Συνέντευξη τύπου με αφορμή το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος και την πρεμιέρα της παράστασης, Μήδειας Μπούρκα, του Ανδρέα Φλουράκη, παραχωρήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Θέατρο «Κώστας Τσιάνος», από την καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, Κυριακή Σπανού, τον συγγραφέα του έργου, Ανδρέα Φλουράκη, συμμετέχοντες στο Δίκτυο και μέλη της διοίκησης του θεάτρου.
«Το Δίκτυο Αρχαίου Δράματος και η Μήδειας Μπούρκα αποτελούν μια ενότητα μα και θεσμικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των θεάτρων της περιοχής. Φέτος αναδεικνύονται το στοιχείο της φύσης, της θηλυκότητας και της οικολογικής δραματουργίας», ανέφερε η κ. Σπανού, υπογραμμίζοντας πως η παράσταση επαναδιαπραγματεύεται τον μύθο της Μήδειας και δίνοντας την είδηση πως θα «ταξιδέψει» στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 28 Οκτωβρίου, «καλεσμένη» του Φεστιβάλ μονολόγων “United Solo”, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη.
«Πρόκειται για ένα έργο και μια παράσταση που ολοκληρώνει μια μεγάλη διαδρομή, ενώ γράφτηκε το 2010 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όταν και ήρθα σε επαφή με γυναίκες που φορούσαν μια μπούρκα “δύο ταχυτήτων”, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση», ανέφερε ο συγγραφέας του έργου, Ανδρέας Φλουράκης, μιλώντας για το μεταφρασμένο στα πορτογαλικά, γεωργιανά, αλβανικά και γαλλικά έργο, που θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας και σε βιβλίο, κάτι που ισχύει ήδη για τη Γαλλία.
Σημειώνεται ότι η παράσταση ανέβηκε πέρσι με ιδιαίτερη επιτυχία στην Εθνική Πινακοθήκη της Γεωργίας, με την πρωταγωνίστριά της, Μαρσέλα Λένα, να μην κρύβει τη συγκίνησή της για τον ρόλο, μιλώντας στους δημοσιογράφους για «ένα πολύ δυνατό έργο, που παντρεύει τον μύθο με τη σύγχρονη γυναίκα» και μια παράσταση που την αγγίζει προσωπικά.
«Το Δίκτυο συνδέει όλα τα στοιχεία με έναν χώρο με το δικό του αφήγημα, όπως είναι το Β’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας», σχολίασε ως ένας εκ των κεντρικών καθοδηγητών των συναντήσεων ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ντέλλας, με τον εκπρόσωπο των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του φημισμένου Τμήματος Θεάτρου της Βρετανίας, Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, να τονίζει ότι «συνεχίζουμε την έρευνα στην Ελλάδα, ενώ και στο Πανεπιστήμιό μας επιστρέφουμε πολύ συχνά στην ελληνική τραγωδία».
«Αποτελεί σημαντική στιγμή η πραγματοποίηση του Δικτύου Αρχαίου Δράματος», ανέφερε η πρόεδρος του ΔΣ του «Θεσσαλίκού», Ρίτα Απρίλη, σημειώνοντας πως η Λάρισα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του αρχαίου δράματος, με την αντιπρόεδρο, Ζωή Καλαφάτη, να τονίζει το πόσο επίκαιρα και πιο αισιόδοξα εξελίσσεται η Μήδειας Μπούρκα, του Ανδρέα Φλουράκη.
Θυμίζουμε πως η φετινή Συνάντηση, πραγματοποιείται έως και τις 17 Ιουνίου, στο πλαίσιο της ειδικής Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, με τις δράσεις του Δικτύου να πραγματοποιούνται στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, στο Θέατρο «Κώστας Τσιάνος» καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο του Πυθίου.
Κεντρικοί καθοδηγητές σε αυτές τις συναντήσεις είναι η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου, ο σκηνοθέτης Κωσταντίνος Ντέλλας, ο συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης, οι εικαστικοί καλλιτέχνες Κώστας Σαχπάζης και Αλέξιος Παπαζαχαρίας και οι σκηνοθέτες Κυριακή Σπανού και Αλέξανδρος Νικόλαος Μπαλαμώτης. Από το Royal Holloway, καθοδηγητές είναι τα μέλη του διδακτικού προσωπικού Dr. Will Shuller, Dr. David Bullen, Dr. Jen Parker-Starbuck, και Dr. Maria Estrada Fuentes.
Η εργασία των φοιτητών θα παρουσιαστεί το Σάββατο 17 Ιουνίου στο Β’ Αρχαίο Θέατρο (με ελεύθερη είσοδο) στο πλαίσιο του Δικτύου, ενώ η ολοκλήρωση της Συνάντησης του Διεθνούς Δικτύου θα γίνει το βράδυ της ίδιας μέρας (21.00) με την παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου, Μήδειας Μπούρκα, του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού, με τη Μαρσέλα Λένα στον ομώνυμο ρόλο (Σκηνικό: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη – Κοστούμι: Μάρθα Φωκά – Μουσική: Αλέξανδρος Τσιωνάς), με τους διοργανωτές να θέτουν αστερίσκο ως προς την πρεμιέρα, λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μας.
Ε.Π.
ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Δ. Καστανάρας // LarissaPress