Ενδιαφέρουσα εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Πρύτανη και ομότιμο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέα Καραμάνο και θέμα την παρουσίαση μελέτης της Ακαδημίας Αθηνών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο έδαφος και τις καλλιέργειες σε τρεις αντιπροσωπευτικές περιοχές της Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο «Χατζηγιάννειο», με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, να προχωρά σε μια σημαντική ανακοίνωση, κάνοντας γνωστό πως το κοινό σχέδιο δράσης Περιφέρειας – κυβέρνησης ολοκληρώνεται και θα ανακοινωθεί άμεσα.
«Προσπαθούμε για τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου, το οποίο και θα ανακοινώσουμε άμεσα», τόνισε λακωνικά σε σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Κουρέτας, για να προσθέσει με νόημα πως «το 60% που μας ψήφισε ζητά συναινέσεις».
Ο διαπρεπής ακαδημαϊκός, Ανδρέας Καραμάνος, αναφέρθηκε αναλυτικά στις εκτιμήσεις των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής στους εδαφικούς πόρους και στις αροτραίες καλλιέργειες της Θεσσαλίας, σημειώνοντας πως εξετάστηκαν τρεις καλλιέργειες: σιτάρι, καλαμπόκι και βαμβάκι.
«Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις γαίες, καθώς αν δεν τηρήσουμε μέτρα συντήρησης του εδάφους θα έχουμε πρόβλημα», τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως στην περιοχή της Κάρλας εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα αλάτωσης, ενώ οι εκτιμήσεις για το μέλλον της σιτοκαλλιέργειας μιλούν για υψηλότερες αποδόσεις από τις σημερινές, σε αντίθεση με τον αραβόσιτο και το βαμβάκι όπου αναμένεται μείωση που μπορεί να φτάσει και το 30%.
«Καλούμαστε να υιοθετήσουμε μέτρα αειφορικής γεωργίας, εξοικονόμησης νερού και συντήρησης των εδαφών, όπως και μέτρα αντιμετώπισης των ακραίων φαινομένων», επέμεινε ο κ. Καραμάνος. Χαρακτηριστική και η τοποθέτηση του γεωπόνου, Κων/νου Γκούμα, ο οποίος αναφέρθηκε στην αντιπλημμυρική θωράκιση και τα βιώσιμα υδατικά διαθέσιμα στη Θεσσαλία, ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για ανασυγκρότηση και αντιμετώπιση κινδύνων ασφάλειας νερού, ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ), Δημήτρης Σοφολόγης, στάθηκε στις επιδράσεις της ΚΑΠ 2023-2027 στην “αρδευόμενη γεωργία” της Θεσσαλίας, αναπτύσσοντας προτάσεις για την ενδιάμεση αναθεώρησή της με γνώμονα το αρδευτικό νερό.
Τέλος ο Θεοφάνης Γέμτος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε για τη γεωργία συντηρήσεως ως μέσο διατήρησης της υγείας του εδάφους και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
«Στόχος μας παραμένει η ανάδειξη των προβλημάτων της Θεσσαλίας, αλλά και η συγκέντρωση όλων των φωνών σε μία κοινή πρόταση», σχολίασε σε σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Δημήτριος Ντογκούλης, με τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης, Κώστα Τζανακούλη, να χαιρετίζει την εκδήλωση υποστηρίζοντας πως η Θεσσαλία είναι από τις καλύτερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ωστόσο δεν έχουμε δει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα».
Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος του ΓΕΩΤΕΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ) και ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας, ενώ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος.
Ε.Π.