«Όπως γνωρίζετε από τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις μου τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβα, πιστεύω ότι το υδατικό πρόβλημα είναι από τα ζέοντα στη Θεσσαλία και πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν λύσεις. Και αυτό διότι τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε ότι η κλιματική αλλαγή επιτείνει τα υπάρχοντα προβλήματα και σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί νέα».
Τα παραπάνω τονίζει ο Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του στους διοργανωτές της ημερίδας με θέμα «Θεσσαλία και νερό: Απειλές και Ευκαιρίες». Ο Θεσσαλός πολιτικός δεν κατέστη εφικτό να παραβρεθεί στην ημερίδα λόγω της μετάβασής του στην Κύπρο για τις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, της οποίας ηγείται.
Στο μήνυμά του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, την ΠΕΔ Θεσσαλίας και το ΓΕΩΤΕΕ ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε ότι η κλιματική αλλαγή επιτείνει τα υπάρχοντα προβλήματα και σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί νέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επαρχία των Φαρσάλων, η οποία κατά τη γνώμη μου, σήμερα, είναι μια μικρογραφία της Θεσσαλίας. Είναι μια περιοχή με έντονο το πρόβλημα της άρδευσης και της ύδρευσης λόγω της σοβαρότατης πτώσης της στάθμης των υπογείων υδάτων. Οι επιπτώσεις στα εδάφη, στην καλλιεργήσιμη γη, την ύδρευση των οικισμών και κατά συνέπεια στην κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων τα τελευταία χρόνια είναι προφανείς. Επίσης, δοκιμάστηκε σκληρά από έντονα κλιματικά γεγονότα, όπως τις πλημμύρες του “Ιανού”.
Ευτυχώς, για την επαρχία των Φαρσάλων λύσεις θα δοθούν με το φράγμα στη Σκοπιά και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί εισακούστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η πρότασή μου για την ανάγκη κατασκευής αυτού του φράγματος, με οφέλη για τα υπόγεια ύδατα, την άρδευση, την ύδρευση άλλα και την αντιπλημμυρική προστασία, η οποία αποδείχθηκε αναγκαία από τις ζημιές του “Ιανού”».
Ο κυβερνητικός βουλευτής επισημαίνει ότι «η επίλυση του υδατικού ζητήματος στη Θεσσαλία με τις κατάλληλες υποδομές, είτε νέες είτε με τη χρήση των έργων για την ήπια μεταφορά νερού από τον Αχελώο, θα αποτρέψει την ερημοποίηση της θεσσαλικής γης και συνάμα θα απαλύνει τις επιπτώσεις των έντονων κλιματικών φαινομένων». Καταλήγοντας σημειώνει ότι «η επιστημονική κοινότητα μπορεί να συμμετάσχει ενεργά με προτάσεις για τις λύσεις που υπάρχουν και πιστεύω ότι θα πρέπει να εισακουστεί».