Την πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού για τη θεσμοθέτηση Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος με την ολοκλήρωση και λειτουργία του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, την οποία τοποθέτησε χρονικά την άνοιξη του 2024, έκανε γνωστή η αρμόδια υπουργός, Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την πορεία ολοκλήρωσης του έργου «Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας Φάση Ε», που πραγματοποιήθηκε απόψε στο εμβληματικό μνημείο.
«Το Α’ Αρχαίο Θέατρο αποδίδεται πλέον στο κοινό έχοντας αποκατασταθεί με υποδειγματικό τρόπο», ανέφερε η υπουργός ευχαριστώντας όλους τους εμπλεκόμενους και κάνοντας λόγο για ένα τεράστιο εγχείρημα, που προσέκρουσε σε δυσκολίες και γραφειοκρατικά εμπόδια, περιγράφοντας παράλληλα «λεπτές» ανασκαφές που απαιτήθηκαν για ένα μνημείο που βρίσκεται στην καρδιά της Λάρισας.
«Τα έργα του πολιτισμού είναι έργα που απαιτούν ωρίμανση, κάποιες καθυστερήσεις ήταν αναπόφευκτες, ενώ από το 2019 οι εργασίες επιταχύνθηκαν και την άνοιξη του 2024 το έργο θα έχει ολοκληρωθεί», σημείωσε η κ. Μενδώνη, προσθέτοντας παράλληλα πως το κοίλο του θεάτρου έχει ολοκληρωθεί, σηματοδοτώντας έτσι την απόδοση του μνημείου και την έναρξη της χρήσης του. Η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε επίσης την «υποστηρικτική» χρήση των παλιών στρατιωτικών αρτοποιείων για τις ανάγκες λειτουργίας του θεάτρου, ενώ κλείνοντας την ομιλία της ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, για τη συναντίληψη και συνοδοιπορία, για την ολοκλήρωση του έργου.
«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την πόλη και τον παγκόσμιο πολιτισμό. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε ομάδα που λειτουργούμε με όριο το αδύνατο», ήταν οι πρώτες κουβέντες του Περιφερειάρχη, με τον Κώστα Αγοραστό να επισημαίνει πως «τα αρχαία θέατρα είναι “ζωντανά” κύτταρα στις πόλεις και το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Λάρισας».
Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλας Σδρόλια, που μίλησε για ένα σπουδαίο μνημείο «το οποίο κατάφερε να αλλάξει την εικόνα της πόλης σε επίπεδο συνείδησης».
Η κ. Σδρόλια αναφέρθηκε στα στάδια ανάδειξής του, κάνοντας μνεία σε όλους τους εμπλεκόμενους και ειδική αναφορά στη συνεισφορά των αρχαιολόγων, Κώστα Γαλλή και Θανάση Τζιαφάλια, ενώ σημείωσε την προσβασιμότητα του θεάτρου και τα έργα καθόδου ΑμεΑ.
Ακολούθησε μουσική εκδήλωση, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας να παρουσιάζει τη «Συμφωνική Ωδή», έργο του Χρήστου Κτιστάκη ειδικά για την εκδήλωση και την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, να παρουσιάζει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στις μουσικές της Μεσογείου.
Την εκδήλωση ενημέρωσης διοργάνωσαν το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «ΘΕΣΣΑΛΙΑ».
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση:
Ε.Π.
ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Λεωνίδας Τζέκας – Δημήτρης Καστανάρας – Φανή Δουρδούρα // LarissaPress