Παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης το βιβλίο του Παναγιώτη Καρκατσούλη με θέμα “Διοίκηση κρίσεων και καταστροφών στο παράδειγμα της Πολιτικής Προστασίας” στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, από τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.
Ένα βιβλίο που εξετάζει διεισδυτικά, όχι μόνο τα προβλήματα που προκαλούν οι πολλαπλές κρίσεις και καταστροφές, αλλά προτείνει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες λύσεις.
Ο κ. Καρκατσούλης σε δήλωσή του ανέφερε ότι “το βιβλίο λέγεται “Διοίκηση κρίσεων και καταστροφών στο παράδειγμα της Πολιτικής Προστασίας”, δηλαδή πως συνδέεται η πολιτική προστασία που είναι μία δημόσια πολιτική για την προστασία των πολιτών, από όπου τα βασικά αγαθά είναι η ζωή και η περιουσία, πως συνδέεται αυτό με τις κρίσεις και τις καταστροφές τις οποίες υποφέρουμε.
Ο κλάδος της διοίκησης των κρίσεων και των καταστροφών έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια επειδή οι κρίσεις και καταστροφές δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Αυτή η βιβλιογραφία και αυτή η πληροφόρηση είναι άγνωστη σε εμάς και δεν μελετάμε συστηματικά το φαινόμενο.
Το δεύτερο κομμάτι του βιβλίου αναφέρεται στο διαδικαστικό μέρος, δηλαδή τι πρέπει να συντρέχει ώστε να έχεις μία πολιτική αποτελεσματική για την διαχείριση των καταστροφών και αυτό επίσης είναι πολύ αναπτυγμένο κομμάτι στο εξωτερικό και τι συνδέεται με τις σύγχρονες τεχνολογίες, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλαγές στις οποίες εμείς δεν ξέρουμε ή έχουμε κάνει πολύ λιγότερα πράγματα από αυτά που χρειάζεται.
Στο επόμενο κεφάλαιο είναι η περίπτωση της Ελλάδος όπου τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μερικά εξ’αυτών διαχρονικά και μερικά αλλά καινούργια, τα οποία έχουν προστεθεί στα προηγούμενα προβλήματα που ήταν ανεπίλυτα, και κάνουμε πράγματα αρκετά δύσκολα”.
Για τις πλημμύρες στη Λάρισα και την καταστροφή τόνισε ότι “δεν πήγε τίποτα απ’ όλα αυτά καλά. Έχουμε παλιά προβλήματα, όπως τα μπαζωμένα ρέματα, είχαμε φράγματα, αναχώματα τα οποία λειτουργούσαν κατά το δοκούν και όλα αυτά με την ένταση του φαινομένου δημιούργησαν όλη αυτή την καταστροφή. Τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο οπότε μπορεί να ελπίζει κανείς ότι έστω και την ύστατη ώρα κάποιοι άνθρωποι θα αντιδράσουν κι αυτό σιγά-σιγά θα διαμορφώσει ένα ρεύμα πιέσεων και προτάσεων προκειμένου να μπορέσουμε να πάμε λίγο παρακάτω” κατέληξε.
Ο νέος δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος σημείωσε ότι “η παρουσία όλων μας εδώ καταδεικνύει την ανάγκη για την αυξημένη επαγρύπνηση, στοχοθεσία και καθορισμό πρακτικών και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών φαινομένων και της κλιματικής κρίσης. Οι καταστροφικές συνέπειες από την θεομηνία τόσο στην περιοχή της Λάρισας όσο και ευρύτερα στην Θεσσαλία καταδεικνύουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη αυτή. Συνεπώς οι έννοιες όπως η πολιτική προστασία και κλιματική κρίση θα είναι πολύ πιο συχνές στην καθημερινότητά μας τα επόμενα χρόνια και το υπόμνημα του καθηγητή Κ. Καρκατσουλη είναι πιο επίκαιρο από ποτέ”.
Ομιλητές ήταν οι:
Θεοδώρα Μπλιούμη, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Στελεχών Πολιτικής Προστασίας, Υπ. Διδάκτωρ Διοίκησης και Οικονομίας
Νικόλαος Μητσογιάννης, Αρχιπύραρχος, Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας
Δημήτριος Κατσαρός, Δικηγόρος, Πρ. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας
Κωνσταντίνος Γκούμας, Γεωπόνος, Πρ. Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Ελλάδας
Συντόνιζε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης.
ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ: Λεωνίδας Τζέκας//LarissaPress