Από την κατάργηση του βικτοριανού κορσέ από τον Πολ Πουαρέ ως την επανεμφάνισή του διά χειρός Ζαν Πολ Γκοτιέ κι από τις πασαρέλες της υψηλής ραπτικής ως το street style, με σταθμούς πολλούς: Κοκό Σανέλ, Έλσα Σκιαπαρέλι, Κριστιάν Ντιόρ, Κριστομπάλ Μπαλενσιάγκα, Μαίρη Κουάντ, Βίβιεν Γουέστγουντ, Ζαν Πολ Γκωτιέ μα και και Μπίλυ Μπο και Δημήτρης Παρθένης.
Η μόδα στα καλύτερά της και ένα… non fiction βιβλίο στο επίκεντρο, με την παρουσίαση του βιβλίου της Ζέφης Κόλια, «Βελονιές πρωτοπορίας» (εκδ. Μεταίχμιο) να κεντρίζει το ενδιαφέρον των βιβλιόφιλων, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, σπεύδοντας το βράδυ της Τετάρτης στο Modi Art Café Bar και απολαμβάνοντας τη συνομιλία της συγγραφέως με τον δημοσιογράφο – εκδότη της LarissaPress, Λευτέρη Παπαστεργίου και τη Νατάσα Παπουτσή.
«Η μόδα είναι το πρόσχημα για να διηγηθούμε την ιστορία του 20ου αιώνα», μας ξεκαθάριζε λίγο νωρίτερα η Ζέφη Κόλια, με τον Λευτέρη Παπαστεργίου να προσυπογράφει λίγο αργότερα, μιλώντας για ένα βιβλίο περιγραφή ενός κόσμου που αλλάζει και τη Νατάσα Παπουτσή να επιμένει πως «η ομορφιά θα αλλάξει τον κόσμο», σημειώνοντας πως μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «η ιστορία του ρούχου περπατά αγκαζέ με την ιστορία του ανθρώπου».
Περιγράφοντας διαδρομές «όπου η πρακτικότητα πήρε τη θέση της κομψότητας» και το ρούχο και η μόδα συνδέθηκαν με κινήματα και μουσικές, η κ. Παπουτσή στάθηκε στη χρησιμοποίησή της ως «μέσο καταστολής», για να καταλήξει αισιόδοξα, πως «η ουσία είναι η ομορφιά και το διαφορετικό σε όλα τα επίπεδα».
«Καλούμαστε να σταθούμε στη λέξη “πρωτοπορία”. Ακόμη και στις πιο ζοφερές στιγμές της ιστορίας υπάρχουν οι άνθρωποι που τραβάνε μπροστά, που πρωτοπορούν», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, με τη Ζέφη Κόλια να μοιράζεται με το κοινό διαδρομές έρευνας «που αποκάλυψαν κόσμους και έδωσαν υπαρξιακές απαντήσεις».
«Οι μόδιστροι είχαν το αυτί τους στα πεζοδρόμια για να ακούν την ηχώ των γεγονότων», τόνισε η κ. Κόλια, σημειώνοντας παράλληλα τη θέση του ελληνικού πολιτισμού και τις επιρροές διεθνών σχεδιαστών από αυτόν.
«Η μόδα έφερε ρήξεις που κανείς δεν το περίμενε, ενώ το σήμερα χαρακτηρίζεται από την ανακύκλωση στην αισθητική της μόδας προηγούμενων δεκαετιών, με μια ματιά που έχει άμεση σχέση με το διαδίκτυο», κατέληξαν οι συνομιλητές, με τη συγγραφέα να αναφέρεται στη δεύτερη πιο ρυπογόνα βιομηχανία του πλανήτη.
«Επαναχρησιμοποίηση και μεταποίηση είναι λέξεις – κλειδιά και αυτό πρέπει να είναι το επόμενο στοίχημα», κατέληξε καταχειροκροτούμενη η εκδήλωση, που έγινε σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Καλτσάς», με τη συγγραφέα και τους συνομιλητές της να ευχαριστούν το κοινό για την παρουσία του και την κ. Κόλια να υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου της.
Ε.Π.
ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας // LarissaPress