Της Φανής Δουρδούρα
Οι πιτζάμες, αυτά τα υπέροχα άνετα και ζεστά ρούχα που φοράμε πριν κοιμηθούμε, έχουν μια μακρά και συναρπαστική ιστορία. Γνωρίζατε ότι η λέξη «πιτζάμες» προέρχεται από την περσική λέξη «payjama», που σημαίνει «ένδυμα για το πόδι»;
Σε αυτό το άρθρο, θα… βουτήξουμε στην προέλευση των πιτζάμων, θα εξερευνήσουμε την εξέλιξή τους από λειτουργικές σε μοντέρνες και θα αποκαλύψουμε ακόμη και μερικές διάσημες στιγμές στην ιστορία της πιτζάμας.
Η προέλευση των πιτζάμας
Η ιστορία των πιτζάμας ξεκινάει από την αρχαιότητα, όπου τα ενδύματα ύπνου πήραν μια μάλλον μοναδική μορφή. Οι αρχικές πιτζάμες μπορούν να εντοπιστούν στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία, όπου φοριόντουσαν ως φαρδιά παντελόνια. Αυτές οι πρώιμες μορφές πιτζάμας ήταν κατασκευασμένες από ελαφριά υφάσματα όπως βαμβάκι ή μετάξι, παρέχοντας άνεση και αναπνοή.
Πρώιμες μορφές πιτζάμας
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν γνωστοί για την αγάπη τους για την άνεση, και τα υπνόρουχά τους το αντανακλούσαν αυτό. Φορούσαν ενδύματα παρόμοια με τις πιτζάμες, γνωστά ως «shendyts», τα οποία ήταν κατασκευασμένα από λινό ύφασμα και δένονταν γύρω από τη μέση. Αυτά τα φαρδιά ενδύματα επέτρεπαν την εύκολη κίνηση κατά τη διάρκεια του ύπνου και αποτελούσαν πρόδρομο των πιτζάμων που γνωρίζουμε σήμερα.
Στην αρχαία Κίνα, τα ρούχα ύπνου είχαν διαφορετική μορφή. Οι Κινέζοι φορούσαν τα «παντελόνια ύπνου», τα οποία ήταν φαρδιά παντελόνια από μετάξι ή βαμβάκι. Αυτά τα παντελόνια ήταν συχνά διακοσμημένα με περίτεχνα κεντήματα και θεωρούνταν είδος πολυτελείας. Είναι συναρπαστικό να βλέπεις πώς οι διάφοροι πολιτισμοί ανέπτυξαν τις δικές τους εκδοχές των ενδυμάτων ύπνου, όλες με στόχο την παροχή άνεσης κατά τη διάρκεια των στιγμών ξεκούρασης.
Η λέξη πυτζάμα και το ένδυμα ενσωματώθηκε στην αγγλική γλώσσα μέσω του Μπενγκάλι, κατά τη διάρκεια του Ρατζ. Η παγκόσμια χρήση των πιτζάμας είναι στην πραγματικότητα άμεσο αποτέλεσμα της βρετανικής παρουσίας στην Ινδία τον 18ο και 19ο αιώνα και της αυτοκρατορικής επιρροής στη Δύση εκείνη την εποχή. Οι πιτζάμες, οι οποίες καταγράφηκαν ως «στολή» τόσο των Ινδών ευγενών όσο και των αγροτών, ξεπερνούσαν επίσης το φύλο, καθώς φοριούνταν τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες. Οι πιτζάμες εισήχθησαν για πρώτη φορά στη Βρετανία τον 17ο αιώνα, αρχικά γνωστές ως mogul’s breeches, αλλά έγιναν δημοφιλείς ως loungewear για τους άνδρες μόνο από το 1870 περίπου.
Ορολογία πιτζάμας: πιτζάμες ή πυτζάμες;
Τώρα που εξερευνήσαμε την προέλευση των πιτζαμών, ας ασχοληθούμε με την πανάρχαια συζήτηση: πιτζάμες ή πυτζάμες; Η ορθογραφία αυτής της λέξης ποικίλλει ανάλογα με το πού βρίσκεστε στον κόσμο. Στην αμερικανική αγγλική γλώσσα, το «pajamas» είναι η προτιμώμενη ορθογραφία, ενώ στη βρετανική αγγλική γλώσσα χρησιμοποιείται το «pyjamas». Ανεξάρτητα από την ορθογραφία, το νόημα παραμένει το ίδιο – ένα άνετο ένδυμα που φοριέται για ύπνο ή χαλάρωση.
Εξέλιξη των πιτζαμών: Από λειτουργική σε μοντέρνα
Καθώς η κοινωνία εξελισσόταν, το ίδιο συνέβαινε και με τον σχεδιασμό και τον σκοπό των πιτζάμων. Αρχικά, οι πιτζάμες ήταν καθαρά λειτουργικές, σχεδιασμένες για την άνεση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, καθώς εξελίσσονταν οι τάσεις της μόδας, οι πιτζάμες άρχισαν να αποκτούν μια πιο μοντέρνα εμφάνιση. Άρχισαν να ενσωματώνουν μοτίβα, σχέδια, ακόμη και δαντελένια στολίδια.
Τη δεκαετία του 1920, η «χολιγουντιανή πιτζάμα» έγινε δημοφιλής, χάρη στις ταινίες που παρουσίαζαν λαμπερές γυναίκες να αράζουν με τα κομψά τους νυχτικά. Αυτό οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση για μοντέρνες πιτζάμες και οι σχεδιαστές άρχισαν να δημιουργούν πιο πολυτελείς και κομψές επιλογές. Οι πιτζάμες δεν περιορίζονταν πλέον μόνο στην κρεβατοκάμαρα- έγιναν μια δήλωση μόδας που φορούσαν οι γυναίκες και στο δρόμο.
Ταινίες που εδραίωσαν τις πιτζάμες
Οι πιτζάμες είχαν πάντα μια θέση στη λαϊκή κουλτούρα, εμφανιζόμενες συχνά σε ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, ακόμη και σε μουσικά βίντεο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την εμβληματική σκηνή στο «Breakfast at Tiffany’s» όπου ο χαρακτήρας της Audrey Hepburn, Holly Golightly, φοράει μια κομψή μαύρη σατέν πιτζάμα; Αυτή η στιγμή παγίωσε τις πιτζάμες ως σύμβολο εκλέπτυνσης και κομψότητας.
Οι πιτζάμες έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στην ταινία του 2001 «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική πέτρα». Σε μια αξιομνημόνευτη σκηνή, ο Χάρι Πότερ λαμβάνει ένα σετ από φωτεινές πορτοκαλί πιτζάμες ως χριστουγεννιάτικο δώρο. Αυτές οι πιτζάμες έγιναν ένα αγαπημένο κομμάτι της σειράς Harry Potter και ήταν αμέσως αναγνωρίσιμες στους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.
Τάσεις της μόδας στις πιτζάμες
Τα τελευταία χρόνια, οι πιτζάμες έχουν επιστρέψει στον κόσμο της μόδας. Διασημότητες και fashion influencers έχουν εμφανιστεί να φορούν πολυτελείς μεταξωτές πιτζάμες σε εκδηλώσεις στο κόκκινο χαλί και σε πάρτι. Αυτή η τάση να φορούν πιτζάμες ως εξωτερικά ρούχα έχει τραβήξει την προσοχή τόσο των σχεδιαστών όσο και των φανατικών της μόδας.
Ποπ κουλτούρα
Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, έχουν υπάρξει πολλές διάσημες στιγμές που περιλαμβάνουν πιτζάμες. Μια τέτοια στιγμή συνέβη το 1898, όταν ο πρίγκιπας της Ουαλίας, μετέπειτα γνωστός ως βασιλιάς Εδουάρδος Ζ΄, φόρεσε μεταξωτές πιτζάμες σε ένα δείπνο στο διάσημο Tuxedo Park Club.
Το γεγονός αυτό πυροδότησε μια τάση της μόδας και γεννήθηκε το σμόκιν όπως το ξέρουμε σήμερα.
Στον κόσμο της ποπ κουλτούρας, το μουσικό βίντεο του Michael Jackson για το τραγούδι «Thriller» περιείχε μια σκηνή όπου χορεύει με μια ομάδα ζόμπι φορώντας μια κόκκινη και μαύρη ριγέ πιτζάμα. Αυτή η εμβληματική στιγμή έχει χαραχτεί στο μυαλό των μουσικόφιλων σε όλο τον κόσμο και εδραίωσε ακόμη περισσότερο τη σχέση μεταξύ πιτζάμας και λαϊκής κουλτούρας.
Γνωρίζατε ότι το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο πάρτι πιτζάμας σημειώθηκε το 2019 στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας; Πάνω από 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν με τις πιτζάμες τους για να σπάσουν το ρεκόρ και να περάσουν μια νύχτα γεμάτη διασκέδαση και γέλιο. Οι πιτζάμες έχουν πραγματικά τη δύναμη να φέρνουν τους ανθρώπους κοντά!
Ένα άλλο συναρπαστικό γεγονός είναι ότι το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα ολόσωμο κοστούμι πιτζάμας κατατέθηκε το 1862 από έναν άνδρα εν ονόματι Isaac Butts. Αυτή η εφεύρεση έφερε επανάσταση στον κόσμο των υπνόσακων, καθιστώντας ευκολότερο και πιο βολικό να γλιστρήσετε στην άνεση στο τέλος της ημέρας.
Διάσημες στιγμές στην ιστορία της πιτζάμας
Το 1969, ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο οργάνωσαν το περίφημο «bed-in for peace» με πιτζάμες. Αυτή η ειρηνική διαμαρτυρία κατά του πολέμου του Βιετνάμ τράβηξε την προσοχή του κόσμου και τόνισε τη δύναμη των πιτζάμες ως σύμβολο άνεσης και ενότητας.
Οι πιτζάμες έχουν διανύσει πολύ δρόμο από την ταπεινή τους αρχή ως απλά ενδύματα για τα πόδια. Από τα αρχαία ενδύματα ύπνου μέχρι τη μοντέρνα ραπτική, οι πιτζάμες έχουν ενσωματωθεί στην ιστορία και τη λαϊκή κουλτούρα. Έχουν εξελιχθεί παράλληλα με την κοινωνία, παρέχοντας άνεση και στυλ. Έτσι, την επόμενη φορά που θα φορέσετε τις αγαπημένες σας πιτζάμες, αφιερώστε λίγο χρόνο για να εκτιμήσετε την πλούσια ιστορία και τις στιγμές που έχουν διαμορφώσει αυτό το αγαπημένο ένδυμα.