεί στην εκδήλωση.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
«Η παρουσία μας εδώ είναι ζήτημα συνείδησης και χρέους», ανέφερε μεταξύ άλλων σε σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, κάνοντας αναφορά στο αποτύπωμα που άφησε η εβραϊκή κοινότητα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Λάρισας, πλήρως ενταγμένη στον κοινωνικό ιστό της πόλης μας.
«Τιμούμε την Ημέρα Μνήμης σε μια περίοδο που η ανθρωπότητα δείχνει να χάνει τον βηματισμό της. Η ιστορική μνήμη μετατρέπεται σε ιστορικό καθήκον. Ο αγώνας για αρμονική συνύπαρξη είναι μια μάχη καθημερινή. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντισταθούμε στη λήθη», τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης.
«Δεν θα ξεχάσουμε και θα πασχίσουμε ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο», τόνισε ο Ακόλουθος της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα, Τσαχ Σάαρ, ενώ παίρνοντας τον λόγο ο Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου καθηγητής, Μανό Αλχανάτη, αναφέρθηκε στους αμείλικτους αριθμούς του Ολοκαυτώματος, περιγράφοντας «ένα απίστευτο έγκλημα μιας υποτίθεται πολιτισμένης κοινωνίας, μια κτηνωδία και ένα καλά οργανωμένο έγκλημα γενοκτονίας.
«Πρόκειται για την πιο σκληρή σελίδα στην ιστορία των Εβραίων και την πιο μελανή σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας», τόνισε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, Ηλία Καμπελή, κάνοντας μνεία στο 1/3 της εβραϊκής κοινότητας της Λάρισας που χάθηκε, μα και ευχαριστώντας για τη διάσωση και αναστύλωση της Συναγωγής στις μέρες μας.
«Η ανθρωπότητα πρέπει να θυμάται ότι η ειρήνη είναι το δώρο του καθενός από μας προς τον άλλον. Είναι καιρός να διώξουμε τους δαίμονες που βρίσκονται μέσα μας δημιουργώντας έτσι χώρο να κατοικήσουν οι άγγελοι. Είθε να ζήσουμε και να θυμίζουμε στις επόμενες γενιές αυτό που συνέβη. Ποτέ ξανά», ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΙΚΛ.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ
Μια ίωση που ταλαιπωρεί την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δεν της επέτρεψε να παραστεί στην εκδήλωση, ενώ την ομιλία της εκφώνησε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια, περιγράφοντας το Ολοκαύτωμα ως «μια συστηματικά σχεδιασμένη και εκτελεσμένη γενοκτονία», μα και κάνοντας αναφορές σε δράσεις, εκθέσεις και συνέργειες της κοινότητας με το Διαχρονικό Μουσείο.
«Ο κόσμος δείχνει να διολισθαίνει ξανά σε πρακτικές ιδιαίτερα επικίνδυνες με την εισβολή στην Ουκρανία και μάλιστα στο όνομα της αποφασιστοποίησης», ανέφερε, ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στη μακρόχρονη παρουσία της Ισραηλιτικής κοινότητας στη χώρα μας, αλλά και στη Λάρισα, περιγράφοντας ένα ακμάζον εβραϊκό κέντρο με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.
Στην ομιλία υπήρξαν αναφορές στα έργα αποκατάστασης και αναστύλωσης της Συναγωγής της Λάρισας, όπως και στη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, με την υπουργό να καταλήγει πως «καλούμαστε να διατηρούμε τον φάρο της μνήμης αναμμένο ώστε να μη γυρίσουμε στα σκοτάδια του ολοκληρωτισμού».
Η εκδήλωση, που έντυσαν μουσικά με παραδοσιακά σεφαραδίτικα και δύο κομμάτια από το Μαουτχάουζεν των Καμπανέλλη – Θεοδωράκη οι: Λουκία Βαλάση (φωνητικά), Ιωάννα Σιοπούδη (πιάνο), Σπύρος Καβαλιεράτος (κιθάρα) και Ρήγας Μακρόπουλος (βιολί), ολοκληρώθηκε με ευχαριστίες προς όλους όσοι συνεργάστηκαν άψογα για την πραγματοποίησή της και με την ευχή του χρόνου η αντίστοιχη εκδήλωση να πραγματοποιηθεί μέσα στην Εβραϊκή Συναγωγή.
Οι παριστάμενοι, που χειροκρότησαν θερμά, αποχώρησαν κρατώντας στον νου και την καρδιά τους τους στίχους του «Ελί – Ελί» (Θεέ μου – Θεέ μου), μελοποιημένου σπαρακτικού ποιήματος – προσευχή της Χάνα Σένες (ποιήτριας από την Ουγγαρία που βασανίστηκε και εκτελέστηκε σε ηλικία 23 ετών για την αντιστασιακή της δράση), σε μελοποίηση Νταβίντ Ζαχάβι.
Οι στίχοι:
Θεέ μου, Θεέ μου,
Ποτέ ας μην τελειώσουν
η άμμος και η θάλασσα,
το θρόισμα του νερού,
η λάμψη του ουρανού,
η προσευχή του ανθρώπου…
Δείτε φωτογραφίες:
Ε.Π.