Πραγματοποιείται σήμερα η ημερίδα «Θεσσαλία και νερό: Απειλές & Ευκαιρίες» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού 2023 μετά από πρωτοβουλία του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, του πρόεδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας και του πρόεδρου του ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ.
Παρέμβαση στην ημερίδα πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας για το σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας Ύδωρ.Thess με 500 έργα προϋπολογισμού πάνω από 1,2 δις ευρώ. Τέλος σημείωσε ότι “το νερό είναι δημόσιο αγαθό, μια κρίσιμη υποδομή που πρέπει να παραμένει στο κράτος ή την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι κρίσιμες υποδομές δεν παραχωρούνται δεν εκχωρούνται είναι του λαού, από εκεί και πέρα ζητάμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την διαχείριση των νερών του Αχελώου”.
Ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Κώστας Τζανακούλης ανέφερε ότι “η χρονιά φέτος είναι πολύ δύσκολη και όχι μόνο για την άρδευση αλλά και τις άλλες χρήσεις νερού, παρουσιάζονται ελλείμματα που θα θέλαμε να καλυφθούν τους επόμενους μήνες αλλά δεν το εγγυάται κανείς”.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι “σε δυο μέρες γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, μια γιορτή που ήρθε σε πολλή συγκεκριμένη συγκυρία σε σχέση με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ανεξάρτητη Αρχή των νερών. Θέλω να ξεκαθαρίσω ακούγοντας και τις φωνές των εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ ότι το νομοσχέδιο δεν μιλάει για ιδιωτικοποίηση του νερού και δεν θα μπορούσε να το κάνει. Το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει ένα δημόσιο – δημοτικό αγαθό. Αυτό που προσπαθούμε ως ΚΕΔΕ είναι να μπορέσουν οι ΔΕΥΑ να περάσουν σε μια επόμενη μέρα με το επαρκές προσωπικό και τις χρηματοδοτήσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα έργα τους”.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας Δημήτρης Ντογκούλης εξήγησε ότι “στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο να μπορούμε να είμαστε αρωγοί, να δίνουμε την επιστημονική προσέγγιση σε αυτά τα θέματα και να τα αναβαθμίζουμε χρόνο με το χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι γίνονται έργα αλλά αυτή η Παγκόσμια Ημέρα Νερού δεν μας βρίσκει να οραματιζόμαστε τις επόμενες δράσεις μας αλλά περισσότερο να προβληματιζόμαστε”.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Θανάσης Νασιακόπουλος, ανέφερε ότι “σίγουρα έχουν γίνει πολλά έργα όμως το έλλειμμα του νερού στη Θεσσαλία είναι πολύ μεγάλο. Θα πρέπει να διαχειριστούμε καλύτερα το νερό και θα πρέπει η Θεσσαλία να βοηθηθεί με τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο”.
Στην κεντρική εκδήλωση το μέλος της ΕΔΥΘΕ ομότιμος καθηγητής της Γεωπονικής Φάνης Γέμτος μίλησε για τη σωστή διαχείριση του νερού που είναι κρίσιμη για τη ζωή στη Θεσσαλία επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουμε κάνει ελάχιστα έργα ταμίευσης, αρκετά ημιτελή, και έναν κατάλογο από τα ΣΔΥ που δυο διαδοχικές κυβερνήσεις απέφυγαν για να προχωρήσουν, πέρα από το φράγμα της Σκοπιάς. Αποτέλεσμα τεράστιο οικολογικό πρόβλημα από υπεραντλήσεις νερού από τους υπόγειους υδροφορείς και από επιφανειακά νερά. Οδηγούμαστε σε μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή της Θεσσαλίας”.
Στη συνέχεια ο Ανδρέας Ανδρεαδάκης, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, πρώην Γραμματέας ΕΓΥ, στην ομιλία του με τίτλο «Οι νέες προκλήσεις στη διαχείριση των αστικών υγρών αποβλήτων», τόνισε μεταξύ άλλων “η πρόταση αναθεώρησης στοχεύει στην αντιμετώπιση νέων προκλήσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τις νέες τεχνολογίες, νέους ρύπους και την αναγκαιότητα συμβολής στη νέα πράσινη συμφωνία για μια κυκλική αποδοτική ως προς τους νέους πόρους οικονομία”.
Τέλος ο Ανδρέας Παναγόπουλος, Δ/ντής Ερευνών Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων στην εισήγησή του «Ολιστική διαχείριση: η επόμενη μέρα στην ασφάλεια του νερού» σημείωσε ότι “η ασφάλεια του νερού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια των Τομέων και η βιωσιμότητα τα παραγωγικής διαδικασίας εξαρτάται από την εξασφάλιση συνθηκών εξοικονόμησης πόρων, επίτευξης υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας”.
Φ.Δ.