Η περιοδική έκθεση «Βελονιές Παράδοσης», εγκαινιάστηκε σήμερα Κυριακή στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας – Γιώργος και Λένα Γουργιώτη σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και το περιοδικό «Δευκαλίων ο Θεσσαλός».
Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Θωμάς Ρετσιάνης σημείωσε ότι “η σημαντική έκθεση με θέμα το κέντημα, τη βελόνα, τις κλωστές και το χρώμα φέρνει μπροστά στα μάτια μας ιστορίες, έθιμα, παραδόσεις, φέρνει κεντήματα και έναν τρόπο ζωής. Είναι αντικείμενα που πέρα από την αξία χρήσης, έχουνε μία εκπαιδευτική αξία και φυσικά αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους νεότερους”.
Η διευθύντρια του Μουσείου κα Φανή Καλοκαιρινού τόνισε ότι “η έκθεση είναι ένα αφιέρωμα στην νεολληνική κεντητική. Παρουσιάζουμε κεντήματα από τις συλλογές των μουσείων και από ιδιωτικές συλλογές για να καταδείξουν πως μία παραδοσιακή τεχνική μπορεί να αξιοποιηθεί στο σήμερα. Τα παραδοσιακά μοτίβα ζωντανεύουν μέσα από τις σύγχρονες τεχνολογίες καθώς πέρα από τα φυσικά εκτεθειμένα αντικείμενα έχουμε και κάποια τα οποία δίνουν στον επισκέπτη την εμπειρία της επαυξημένης πραγματικότητας”.
Ο Άρης Καρτσαφλέκης, αντιπρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου μιλώντας για την έκθεση ανέφερε ότι “η έκθεση αποτελείται από περίπου 150 έργα τα οποία μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής. Το μουσείο μας είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο και με εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους”.
Ακόμη η Σταματία Καππέ εκδότρια, διευθύντρια του περιοδικού Λόγου και Τέχνης “Δευκαλίων ο Θεσσαλός” υπογράμμισε ότι “το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας μας άνοιξε τις πύλες του για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε κεντήματα, ύστερα από δημόσια πρόσκληση που έκανε το περιοδικό μας σε όλη τη Θεσσαλία και μαζεύτηκαν μαζί με την συλλογή του μουσείου τα εκθέματα που παρουσιάζονται σήμερα”.
Η έκθεση περιλαμβάνει κεντήματα από όλη την Ελλάδα, φιλοτεχνημένα με διάφορες βελονιές και σχέδια. Στόχος είναι να παρουσιαστεί η παραδοσιακή αυτή τεχνική με έμφαση στη χρήση των χειροποίητων κεντημάτων για τον στολισμό της παραδοσιακής και αστικής κατοικίας. Στην έκθεση εκτίθενται ενδεικτικά εργόχειρα από μέλη της Ισραηλιτικής κοινότητας καθώς και από το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας.
Το μουσείο ζωντανεύει τα παραδοσιακά κεντήματα μέσω ψηφιακής ολογραμματικής αναπαράστασης. Η νέα αυτή τεχνολογία θα εφαρμοστεί σε δύο κεντρικές εγκαταστάσεις εντός του μουσείου, προσφέροντας στους επισκέπτες την δυνατότητα εμβύθισης στην τέχνη του κεντήματος.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο 2024.
Δείτε εικόνες από την έκθεση:
ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ: Έλενα Σταματοπούλου//LarissaPress