«Χαιρετίζω την άμεση ανταπόκριση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα στο αίτημά μου για σύγκλιση έκτακτης σύσκεψης προκειμένου να συζητήσουμε για τις ενέργειες που άμεσα πρέπει να γίνουν, αλλά και για τον οδικό χάρτη που πρέπει από κοινού η Πολιτεία, οι φορείς και τα θεσμικά πρόσωπα να ακολουθήσουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε το οξύ ζήτημα της λειψυδρίας που βιώνει η πολύπαθη Θεσσαλία- επίκεντρο πλέον της κλιματικής κρίσης» τόνισε εισαγωγικά η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, στην τοποθέτησή της στη σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Δ Κουρέτας, με αφορμή και την ερώτηση που η ίδια απηύθυνε στην Κυβέρνηση για το θέμα.
Η Λαρισαία βουλευτής στην τοποθέτησή της επεσήμανε ότι το θέμα δεν είναι καινούριο και το πρόβλημα δεν εμφανίστηκε τώρα, αλλά «δεν υπήρξαν ευήκοα ώτα, με διαχρονικές τις πολιτικές ευθύνες, κυρίως σε κεντρικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο», υπενθυμίζοντας ότι με αίτημά της συγκλήθηκε τον Δεκέμβρη του 2022 κοινή συνεδρίαση της “Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών” και της “Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος” της Βουλής, στην οποία συμμετείχαν Βουλευτές, Εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και τοπικοί Φορείς της Θεσσαλίας, για το θέμα της λειψυδρίας, όπου μονοπώλησε το θέμα του Αχελώου, στο οποίο όμως δεν υπήρξε καμία εξέλιξη.
«Δεν βρισκόμαστε στο “παρά πέντε”, αλλά στο “και πέντε”. Δεν βρισκόμαστε πια σε φάση κλιματικής αλλαγής, αλλά κλιματικής κατάρρευσης, που απαιτεί άμεσα μέτρα, όχι ημίμετρα. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιτακτική ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο, όπως μιλάμε τώρα για την ενέργεια, να μιλάμε σε πολύ λίγο για το νερό..».
Στη συνέχεια η κ. Λιακούλη τόνισε ότι «το υδατικό πρόβλημα του θεσσαλικού κάμπου χρονίζει, τα έργα “καρκινοβατούν”, ο αγροτικός κόσμος υποφέρει, η απειλή της κλιματικής κρίσης δίνει δείγματα γραφής, καθημερινά. Ήρθε, επιτέλους, η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι, να αθροίσουμε τις δυνάμεις μας, να συνθέσουμε τις προτάσεις και θέσεις μας, για να γίνουν πράξη όλες οι αναγκαίες λύσεις. Γι’ αυτό έκρινα αναγκαίο να εισηγηθώ αυτή τη σύσκεψη για να φέρουμε το θέμα στο προσκήνιο, να φέρουμε το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας στην 1η γραμμή και λυπάμαι που απουσιάζουν σήμερα όλοι οι κυβερνητικοί, υπουργοί μέχρι και οι τοπικοί βουλευτές!».
Αφού ακολούθως ανέλυσε ότι οι μέχρι στιγμής απαντήσεις της Κυβέρνησης, δεν είναι πειστικές, θύμισε ότι «τον Γενάρη του 2020, ο κ.Γεραπετρίτης, ως υπουργός Επικρατείας , συγκάλεσε σύσκεψη φορέων για να επικαιροποιήσει η Κυβέρνηση το θέμα του Αχελώου, αλλά από τότε “ούτε φωνή ούτε ακρόαση”!.
Η κ. Λιακούλη ανέφερε ότι «η κλιματική κρίση δεν αφήνει πλέον καμία δυνατότητα για εφησυχασμούς. Οι πρόσφατες πλημμύρες που άλλαξαν τον γεωλογικό χάρτη της Θεσσαλίας, η αύξηση της θερμοκρασίας, η υπεράντληση υδάτων χωρίς ταυτόχρονα να γίνονται έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, οι σπάνιες πλέον βροχοπτώσεις που όταν εκδηλώνονται αυτό γίνεται με με ακραίο τρόπο, τα ποτάμια που στερεύουν, είναι η ζοφερή πια πραγματικότητα για την περιοχή μας . Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, εθνικής τάξης – Και επιτέλους! Ας σταματήσει η διγλωσσία για το θέμα του Αχελώου, μεταξύ Κυβέρνησης, αντιπολίτευσης , φορέων και συλλογικοτήτων, με τον έναν να ρίχνει στον άλλο την ευθύνη. Το έργο διαχείρισης των νερών του επικαιροποιημένου έργου του Αχελώου, των φραγμάτων και συνολικά της λεκάνης της ευρύτερης περιοχής, θέλει καθαρές κουβέντες. Δεν είμαι καθόλου βέβαιη πόσο εκείνοι που σήμερα πολεμούν αυτό το τόσο μεγάλο έργο πνοής για την περιοχή, γνωρίζουν τι σημαίνει με τους σημερινούς, επικαιροποιημένους όρους ή πρόκειται απλώς για μια παραδοσιακή ..ιδεοληψία».
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της, κάλεσε τους φορείς να διεκδικήσουν απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα για τη λειψυδρία:
«- Ποια είναι η καθαρή θέση της Κυβέρνησης για το θέμα του Αχελώου; – Ποια είναι συγκεκριμένα τα έργα που σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ποιος τα σχεδιάζει, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;
– Υπάρχει ειδικός σχεδιασμός συγκεκριμένων έργων ορεινής υδρονομίας με στόχο την συγκράτηση των όμβριων υδάτων σε λιμνοδεξαμενές, για να ενισχυθεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας, να εξασφαλιστούν βοηθητικές αρδευτικές δεξαμενές για ανακούφιση των αναγκών της αγροτικής παραγωγής;
– Ποιο είναι το σχέδιο ορθολογικής αξιοποίησης του υδάτινου αποθέματος της Θεσσαλίας;
– Υπάρχει πρόνοια εισαγωγής καινοτόμων αρδευτικών συστημάτων για την ελαχιστοποίησης της απώλειας των υδάτινων αποθεμάτων και μεγιστοποίησης των αποτελεσμάτων;
– Σχεδιάζονται καμπάνιες ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού, προκειμένου να γίνει συνείδηση όλων η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε;»
Τέλος, η Γραμ. της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση διαρρέει τις τελευταίες ημέρες ότι ετοιμάζει μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας με τη σύσταση μιας διυπουργικής task force, η οποία θα εξειδικεύσει μέτρα γενικής εφαρμογής και ανά περιοχή. Επιπλέον, διαρρέει συνενώσεις των ΔΕΥΑ, με τη δημιουργία περιφερειακών οργανισμών διαχείρισης υδάτων, αλλά και τις νέες προδιαγραφές σε κτίρια και επιχειρήσεις.
«Όλα αυτά τα σχεδιάζει και πάλι χωρίς την συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες και χωρίς καμία διαβούλευση», επεσήμανε η Λαρισαία βουλευτής για να καταλήξει: «Όπως ακριβώς δημιούργησε τον ΟΔΥΘ Α.Ε. για τη Θεσσαλία, με την επίκληση του επείγοντος και χωρίς καμία διαβούλευση, ανοίγοντας την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Η Θεσσαλία, σε ενιαίο και αρραγές μέτωπο, οφείλει να διεκδικήσει άμεσα καθαρές απαντήσεις για τον Αχελώο, για τα συγκεκριμένα άλλα έργα-φράγματα, για τις μελέτες τους, τις χρηματοδοτήσεις και κυρίως για το ακριβές χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του καθένα. Αν η ανάταξη των υπόγειων υδροφορέων, που έχουν έλλειμμα 3 δισ. κυβικά νερού δεν γίνει άμεσα, η Θεσσαλία απλώς θα τελειώσει.
Με ευθύνη της Κυβέρνησης που δεν πράττει, αλλά και όλων όσων δεν έκαναν τίποτε για να την αποτρέψουν…».