Της Ειρήνης Παπουτσή
Σε απόγνωση οι μελισσοκόμοι της Λάρισας, που είδαν το βιός τους να καταστρέφεται και αμέτρητες κυψέλες να καλύπτονται από τα νερά λόγω της κακοκαιρίας και των πλημμυρών που ακολούθησαν, την ώρα που σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Λάρισας ασυνείδητοι σπεύδουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση κλέβοντας κυψέλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της LarissaPress στον σύλλογο έφτασαν ήδη οι πρώτες αναφορές για αγνώστους οι οποίοι κινήθηκαν σε μελισσοκομεία που έχουν υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία – στην περιοχή της Γλαύκης – αφαιρώντας κυψέλες, με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο του νομού μας να τίθεται στη διάθεση των μελισσοκόμων, τόσο για την ταυτοποίηση μελισσοκομικών αριθμών όσο και για την όποια βοήθεια μπορεί να προσφέρει για την αποφυγή κλοπών.
«Οι περισσότεροι συνάδελφοί μας δεν βρήκαν τίποτα για να περισώσουν. Παντού νερά και λάσπη. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη όχι μόνο για τον νομό Λάρισας μα για όλη τη Θεσσαλία», περιγράφει στη LP ο γραμματέας του Συλλόγου, Γιάννης Σενκό, προσθέτοντας μάλιστα πως καταστροφές υπέστησαν και μελισσοκόμοι από άλλα σημεία της χώρας, που αυτή την περίοδο είχαν εγκαταστήσει τα μελίσσια τους στη Θεσσαλία.
Καταστροφές αναφέρθηκαν κυρίως στους δήμους Φαρσάλων και Κιλελέρ (Μόδεστο, Αχίλλειο, Γλαύκη, Νίκαια, Νέες Καρυές κλπ.), με τον κ. Σενκό να σημειώνει πως μόνο για τον νομό μας οι κατεστραμμένες κυψέλες υπολογίζονται σε 5 – 6.000, επισημαίνοντας παράλληλα πως δε χάθηκαν μόνο τα μελίσσια (περίπου 20.000 έντομα ανά κυψέλη) αλλά και η ίδια η παραγωγή.
«Οι περισσότεροι είχαμε έτοιμα τα μελίσσια μας για τα πεύκα. Αν σκεφτεί κανείς τις απαγορεύσεις για μετακινήσεις στα δάση το προηγούμενο διάστημα, αλλά και το γεγονός πως το πευκόμελο αποτελεί το 60 – 70% της παραγωγής στην Ελλάδα, εύκολα αντιλαμβάνεται τις συνέπειες, αφού η μείωση της παραγωγής μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 25%», σχολιάζει ο συνομιλητής μας.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Λάρισας οι πληγέντες που έχουν ασφαλή πρόσβαση στα μελίσσια τους θα πρέπει να κινηθούν φωτογραφίζοντας τη ζημιά και να ενημερώσουν τον ΕΛΓΑ, ενώ για τους υπόλοιπους προτείνεται να κινηθούν σε δεύτερο χρόνο, προσεγγίζοντας για τις σχετικές φωτογραφίες όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και ενημερώνοντας τον Οργανισμό για τις ζημιές που υπέστησαν.
«Οι ζημιές σε ολόκληρη τη Θεσσαλία είναι ανυπολόγιστες και η πρώτη εικόνα που έχουμε για τη Λάρισα είναι τουλάχιστον τραγική. Η μελισσοκομία έχει καταστραφεί, ωστόσο θα το παλέψουμε μέχρι τέλους», κατέληξε ο κ. Σενκό.