Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από τον Θανάση Μαμάκο προκάλεσε σχόλια και αντιδράσεις. Αν και το όνομά του συζητιόταν σε πιο στενούς κύκλους, η δημοσιοποίηση της οριστικής συμφωνίας για κάθοδο στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου δημιούργησε αίσθηση.
Ο Αχιλλέας Κέλλας αν και νέος στην ηλικία κατάφερε να πετύχει με την πρώτη του επίσημη παρουσία στα κοινά, αυτό που κάθε υποψήφιος επιθυμεί, τουλάχιστον στην αρχή: να συζητηθεί. Αναπόφευκτα λοιπόν το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι αν το γνωστό επίθετο αποτελεί βάρος ή προνόμιο. Αυτό είναι και το αρχικό ερώτημα που έθεσα στον Αχιλλέα Κέλλα, ο οποίος πάντα χαμογελαστός δεν αρνήθηκε να απαντήσει. Ούτε σε αυτό, ούτε σε κανένα από τα ερωτήματα που έθεσα αναφορικά με την μεγάλη μάχη των δημοτικών εκλογών.
Γιατί οι Λαρισαίοι να ψηφίσουν Θανάση Μαμάκο και όχι Απόστολο Καλογιάννη; Και γιατί να στηρίξουν με τον σταυρό την δική του υποψηφιότητα; Ο Αχιλλέας Κέλλας μιλάει αυτοδιοικητικά για την πόλη στην οποία μεγάλωσε, για την Λάρισα που θέλει να δει “πρωταγωνίστρια”. Τον ρωτάω λοιπόν να μας πει και τον τρόπο…
Είμαι αποφασισμένος να μετρήσω τις δυνάμεις μου, να επιτύχω τις δικές μου επιδόσεις και φυσικά να αναλάβω την ευθύνη του αποτελέσματος.
Θα ήθελα να ξεκινήσω την κουβέντα μας με μια ερώτηση λίγο πιο προσωπική. Πόσο εύκολο και πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο άνθρωπο, να αποφασίζει να ασχοληθεί με τα κοινά, όταν το επίθετό του είναι ήδη πολύ γνωστό από την πολιτική πορεία του πατέρα του;
Να σας ευχαριστήσω κατ’ αρχάς για τη συνέντευξη κύριε Παπαστεργίου. Όσο ξύλινο κι αν ακούγεται, η αλήθεια είναι ότι η ενασχόληση με τα κοινά για τη νεότερη γενιά είναι ο μόνος δρόμος για ένα καλύτερο αύριο. Εύκολη η κριτική, ευκολότερος ο μηδενισμός, αλλά τα προβλήματα λύνονται με τη συμμετοχή και όχι με την αποχή.
Τώρα σε ό,τι με αφορά προσωπικά, νομίζω ότι δεν έπαιξε ρόλο η πολιτική πορεία του πατέρα μου. Κατ’ αρχάς επειδή το επίθετο του πατέρα μου ήταν πολύ γνωστό και προ της ενασχόλησης με την πολιτική, λόγω της πολύχρονης ιατρικής του καριέρας. Προσωπικά ασχολήθηκα με τα κοινά από το 2003 και το πρώτο έτος φοίτησής μου στην Πολυτεχνική Σχολή του πανεπιστημίου μου στην Πάτρα.
Σαφώς και ένα γνωστό επίθετο σε κάνει αυτόματα πιο αναγνωρίσιμο στον κόσμο, από την άλλη, όμως, σε υποχρεώνει να αγωνιστείς διπλά, ώστε να αποδείξεις τα αυτονόητα, πως δηλαδή, έχεις και εσύ την δική σου προσωπικότητα, το δικό σου ειδικό βάρος και τα δικά σου σχέδια.
Είμαι υπερήφανος για την μέχρι σήμερα πορεία του πατέρα μου στον πολιτικό στίβο, όμως από την πλευρά μου, ρίχνομαι στην μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, έχοντας ως στόχο να αφήσω το δικό μου αποτύπωμα.
Τελικά είναι βάρος ή προνόμιο;
Σίγουρα η πορεία του πατέρα μου αποτελεί παράδειγμα και οδηγό για μένα. Φυσικά και είναι πλεονέκτημα ένα «βαρύ» επίθετο. Η αναγνωρισιμότητα είναι στοιχείο σημαντικό για κάθε νεοεισερχόμενο στην πολιτική. Ωστόσο σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η επόμενη γενιά αντιμετωπίζεται με προκατάληψη, ενάντια στην οποία είμαι έτοιμος να παλέψω. Πολιτεύομαι ως Αχιλλέας κι όχι ως «γιος του Κέλλα» και ζητώ την ευκαιρία να το αποδείξω, με μεγάλο σεβασμό στην πορεία του πατέρα μου και με επίγνωση της τύχης να τον έχω μέσα στο σπίτι!
Να σας δώσω όμως και μια άλλη διάσταση: Το μεγάλο πλεονέκτημα του γνωστού επιθέτου δεν είναι «ψηφοθηρικό». Είναι πως γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο απαιτητική κι ενεργοβόρα είναι η διαρκής προσφορά στα κοινά. Αν δεν το ήθελα πολύ, δε θα έμπαινα στη διαδικασία αυτή κ. Παπαστεργίου. Είμαι αποφασισμένος να μετρήσω τις δυνάμεις μου, να επιτύχω τις δικές μου επιδόσεις και φυσικά να αναλάβω την ευθύνη του αποτελέσματος.
Πώς πήρατε την απόφαση λοιπόν να κατεβείτε ως υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές;
Η ενασχόληση με τα κοινά είναι πάθος! Από τα μαθητικά και τα φοιτητικά μου χρόνια, ή τώρα μέσα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και την Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, η κάθοδός μου στις δημοτικές εκλογές δεν είναι πυροτέχνημα, αλλά φυσικό επακόλουθο μιας μακρόχρονης πορείας σε σειρά εκλογικών διαδικασιών.
Με γοητεύει η διαδικασία ανάλυσης των προβλημάτων και σύνθεσης απόψεων και τάσεων με σκοπό τη βέλτιστη λύση. Κι από τότε που γύρισα στη Λάρισα μετά τις σπουδές, κι άρχισα να δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά, τόσο ως μηχανικός όσο και ως επιχειρηματίας στην εκπαίδευση και την εστίαση, επιβεβαιώνω καθημερινά ότι υπάρχουν πολλά που θα ήθελα να αλλάξουν και που τελικά μπορούν να αλλάξουν, αν όμως υπάρχει θέληση και σχέδιο. Αυτή είναι μια σχεδόν καθολική διαπίστωση. Όταν κάτι θεωρώ ότι είναι λάθος αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για να το αλλάξω!
Ποια πιστεύετε πως είναι τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη της Λάρισας;
Δυστυχώς τα προβλήματα στη Λάρισα είναι πολλά και μεγάλα και ίσως κάποιος δύσκολα να επέλεγε μόνο τρία! Σίγουρα πάντως κορυφαίο πρόβλημα, το οποίο αποτελεί και θέμα συζήτησης σε όλες τις παρέες στην πόλη όλο και περισσότερο τελευταία, είναι το κυκλοφοριακό και ειδικότερα το θέμα του πάρκινγκ. Δυστυχώς η δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται εντελώς λάθος κάποια πράγματα, δεν ακούει τους επιστήμονες – ειδικούς και δείχνει να έχει εμμονές.
Δεύτερο, και κοινώς αποδεκτό πρόβλημα, είναι η εγκατάλειψη των συνοικιών και των κοινοτήτων του δήμου. Δεν είναι δυνατόν να χωρίζεις τους πολίτες σε δημότες δύο ταχυτήτων. Δε γίνεται να αναπτυχθεί και να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη η Λάρισα χωρίς την ισόρροπη – ισόνομη ανάπτυξη των συνοικιών και των κοινοτήτων της. Οι γειτονιές και οι κοινότητες είναι αυτές που κρατάνε ζωντανή την πόλη, το Δήμο από άκρη σε άκρη. Στις γειτονιές μεγαλώσαμε όλοι, στην πλατεία της γειτονιάς μας παίζαμε και έχουμε τις πρώτες μας αναμνήσεις, εκεί κάναμε τις πρώτες μας φιλίες. Η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι απαράδεκτη όσο και αν προσπαθεί η δημοτική αρχή παραμονές εκλογών με ασφαλτοστρώσεις και πρόχειρες βελτιώσεις παλαιοκομματικού τύπου να θολώσει την εικόνα.
Και βέβαια μείζον πρόβλημα είναι η καθαριότητα στην πόλη. Προφανώς οι υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου λειτουργούν χωρίς σχέδιο.
Τρίτο μεγάλο πρόβλημα που θα αναδείκνυα είναι η απαξίωση του Πηνειού, του εμβληματικού ποταμού για την πόλη της Λάρισας, πού τόσα χρόνια παραμένει αποκομμένος από την πόλη και εγκαταλελειμμένος.
Η τελευταία δημοτική αρχή που προσπάθησε και ξεκίνησε να εντάξει το ποτάμι στην ζωή της πόλης ήταν η δημοτική αρχή Τζανακούλη. Έκτοτε η δημοτική αρχή Καλογιάννη στα εννιά χρόνια διοίκησης της δεν βελτίωσε το παραμικρό και θα έλεγα πως το άφησε στην τύχη του. Κι αυτό κ. Παπαστεργίου δεν είναι η δική μου προσωπική άποψη, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως από κάποιους να χαρακτηριστεί ως «αντιπολιτευτική». Είναι μια πραγματικότητα την οποία βλέπουν όλοι οι κάτοικοι της πόλης μας.
Θεωρώ ότι μετά από εννιά χρόνια δημαρχίας Καλογιάννη και με εμφανή πλέον την αμηχανία της ομάδας του και την αδράνεια στην οποία έχει περιπέσει η πόλη, φιλοδοξούμε να φέρουμε μια άλλη φιλοσοφία με ιδέες πέρα από τις συνηθισμένες.
Και ποιες οι προτάσεις του συνδυασμού σας για τη λύση αυτών των προβλημάτων;
Για την επίλυση του κυκλοφοριακού πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε περισσότερες από 6.000 θέσεις στάθμευσης σε χώρους εκτός κέντρου, περιμετρικά του εσωτερικού δακτυλίου, αλλά και στο κέντρο. Να διαμορφώσουμε υπαίθριους δωρεάν χώρους στάθμευσης, να επιτύχουμε την αναβάθμιση/αναδιάταξη των υπαρχόντων δημοτικών χώρων στάθμευσης καθώς και θέσεις βραχυχρόνιας στάθμευσης στις κύριες οδούς.
Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την πράσινη κινητικότητα και την ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου, αλλά σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο στο κέντρο που θα το συνδέει με τις συνοικίες.
Ως προς την ανάπτυξη των συνοικιών, πρότασή μας είναι η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Συνοικιών για τη χαρτογράφηση με ακρίβεια των αναγκών των κατοίκων, έτσι ώστε να είμαστε σε διαρκή επαφή με τις συνοικίες. Στόχος μας είναι να αναδεικνύονται οι ανάγκες σε ζητήματα κοινωνικής προστασίας, πρόνοιας, βιοκλιματικής ανθεκτικότητας και αστικού σχεδιασμού.
Επίσης δημιουργούμε το Κέντρο Μικρο-Μεσαίας Επιχειρηματικότητας, που θα παρέχει τις υπηρεσίες του και στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις συνοικίες της πόλης. Θέτουμε το Σχολείο στο κέντρο της γειτονιάς με δράσεις κοινωνικής συμμετοχής, κοινωνικής συναναστροφής, άθλησης, πολιτισμού και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στους χώρους των σχολείων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον σχολικό αθλητισμό. Επίσης, σχεδιάζουμε τη βελτίωση και αναβάθμιση των οδικών δικτύων και των κατεστραμμένων πεζοδρομίων και τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων για την καλύτερη επικοινωνία των συνοικιών με το κέντρο της πόλης.
Στο θέμα του Πηνειού πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε έναν πράσινο Δακτύλιο με ταυτόχρονη ανάπλαση όλου του παρόχθιου μετώπου (κοίτη) του Πηνειού. Ο προτεινόμενος πράσινος δακτύλιος είναι αυτός που θα ενώνει την παλιά κοίτη του Πηνειού από την Σωκράτους και την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή μέχρι το πάρκο Χατζηχαλάρ. Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός παραποτάμιου περιπάτου (Εσπλανάδα), με εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις. Σχεδιάζουμε επίσης να δημιουργηθεί ένα Οικολογικό Πάρκο στον Πηνειό.
Με ποιον τομέα θα θέλατε να ταυτίσετε την δράση και το όνομά σας;
Επειδή ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης κι επειδή η πολιτική είναι η ύψιστη τέχνη του συνδυασμού των επιστημών, θεωρώ ότι το πιο αρμόζον θα ήταν να ασχοληθώ με όσα σπούδασα: είμαι πολιτικός μηχανικός, συγκοινωνιολόγος και όπως ανέφερα ήδη θεωρώ ότι το κυκλοφοριακό, η χωροταξία και τα ζητήματα πολεοδομίας χρειάζονται όραμα, σχέδιο και συνεχή επιστασία για να βελτιωθούν οι συνθήκες κυκλοφορίας στη Λάρισα.
Βλέπω μια σκληρή κριτική προς την δημοτική αρχή του κ. Καλογιάννη. Υπήρξαν και θετικά στοιχεία στην διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας;
Ο κύριος Καλογιάννης είναι ένας ευπρεπής πολιτικός και οι Λαρισαίοι τον εξέλεξαν δύο φορές στο αξίωμα του Δημάρχου. Είναι δήμαρχος ήδη εννιά χρόνια. Είχε, δε, και στις δύο θητείες του μεγάλη περίοδο ανοχής, κάτι που διαπίστωνα και στον κύκλο μου, που στη συντριπτική πλειοψηφία του δεν αποτελείται από ψηφοφόρους του.
Ωστόσο, ειδικά κατά τη δεύτερη θητεία, είναι σχεδόν πανθομολογούμενη η διαπίστωση ότι η δημοτική ομάδα έχασε τον προσανατολισμό και το στόχο της. Δεν είναι μόνο η ύπαρξη των μεγάλων προβλημάτων που ανέφερα νωρίτερα, είναι κυρίως ότι δεν πείθουν πια πως διαθέτουν τη βούληση και την ικανότητα να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν λύσεις.
Νομίζω ότι η δημοτική αρχή Καλογιάννη κουράστηκε και κούρασε. Η πόλη δείχνει να «σέρνεται» τα τελευταία χρόνια και αγανακτώ όταν βλέπω όψιμα προεκλογικά να μιλούν για όραμα όντας εννιά χρόνια στο τιμόνι του δήμου και να υπόσχονται πως θα κάνουν όσα δεν έκαναν αυτά τα εννιά χρόνια.
Ζητούν την στήριξη των πολιτών για να λύσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι ίδιοι με τις πολιτικές που εφάρμοσαν. Κατά συνέπεια περισσεύει η αλαζονεία απέναντι στους δημότες.
Τελικά γιατί ο Λαρισαίος να επιλέξει τον Θανάση Μαμάκο για δήμαρχο Λαρισαίων και όχι τον Απόστολο Καλογιάννη
Ο Θανάσης Μαμάκος συνδυάζει τη φρεσκάδα και τους ανοιχτούς ορίζοντες ενός νέου ανθρώπου με την εμπειρία της πολυετούς θητείας στα κοινά.
Ο συνδυασμός “Η Λάρισα που μας αξίζει” είναι γεμάτος αξιόλογους συμπολίτες μας που φέρνουν φρέσκο αέρα και νέες ιδέες για τα προβλήματα της πόλης.
Δε θεωρώ de facto τη νεότητα ως απόδειξη φρεσκάδας και σιχαίνομαι τον ηλικιακό ρατσισμό, οπότε ας μη βιαστεί κάποιος να μου τον προσάψει. Απλώς θεωρώ ότι μετά από εννιά χρόνια δημαρχίας Καλογιάννη και με εμφανή πλέον την αμηχανία της ομάδας του και την αδράνεια στην οποία έχει περιπέσει η πόλη, φιλοδοξούμε να φέρουμε μια άλλη φιλοσοφία με ιδέες πέρα από τις συνηθισμένες. Η σύγχρονη τεχνολογία επιβάλλει κι ευνοεί την πρωτοτυπία και τις “out of the box” σκέψεις κι εμείς αυτό θέλουμε να εκφράσουμε!
Και γιατί να δώσει έναν σταυρό σε σας;
Θα μου επιτρέψετε να πω κατ’ αρχάς ό,τι έχω την τύχη να συμμετέχω σε ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο, γεμάτο από άξιους ανθρώπους και ισχυρές προσωπικότητες.
Όσον αφορά εμένα, είμαι ένας νέος άνθρωπος, έχω την δική μου επαγγελματική σταδιοδρομία, ζω και δραστηριοποιούμαι στη Λάρισα και είμαι έτοιμος να δώσω όλες μου τις δυνάμεις για το καλό της πόλης μας. Ανήκω στη νέα γενιά που κομίζει αέρα αλλαγής και διαθέτω την ανάλογη εμπειρία για να προσφέρω ουσιαστικά.
Ζητώ λοιπόν την ευκαιρία ώστε μαζί με το Θανάση Μαμάκο και την υπόλοιπη δημοτική ομάδα να κάνουμε την καθημερινότητα των Λαρισαίων καλύτερη. Μπορεί να ακούγεται απλό αποτελεί όμως το πραγματικό ζητούμενο κάθε εκλογικής διαδικασίας και δη στην αυτοδιοίκηση.