Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Λαρισαίο συγγραφέα, Μ. Καραγάτση, με τίτλο «Ο Καραγάτσης επιστρέφει στη Λάρισα», πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης, στο κατάμεστο από κόσμο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων- Αντιδημαρχία Πολιτισμού, τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης και το 12ο Γυμνάσιο Λάρισας.
Στη ζωή και το έργο του Μ. Καραγάτση (κατά κόσμον Δημήτρη Ροδόπουλου) αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τάρλοου, εγγονός του συγγραφέα, ηθοποιός, μεταφραστής και σκηνοθέτης, ο οποίος επικαλούμενος μαρτυρίες συγγενικών του προσώπων περιέγραψε «έναν ιδιαίτερο και υπερευαίσθητο άνθρωπο, με δύσκολο και σκληρό ψυχισμό», σημειώνοντας παράλληλα πως «τον χαρακτήριζε η τάση προς τη δική του προσωπική αλήθεια και δε συμβιβαζόταν με τα ζωτικά ψεύδη, κάτι που δυσκόλευε τους γύρω του».
«Ο Μ. Καραγάτσης αποτελεί σημαντικό μέρος της πνευματικής ταυτότητας της Λάρισας και σημάδεψε ανεξίτηλα τον τόπο του», αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ενώ για τον συγγραφέα μίλησαν ακόμη η Λίζυ Τσιριμώκου, συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και η Χριστίνα Ντουνιά, ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας, κάνοντας αναφορές στη Ραψάνη, όπου περνούσε τα καλοκαίρια του, αλλά και στο έργο και τους αγώνες του για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας.
«Ήταν ένας αγώνας που δόθηκε με κέφι και χιούμορ», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, με τους ομιλητές να στέκονται ιδιαιτέρως στη νεανική φάση της ζωής του, το παγιωμένο και αινιγματικό καλλιτεχνικό του όνομα, αλλά και την αλεγρία, την υφέρπουσα μελαγχολία και τις λεκτικές ακροβασίες που διέκριναν τα γραπτά του.
Ξεχωριστό γεγονός της εκδήλωσης αποτέλεσε και η επίσημη ονοματοδοσία του 12ου Γυμνασίου Λάρισας – που εδρεύει στη συνοικία Αμπελοκήπων – σε “12ο Γυμνάσιο Λάρισας – Μ. Καραγάτσης”, με απόφαση που αναμένεται να επικυρώσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, η οποία ελήφθη με αφορμή τα 40 χρόνια λειτουργίας του σχολείου στα ιστορικά Ταμπάκικα, περιοχή που απασχόλησε το λογοτεχνικό έργο του Μ. Καραγάτση.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο διευθυντής του σχολείου, Αλέξης Καλέσης, υπογραμμίζοντας σε δηλώσεις του το πόσο σημαντικό είναι τα σχολεία να έχουν «ταυτότητα» και τα παιδιά να συνδέονται με το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης. «Ο Καραγάτσης επιστρέφει και ενώνεται με την πόλη», σχολίασε σε σύντομο χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμάς Ρετσιάνης, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας, Ντίνος Κόκκινος.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν δύο προβολές για τη ζωή και το έργο του Μ. Καραγάτση, με την πρώτη να αναφέρεται σε αποσπάσματα από ταινία παραγωγής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, σε σκηνοθεσία Γιώργου Δάμπαση, όπου ακούγεται να μιλά ο ίδιος ο Μ. Καραγάτσης η κόρη του, Μαρίνα Καραγάτση και η Δέσποινα Βλαχοστέργιου – Βασβατέκη, που διηγείται στιγμές του μεγάλου συγγραφέα από τις καλοκαιρινές του διακοπές στη Ραψάνη, όπως τις αφηγήθηκε στην ίδια ο πατέρας της, Χρήστος Βλαχοστέργιος, στενός παιδικός φίλος του Καραγάτση, ενώ η δεύτερη αφορούσε σε ντοκιμαντέρ, που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Τάρλοου, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις του ιδίου, βασισμένες σε έργα του Μ. Καραγάτση.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια εποχής από τη χορωδία του 12ου Γυμνασίου Λάρισας.
Ε.Π.