Στη Λάρισα βρέθηκε σήμερα ο λογοτέχνης και ποιητής, Τίτος Πατρίκιος, με αφορμή την πραγματοποίηση τιμητικής εκδήλωσης για το μεγάλο πνευματικό του έργο, που έλαβε χώρα στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, σε διοργάνωση της Ένωσης Λογοτεχνών -Συγγραφέων Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και τη Larissa Learning City – Λάρισα Πόλη που Μαθαίνει.
Αειθαλής στα 95 του χρόνια, ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους πνευματικούς δασκάλους της χώρας μας αναφέρθηκε στην τιμητική εκδήλωση, σημειώνοντας με νόημα πως «η ποίηση πρέπει να “κυκλοφορεί”, να επικοινωνούν οι άνθρωποι».
«Η ποίηση πρέπει να “κυκλοφορεί”. Να επικοινωνούν οι άνθρωποι μέσω της ποίησης… Χρειάζεται να επεκταθούν τέτοιες συναντήσεις. Χρειάζεται μεγαλύτερη επικοινωνία, μεγαλύτερος διάλογος, μεγαλύτερη ανταλλαγή σκέψεων και αισθημάτων», υποστήριξε ο σπουδαίος λογοτέχνης.
Στην τιμητική παρουσία του Τίτου Πατρίκιου στη Λάρισα αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Ηρακλής Γερογιώκας, ενώ την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε η Ελένη Αντωνιάδου, φιλόλογος – ερευνήτρια, με αναφορές στο ποιητικό έργο του Τίτου Πατρίκιου και «την αποκάλυψη ενός νέου ποιητικού κόσμου», την προσωπική τους γνωριμία μα και την αγάπη του στα όργανα γραφής.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τίτος Πατρίκιος, αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε το ταξίδι του με την ποίηση και τον ρόλο που έπαιξε η μουσική στη ζωή του: “Από μικρό παιδί μου άρεσε να παίζω με τις λέξεις περισσότερο από ότι να παίζω με τους κύβους και με τους σβόλους, μου αρέσει να συνδέω τις λέξεις έτσι που να γίνονται στιχάκια…”.
Ιδιαίτερη νύξη έκανε στην γνωριμία του με τον Ρίτσο και την συμβολή του στον δρόμο που διάλεξε ο ίδιος, αλλά και σε ένα γεγονός που τον “σφράγισε” με πρωταγωνιστή τον Μενέλαο Λουντέμη.
“Η χωροφυλακή μας επέτρεπε να κατεβαίνουμε στο χωριό την Κυριακή. Εγώ και μερικοί άλλοι φίλοι και ο Ρίτσος πηγαίναμε στο καφενείο για να ακούσουμε από το ραδιόφωνο την αναμετάδοση της συμφωνικής συναυλίας. “Τώρα θα ακούσετε την Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ίγκορ Στραβίνσκι” και ακούω μια φωνή πίσω μου να ουρλιάζει “κλειστό αμέσως αυτός είναι φορμαλιστής” και αυτός ήταν ο Μενέλαος Λουντέμης. Αυτό είναι ένα από τα γεγονότα που με σφράγισαν” συμπλήρωσε.
Στην ομιλία του έκανε λόγο και για ένα σκηνικό με αγρότη της Θεσσαλίας που του “χρωστάει” τη λέξη ‘ροδεσιά’ που αναφέρει στην πρώτη του ποιητική συλλογή “Χωματόδρομος”.
Στη συνέχεια σημείωσε ότι “διάβαζα με πάθος ποίηση, μου αρέσουν τα ποιήματά του Καρυωτάκη και του Καβάφη που τότε ήταν σαν παραπεταμένοι ποιητές και από τη δεξιά και από την αριστερά”.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Τίτος Πατρίκιος τιμήθηκε για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα, τη λογοτεχνία και την ποίηση.
Ε.Π.
ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Έλενα Σταματοπούλου // LarissaPress