Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας θα πραγματοποιήσει μια σειρά δράσεων.
Με αφορμή την εν λόγω διοργάνωση, παραχωρήθηκε σήμερα σχετική συνέντευξη τύπου από τους υπεύθυνους διοργανωτές.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας τόνισε μεταξύ άλλων:
“Όπως γνωρίζετε, τα μουσεία σήμερα, δεν είναι απλώς φύλακες του χθες, αλλά ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας.
Συνδέονται με την σύγχρονη κοινωνία, με δράσεις, έρευνα, εργαστήρια κοκ, χρησιμοποιώντας το χθες και την εμπειρία του, για να δώσει λύσεις στο σήμερα και διαφορετικές προοπτικές για το αύριο.
Στην περίπτωση του Λαογραφικού μας Μουσείου που είναι ένα πολύ δραστήριο Μουσείο, τέτοιες περιπτώσεις είναι η αναβίωση των σταμπωτών, η εκμάθηση της τέχνης του αργαλειού, αλλά και η άυλη κληρονομιά όπως η αναβίωση των εθίμων.
Το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», γιατί τα μουσεία μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.
Μέσα από την έκθεση αλλά και τις εκδηλώσεις που θα την πλαισιώσουν, διερευνούμε το θεσμό ως κοινωνικοπολιτισμικό φαινόμενο, τι στερεότυπα έχει δημιουργήσει, τι “υπολείμματα” έχει αφήσει, που ακόμη καθορίζουν τις σχέσεις των ανθρώπων, επηρεάζοντας, εμποδίζοντας ίσως, την αρμονική συνύπαρξη, την αειφορία και την ποιότητα της ζωής μας”.
H Διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείο Λάρισας Φανή Καλοκαιρινού σημείωσε μεταξύ άλλων:
“Το Λ.Ι.Μ.Λ. ως κοιτίδα πολιτισμού και φορέας διατήρησης και ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς τιμά την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023 που έχει ως θέμα «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής» με δράσεις που αφορούν στις παραδοσιακές τεχνικές.
Φέτος έχουμε τη χαρά να γιορτάζουμε μαζί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Φεστιβάλ open Nights και το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Λάρισας. Καθώς στις μέρες μας κρίνεται αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον οι παραδοσιακές τεχνικές και πρακτικές παρουσιάζονται ως μοχλός ανάπτυξης και δράσης για την κλιματική αλλαγή με στόχο της αειφορία και την βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου”
Από την πλευρά της η χορογράφος Ρούλα Καραφέρη σημείωσε μεταξύ άλλων:
“Ως φεστιβάλ, το θέμα του έρωτα και συγκεκριμένα της ΠΡΟΙΚΑΣ, όπως προτάθηκε στο Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο, μας ενδιαφέρει ως κοινωνικό-πολιτισμικό φαινόμενο ενώ κυρίως θέλουμε να μιλήσουμε για την καταπίεση της ενόρμησης του έρωτα, που πάνω της θεμελιώνεται ο πολιτισμός, μέσα από πρότυπα που ακόμη και σήμερα μας επιβάλει το πατριαρχικό μοντέλο κοινωνίας που ζούμε.
Βασικός στόχος του φεστιβάλ είναι να δοθεί η ευκαιρία σε σύγχρονους καλλιτέχνες και ερευνητές να «συνομιλήσουν» με λαογραφικά-ιστορικά και διαχρονικά έργα τέχνης, αλλά και να ενισχυθεί ο ρόλος των Μουσείων, ως δημόσιος χώρος έκφρασης”.
Εκδηλώσεις
Προίκα: Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης
ΧειροΤΕΧΝΗματα: Παρουσίαση χειροτεχνημάτων από τα σύγχρονα εργαστήρια που πραγματοποιεί το Μουσείο
«ε…ρωτάς; Προίκα» – Δια-καλλιτεχνική δράση performance Χορογράφος:Ρούλα Καραφέρη στο πλαίσιο συνεργασίας του ΛΙΜΛ με το φεστιβάλ Open nights
Συν-υφάνσεις | Inter-lacings
Εργαστήριο σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Π/μιου Θεσσαλίας.
«Μαθαίνουμε για το τύπωμα και μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα» Πρόγραμμα μουσειακής αγωγής για μαθητές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Λάρισας
ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Δημήτρης Καστανάρας//LarissaPress