Οι σούπες αποτελούν κλασικές διατροφικές επιλογές όταν νιώθουμε άρρωστοι ή κρυωμένοι. Ειδικά η κοτόσουπα είναι συνηθέστατη επιλογή μιας και αποτελεί κοινή πεποίθηση πως μας βοηθάει να συνέρθουμε. Δεν έχουμε άδικο.
Ας δούμε με μια ματιά πού στηρίζονται μερικά απ’ τα οφέλη της.
1. Η κοτόσουπα περιέχει ψευδάργυρο. Σύμφωνα με έκθεση του 2008 στο The Journal of Infectious Diseases, συμπλήρωμα ψευδαργύρου μείωσε τη διάρκεια του κρυολογήματος από 7 σε 4 ημέρες και μείωσε τον βήχα από 5 σε 2 ημέρες. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στο σκούρο κρέας του κοτόπουλου (μπούτι).
2. Το κοτόπουλο είναι πηγή τρυπτοφάνης (tryptophan), η οποία βοηθάει τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη. Αυτή με τη σειρά της ενισχύει τη διάθεση και φέρνει αίσθηση ανακούφισης.
3. Η κοτόσουπα περιέχει άφθονο υγρό στοιχείο, βοηθώντας στις εμπύρετες καταστάσεις να παραμείνει ο οργανισμός ενυδατωμένος, πράγμα που έχει μεγάλη σημασία για τη σωστή λειτουργία του και την ανάκαμψή του.
4. Η ζεστή κοτόσουπα με μπόλικο λεμόνι, λειτουργεί καταπραϋντικά για τον πονόλαιμο και παρέχει στο σώμα αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Ιαπωνική μελέτη του 2017 κατέδειξε, επίσης, ότι το κοτόπουλο περιέχει ένα αμινοξύ που μειώνει τη βλέννα, η οποία προκαλεί συχνό βήχα και περισσότερο ερεθισμό.
Κοτόσουπα με ρύζι αυγοκομμένη
Υλικά Συνταγής
κοτόπουλο: 1 μέτριο
ελαιόλαδο: λίγο (προαιρετικά)
ρύζι γλασέ ή Καρολίνα: ½ με 1 φλιτζάνι
αλάτι, πιπέρι
λεμόνι: 1 (ο χυμός του)
Για το αυγολέμονο
αυγά: 1-2
λεμόνι: 1 (ο χυμός του)
πιπέρι
φρέσκο μυρωδικό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βάζετε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα. Προσθέτετε νερό μέχρι σχεδόν να το σκεπάζει και το βάζετε να βράσει. Αρχικά θα σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια, τον οποίο αφαιρείτε υπομονετικά με ένα κουτάλι.
Όταν σταματήσει να βγαίνει καινούριος αφρός, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το ελαιόλαδο (προαιρετικά) και αφήνετε το κοτόπουλο να βράσει για 40’-50’. Ελέγχεται πάντα το επίπεδο του νερού να βρίσκεται τουλάχιστον στα 2/3 του πουλερικού.
Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνετε στη γαβάθα σερβιρίσματος. Περνάτε το ζωμό από σουρωτήρι και τον ξαναβάζετε φιλτραρισμένο πια στη φωτιά. Ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλετε τη σούπα σας, προσθέστε 1 με ½ φλιτζάνι ρύζι στα 8-9 φλιτζάνια ζωμού. Βράζετε μέχρι να γίνει το ρύζι –πάλι ανάλογα με το τι γράφει η συσκευασία του είδους του ρυζιού που χρησιμοποιήσατε. Δοκιμάστε κιόλας –να είστε σίγουροι. Κατεβάζετε τη σούπα απ’ τη φωτιά.
Ετοιμάζετε το αυγολέμονο
Χτυπάτε καλά ένα-δύο αυγά σε θερμοκρασία δωματίου με το χυμό του λεμονιού μέχρι να ομοιογενοποιηθούν εντελώς.
Ρίχνετε το αυγολέμονο στη σούπα ως εξής: Παίρνετε μια κουταλιά από τη ζεστό ζωμό της κατσαρόλα και την αδειάζετε στο μπολ με το αυγολέμονο ανακατεύοντας αμέσως καλά ώστε να διαχυθεί στο μείγμα. Συνεχίζετε έτσι κουταλιά κουταλιά: στόχος σας είναι να «ζεστάνετε» σταδιακά το αυγολέμονο, μειώνοντας όσο το δυνατόν τη διαφορά θερμοκρασίας που έχει από τη σούπα, έτσι ώστε όταν το ρίξετε μέσα να μην «κόψει». Στη συνέχεια ρίχνετε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τη σούπα, ανακατεύοντάς τη συνεχώς. Αυτό σημαίνει ότι ελέγχετε την ποσότητα αυγολέμονου που πέφτει, ώστε να προλαβαίνετε να την ανακατεύετε και να βλέπετε ότι αναμειγνύεται πλήρως με τη σούπα.
Σερβίρετε τη σούπα ξεχωριστά από το βραστό κοτόπουλο ή παίρνετε κομματάκια από την ψίχα του και τα προσθέτετε από πριν στη σούπα. Πασπαλίζετε, αν θέλετε, με φρεσκοκομμένο μυρωδικό.
Σημειώσεις
Το ολόκληρο κοτόπουλο βγάζει από μόνο του τόσο πολύ «λάδι», που πραγματικά μπορείτε να αποφύγετε την επιπρόσθετη χρήση ελαιολάδου. Αν όμως έχετε πάρει κομμάτια, π.χ. μόνο στήθος, τότε θα χρειαστείτε επιπρόσθετο ελαιόλαδο.
Συχνά κατά το βρασμό βάζουμε και λαχανικά (καρότα, κρεμμύδι, πατάτες) που τα σερβίρουμε μαζί με τη βραστή κότα. Είναι νοστιμότατα, αλλά όχι απαραίτητα για μια απλή και απολαυστική κοτόσουπα με αυγολέμονο.
Σε όσους και όσες δεν αρέσει η κολλώδης υφή στο ρύζι μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιήσουν το κλασικό για το πιλάφι –η σούπα θα βγει εξίσου νόστιμη.