Συμμετείχε στην οργάνωση της Μόνιμης Έκθεσης του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισα, «ένα μεγάλο σχολείο για μένα», όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Βρέθηκε μέσα στο περίφημο αρχοντικό Σβάρτς στα Αμπελάκια, καθώς υλοποίησε τμήμα της μελέτης αποκατάστασης των τοιχογραφιών του, ενώ συμμετείχε και στη συντήρηση των τοιχογραφιών στο καθολικό της Μονής του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα. Με πτυχίο πολιτικού μηχανικού και μεταπτυχιακό στην αποκατάσταση ιστορικών μνημείων και συνόλων, τεχνικός συντήρησης έργων τέχνης και αρχαιολογικών ευρημάτων, ο Αλέξανδρος Ζουριδάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις. Πρόσφατα δέχθηκε ακόμα μια: να σταθεί στο πλευρό του Δημήτρη Κουρέτα και να αποτελέσει μέρος της ομάδας κρούσης του με στόχο την αναμόρφωση του πολιτιστικού τοπίου της Θεσσαλίας.
«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο μου και για την επιλογή του να με ορίσει μέλος μιας σπουδαίας ομάδας, την οποία αποτελούν δυο σημαντικοί άνθρωποι του πολιτισμού, ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου και η σκηνοθέτης Κυριακή Σπανού. Μιας ομάδας με πολλαπλή δυναμική», λέει στη LarissaPress ο ίδιος, σπεύδοντας να ορίσει το σημαντικό στοιχείο για τον ίδιο: «Για να ορίσεις ένα σημείο στο χώρο χρειάζονται τρεις συντεταγμένες και πιστεύω πως στην περίπτωσή μας ταιριάζει απόλυτα».
Τον ρωτώ για το έργο της ομάδας καθώς και για τους στόχους, όπως έχουν τεθεί από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. «Βασικός μας στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας, η αξιοποίηση της μακροχρόνιας και πλούσιας ιστορίας μας και η σύνδεση σύγχρονων γεγονότων πολιτισμού με τον τόπο μας», μου εξηγεί. «Για παράδειγμα το φετινό φεστιβάλ «από τον Κίσσαβο στο κύμα» προέκυψε μετά από σκέψη της ομάδας πολιτισμού της περιφέρειας, καθώς θέλουμε να συνδέσουμε τις πολιτιστικές μας δράσεις με τον μεγάλο ορεινό όγκο του Κισσάβου της πλούσιας ιστορίας. Από τα Αμπελάκια στο λατομείο της Χασάμπαλης που συνδέεται με μία από τις σημαντικότερες πτυχές της ιστορίας της Θεσσαλίας, αφού για περίπου 2.000 χρόνια προμήθευε με τα σπάνια και πολύτιμα πετρώματά της σχεδόν όλο τον κόσμο, μέχρι το Μεταξοχώρι και στις διάσπαρτες μονές και τα ασκηταριά σε όλο το βουνό, για αυτό άλλωστε αποκαλείται το «Όρος των κελίων». Σε επόμενες δράσεις μας στόχος μας είναι να συνδέσουμε όλο αυτό το αφήγημα με τον Όλυμπο και έτσι να το διευρύνουμε», εξηγεί, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο «Φεστιβάλ Λιμνών» που πραγματοποιήθηκε στο Μουζάκι αλλά και στη συναυλία του Κώστα Μακεδόνα που θα δοθεί στο λιμάνι του Αγιοκάμπου την Δευτέρα. Καλλιτέχνες όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Σταύρος Ξαρχάκος έχουν ήδη συνδράμει στην προσπάθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
«Στόχος μας είναι να δούμε τα χώρια μας με διαφορετική ματιά. Να ζωντανεύουν όχι μόνο το καλοκαίρι και όχι μόνο αυτά που βρίσκονται σε κοντινά αστικά κέντρα. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην απογραφή του 2021 μας δείχνουν πως ο συνολικός πληθυσμός της χώρας διαμένει σε 100 μόνον από τους 13.586 οικισμούς της. Οι δράσεις στα πλημμυροπαθή χωριά, οι «Δράσεις για παιδιά», αποσκοπούσαν ακριβώς σε αυτόν τον άξονα, όπως τον καθόρισε εξ αρχής ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας: Έχουμε υποχρέωση και συνιστά και εθνική ανάγκη να σταθούμε δίπλα στα παιδιά των μικρών χωριών, των λιγοστών κατοίκων», εξηγεί ο κ. Ζουριδάκης, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και πώς αυτή έχει ενσωματωθεί στον πολιτιστικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
«Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής δια δραστικής πλατφόρμας – εφαρμογής, ενός ψηφιακού ξεναγού με χάραξη πολιτιστικών διαδρομών σύμφωνα με τις προτιμήσεις του επισκέπτη – χρήστη με αντίστοιχα push notifications. Δυναμικά ο χρήστης θα έχει τις ιστορικές πληροφορίες της περιοχής και όχι μόνο καθώς θα είναι πολύ επίπεδη η πληροφόρηση. (γαστρονομία, φιλοξενία, κτλ) Σήμερα υπάρχει μια εφαρμογή «mai greece», που αποτελεί ουσιαστικά έναν ψηφιακό βοηθό ταξιδιού για τους επισκέπτες της Ελλάδας με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και είναι σχεδόν ότι και το chat gpt. Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι η χρήση ψηφιακών εργαλείων τα οποία αλλάζουν τον χώρο με χρήση ψηφιακών ολογραμμάτων “κατασκευάζοντας” μνημεία στην θέση που υπήρχαν με την πραγματική κλίμακα που είχαν».
Τον ρωτώ για την πρόσφατη έρευνα του INSETE Intelligence με τίτλο: «Η φήμη της Ελλάδας και της κάθε Περιφέρειας στα κοινωνικά δίκτυα και τις ιστοσελίδες ταξιδιών – Q2 2024», σύμφωνα με την οποία η Θεσσαλία και η Δυτική Μακεδονία συγκέντρωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες στο τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη χρονική και χωρική επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας.
«Η Θεσσαλία, με τη μακρά ιστορία και τον πλούσιο πολιτισμό της, συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τόσο των ιστορικών και αρχαιολόγων όσο και των επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Φιλοξενεί πολλά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως η νεολιθική κοινότητα του Σέσκλου και του Διμηνίου, τα οποία είναι από τα αρχαιότερα γνωστά οικιστικά κέντρα στην Ευρώπη!
Η περιοχή της Θεσσαλίας είναι πλούσια σε μυθολογικές παραδόσεις. Είναι η γενέτειρα των Κενταύρων το Πήλιο καθώς ένα μεγάλο μέρος του Ολύμπου που συνδέεται με τους 12 θεούς βρίσκεται στην Θεσσαλία.
Τα Μετέωρα, ένα σύμπλεγμα μοναστηριών χτισμένων πάνω σε φυσικούς βράχους, είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της Ελλάδας και αναγνωρίζονται ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Επίσης κοντά στα Μετέωρα είναι η Θεόπετρα. Η επιστημονική σπουδαιότητα του σπηλαίου κρίνεται ως πολύ σημαντική για την προϊστορία όλου του Ελλαδικού χώρου καθώς, όπως σημειώνουν οι αρχαιολόγοι, είναι ένα από τα λίγα σπήλαια στην Ελλάδα με τόσο μεγάλο εύρος επιχώσεων που καλύπτουν την εξέλιξη του ανθρώπου σε μία περίοδο πολύ καθοριστική για την εξέλιξή του, της μετάβασης του, δηλαδή, από τον Νεάτερνταλ στο Χόμο Σάπιενς.
Η Θεσσαλία έχει πλούσια μουσική παράδοση με χαρακτηριστικούς χορούς και τραγούδια που διατηρούνται ζωντανά στις τοπικές γιορτές και εκδηλώσεις, ενώ οι τοπικές παραδόσεις, τα έθιμα και οι λαογραφικές γιορτές διατηρούν ζωντανό τον πολιτισμό της Θεσσαλίας και προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και τις αντιλήψεις των ανθρώπων της περιοχής μέσα στους αιώνες. Δεν είναι τυχαία η φήμη της Θεσσαλίας στο διαδίκτυο καθώς όσοι μελέτησαν τα ιστορικά της στοιχεία αντιλήφθηκαν την σπουδαία ιστορία της… Το διαχρονικό μουσείο Λάρισας φιλοξενεί μια από της πιο πλούσιες συλλογές με προϊστορικά ειδώλια στον κόσμο», μου εξηγεί ο κ. Ζουριδάκης, δίνοντάς μου ταυτόχρονα το στίγμα της προσπάθειας που ξεκινά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
«Η ταυτότητα του τόπου μας αποδίδεται στο παρόν μαζεύοντας όλα τα ιστορικά στοιχεία κομμάτι, κομμάτι, δημιουργώντας ένα πάζλ. Η ταυτότητα είναι δυναμική, και η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών φέρνει νέα στοιχεία που αλλάζουν όσα ξέρουμε. Η Θεσσαλία έχει πολλές ψηφίδες και το αποτέλεσμα στο τέλος είναι ένα αφήγημά – ψηφιδωτό που πρώτα θα εκπλήξει τους ίδιους τους κάτοικους της.
Ο σιτοβολώνας της Ελλάδας, η Θεσσαλία και το παράδειγμα στην πόλη της Λάρισας και η δημιουργία θεματικής διαδρομής. Στο λόφο του «φρουρίου» δεξιά πάνω από το αρχαίο θέατρο υπάρχει ένα σημαντικό κτήριο το παλιό στρατιωτικό αρτοποιείο . Στους στρατιωτικούς φούρνους μπορεί δημιουργηθεί ένα δια δραστικό μουσείο άρτου που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το μουσείου σιτηρών «Μύλος του Παππά» και εφόσον στο μέλλον στην περιοχή του ΕΘΙΑΓΕ γίνει και το μουσείο εδαφών θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη ενότητα αφήγησης στην πόλη που αφορά νερό «Πηνειός, χώμα, σιτηρά, αλεύρι, άρτος». Κλείνοντας, το αφήγημα της Θεσσαλίας υπάρχει και μπορεί να προσφέρει πολλά σε όλους τους τομείς. Στόχος μας είναι να το κοινωνήσουμε παντού…», καταλήγει ο κ. Ζουριδάκης.
ΦΩΤΟ: Δημήτρης Καστανάρας