Συνεχίζεται το «θρίλερ» με το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, με τις σοβαρές δυσκολίες να έχουν προκαλέσει προβληματισμό σε Αθήνα αλλά και Λευκωσία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έφης Κουτσοκώστα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, το φιλόδοξο έργο, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στον «αέρα».
Πρόκειται για ένα καλώδιο που θα συνδέει αρχικά την Ελλάδα με την Κύπρο και, στη συνέχεια, με το Ισραήλ. Αυτή τη στιγμή, ο ορίζοντας ολοκλήρωσής του στα χαρτιά είναι το 2030. Αυτό θα σήμαινε φθηνή αλλά και «καθαρή» ενέργεια για τους καταναλωτές.
Επιπλέον εγγυήσεις ζητούν οι Κύπριοι
Ενώ, το τελευταίο διάστημα, όλα ήταν σε τροχιά υλοποίησης -δηλαδή η γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή του καλωδίου είχε ολοκληρώσει ένα κομμάτι του, η Κυπριακή Δημοκρατία προέβαλλε κάποιες σημαντικές ενστάσεις, κυρίως όσον αφορά το κόστος και τη βιωσιμότητα του έργου. Από πλευράς Κύπρου ρωτούν τι θα γίνει με τα χρήματα στην περίπτωση που, το έργο, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, διακοπεί- καθώς οι πόροι από το δημόσιο θα έχουν ήδη διατεθεί.
Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα γεωπολιτικά κρίσιμο έργο, η κυπριακή πλευρά γνωρίζει ότι Άγκυρα επιδεικνύει «δυσανεξία» σε τέτοιου είδους σχεδιασμούς που δεν την περιλαμβάνουν. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του επεισοδίου που έγινε στην Κάσο με το ιταλικό ερευνητικό που πραγματοποιούσε έρευνες για αυτό ακριβώς το έργο, και η Τουρκία έστειλε πέντε μαχητικά σκάφη για να το εμποδίσουν. Ο κίνδυνος αυτός είναι, μεν, υπαρκτός, ωστόσο ούτε η ελληνική ούτε η κυπριακή πλευρά είναι διατεθειμένες να το θέσουν γιατί αυτό θα σήμαινε αμφισβήτηση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.
Σχετικά με το θέμα τοποθετήθηκε η Αθήνα, και μάλιστα δια στόματος Γιώργου Γεραπετρίτη, σημειώνοντας ότι, η Ελλάδα, εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα και την πραγματοποίηση του έργου, καθώς και ότι η Τουρκία ποτέ δε θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της χώρας μας.