Από την περσινή Ημέρα Περιβάλλοντος έως φέτος, μάθαμε τα εξής:
1. Η Ευρώπη υπερθερμαίνεται σε διπλάσιο βαθμό από ότι ο υπόλοιπο κόσμος. Ήδη η αύξηση της θερμοκρασίας στη Γηραιά Ήπειρο έχει ξεπεράσει τους +2.3οC σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή1.
2. O στόχος της «Συμφωνίας των Παρισίων» για μετριασμό της υπερθέρμανσης του Πλανήτη κάτω από +1.5οC έως το τέλος του 21ου αιώνα, μπορεί πλέον να θεωρείται εξωπραγματικός2. Σε αυτό συμφωνεί το 94% των κλιματικών επιστημόνων. Tο 77% των επιστημόνων αναμένει υπερθέρμανση άνω των +2.5οC3. Εν ολίγοις, εγκαταλείπουμε ως ανθρωπότητα (και οπωσδήποτε ως Ευρώπη), το έδαφος της «Κλιματικής Κρίσης» και οδεύουμε πλεισίστιοι προς το «Κλιματικό Χάος».
3. Είναι ακατόρθωτο να εφαρμόσουμε κλιματικές πολιτικές χωρίς μεγάλες κοινωνικές αλλαγές , ιδίως χωρίς ιστορικών διαστάσεων μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων. Σήμερα, το 1% των πλουσιότερων κατέχει το 38% του πλούτου, εισπράττει το 19% των εισοδημάτων και εκπέμπει το 17% των θερμοκηπικών ρύπων. Τα αντίστοιχα νούμερα για το 10% των πιο πλούσιων είναι 76%, 52% και 48%4.
4. Εξαιρετικής σημασίας για την κλιματική εξισορρόπηση είναι η αντιστροφή του φαινομένου της Παγκοσμιοποίησης και η επανατοπικοποίηση των οικονομιών. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ για την Κλιματική Κρίση, το (απελευθερωμένο) παγκόσμιο εμπόριο είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» των μεγάλων ρυπαντών, καθώς ευθύνεται για το 25% της παγκόσμιας κλιματικής ρύπανσης. Εάν το παγκοσμιοποιημένο εμπόριο ήταν χώρα, θα ήταν ο δεύτερος χειρότερος κλιματικός ρυπαντής μετά την Κίνα5.
5. Η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», που επιχείρησε μία ήπια κλιματική προσαρμογή με συγχρηματοδότηση των νοικοκυριών και του κράτους, θεωρήθηκε από τους Ευρωπαίους ευθεία επίθεση κατά του εισοδήματός τους, και θα καταψηφιστεί στις Ευρωεκλογές του 2024, στην πιο μαζική έκφραση «Greenlash» στην παγκόσμια πολιτική ιστορία6. Το δίδαγμα είναι πως δεν μπορούμε να αλλάξουμε το Κλίμα εάν δεν αλλάξουμε το σύστημα. Η κλιματική πολιτική, θα είναι κοινωνική ή δεν θα υπάρξει.
Κοντολογίς, το διάστημα 2023-2024 επαληθεύτηκε το φαινόμενο της «αισιόδοξης Κασσάνδρας», σύμφωνα με το οποίο, «σε ότι αφορά την εξέλιξη της Κλιματικής Κρίσης, κάθε πρόβλεψη είναι χειρότερο από την προηγούμενη και αυτό που τελικά συμβαίνει είναι χειρότερο και από τη χειρότερη πρόβλεψη».
https://news.un.org/en/story/2023/06/1137867
http://arxiv.org/pdf/0706.3720
https://www.theguardian.com/environment/article/2024/may/08/world-scientists-climate-failure-survey-global-temperature
https://www.imf.org/en/Publications/fandd/issues/2022/03/Global-inequalities-Stanley
https://www.whitehouse.gov/briefing-room/speeches-remarks/2024/04/16/remarks-as-prepared-for-john-podesta-columbia-global-energy-summit/
https://foreignpolicy.com/2024/06/03/europe-eu-parliament-elections-green-parties-climate-green-deal/