Της Ειρήνης Παπουτσή
ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας // LarissaPress
Νέο ρεκόρ κατέγραψε η μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της Μεσογείου στα μέσα Αυγούστου, φθάνοντας τους 28,9 β. Κελσίου και ξεπερνώντας το ρεκόρ του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το βασικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών της Ισπανίας, ενώ άκρως ενδιαφέροντα δείχνουν και τα ευρήματα προϊόν εργασίας εθελοντικής ομάδας για τη θερμοκρασία στα νερά των ακτών του Νομού Λάρισας.
Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την εθελοντική δουλειά της ομάδας υπό τον χημικό και οινολόγο, Νίκο Σδραβόπουλο και με τη συμμετοχή του Αντώνη Ζιώγα και της Ιωάννας Ζιώγα (με γνώσεις πάνω στα μαλάκια και τα εχινόδερμα), η μέση θερμοκρασία που καταγράφηκε στα νερά των δήμων Αγιάς και Τεμπών ήταν 28,2 βαθμοί, με τον κ. Σδραβόπουλο να μιλά σχετικά στη LarissaPress, περιγράφοντας τα όσα παρατηρήθηκαν.
«Στην ουσία μιλάμε για μετρήσεις καλής ακρίβειας που αφορούσαν στη θερμοκρασία της θάλασσας από εκεί που “σκάει” το κύμα και σε μια απόσταση 400 μέτρων επιφανειακά. Προχωρήσαμε σε 4 μετρήσεις την ημέρα, ενώ καταγράψαμε μια μέση θερμοκρασία 28,2 βαθμών Κελσίου, σε μια παρατήρηση με διάφορες παραμέτρους, που αφορούσαν κυρίως στην εικόνα των εχινοδέρμων και των μαλακίων, αλλά και στις “μετακινήσεις” ψαριών που μέχρι πρότινος συναντούσαμε σε θερμότερα νερά (π.χ. σκάρος)», αναφέρει ο Λαρισαίος χημικός.
Ενδιαφέροντα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, τα οποία και βρίσκονται σε γνώση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς όπως δήλωσε στη LP ο κ. Σδραβόπουλος συνέπεια της κλιματικής κρίσης δεν είναι μόνο η άνοδος της θερμοκρασίας των νερών, αλλά και οι επιπτώσεις στον κόσμο των μαλακίων και των εχινοδέρμων.
«Τα μύδια (Mytilus edulis), έχοντας ανεκτές θερμοκρασίες που φτάνουν τους 27,5 βαθμούς, παρατηρήθηκε πως από αρχές Απριλίου που “μαυρίζουν” οι βράχοι και γύρω στα μέσα Ιουλίου αναπτύσσονται μέχρι τα 2 εκατοστά και πεθαίνουν, επιπλέοντας σε σχήμα στεφανιού γύρω από τους βράχους», περιγράφει, σημειώνοντας ταυτόχρονα και δευτερεύοντες παράγοντες για την εξαφάνισή τους, όπως είναι η υπεραλίευση και η μόλυνση των νερών.
Ζητήματα καταγράφηκαν ακόμη σε μαλάκια, όπως οι πορφύρες και οι καλόγνωμες, αλλά και σε εχινόδερμα, όπως ο αστερίας, ο αχινός, το αγγούρι της θάλασσας ή οι φούσκες, με τη μόλυνση και την υπεραλίευση να αναφέρονται εδώ ως υψηλότεροι παράγοντες, ενώ ο κ. Σδραβόπουλος, μεταφέροντας μαρτυρίες ψαροντουφεκάδων, αναφέρει πως το διάστημα από το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου έως και τις 20 Αυγούστου δεν εντοπίστηκε από κανέναν χταπόδι άνω των 500 γραμμαρίων.
Τέλος, το τελευταίο διάστημα, καταγράφεται στα νερά του νομού Λάρισας και η παρουσία κοπαδιών σκάρων (Sparisoma cretense), ψαριών που μέχρι πρότινος κινούνταν σε πιο ζεστά νερά, όπως το Λιβυκό και το Κρητικό πέλαγος ή τα νερά της Πελοποννήσου.
«Τα αποτελέσματα των μετρήσεων, με ανάλογα στοιχεία να καταγράφονται σε Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Ισραήλ κλπ., δείχνουν πως η έρευνα θα πρέπει να γίνει πολύ πιο συστηματικά και σε επίπεδο Πανεπιστημιακής έδρας», καταλήγει ο κ. Σδραβόπουλος, προσθέτοντας πως η παραπάνω εθελοντική εργασία δε θα γινόταν χωρίς τη συμπαράσταση του γνωστού για τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες χημικού, Ζήση Αργυρόπουλου.
«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως εθελοντικές ομάδες ασχολήθηκαν σχετικά. Χρειάζεται ωστόσο η έρευνα να συνεχισθεί και φυσικά σ’ αυτή να προΐσταται η έδρα της ιχθυολογίας. Πρόκειται για εθελοντική δουλειά παρατήρησης που κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση. Καλούμαστε πλέον πιο οργανωμένα, μεθοδικά και διαθέτοντας κονδύλια και υποδομές να δούμε τη χρονοσειρά διακύμανσης της θερμοκρασίας, όπως και τη διάβρωση των ακτών ή την ανθεκτικότητα των υποδομών», σχολίασε ο κ. Αργυρόπουλος, προσθέτοντας πως οι όποιες αποφάσεις και εξελίξεις τοποθετούνται χρονικά με την έναρξη της νέας χρονιάς.