Σε μια «πραγματικά μεγάλη στιγμή για την πόλη μας, τη Λάρισα και τη Δημοτική μας Πινακοθήκη – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα» αναφέρθηκε σήμερα ο δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε στο Μουσείο με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης – αφιερώματος στον διεθνώς καταξιωμένο Λαρισαίο γλύπτη, Φιλόλαο Τλούπα, που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στην Πινακοθήκη.
«Ο μοναδικός τρόπος που τα έργα του σπουδαίου αυτού δημιουργού “συνομιλούν” με το αστικό περιβάλλον και τον δημόσιο χώρο, αλλά και οι μικρότερης κλίμακας δημιουργίες του αποκαλύπτουν την πολύπλευρη προσωπικότητα ενός κορυφαίου, διεθνώς διακεκριμένου γλύπτη της Διασποράς, συμπολίτη μας και πολίτη του κόσμου.
Μέσα και από αυτή τη μεγάλη παραγωγή της Πινακοθήκης μας, η Λάρισα επανασυνδέεται δυναμικά με την πολιτιστική και πολιτισμική της κληρονομιά. Και η γενέτειρα του Φιλόλαου τιμά το έργο του σπουδαίου αυτού δημιουργού, με την επετειακή ετούτη αφιερωματική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαμάκος, καλώντας όλες και όλους στα εγκαίνια της έκθεσης «για μια μοναδική εμπειρία σύνδεσης, διασύνδεσης και διαλόγου με το έργο του Φιλόλαου Τλούπα».
Για ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός τόσο για τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας -Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα όσο και για την πόλη της Λάρισας και για την Ελλάδα έκανε λόγο από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης, Κατερίνα Κόσσυβα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «στόχος μας είναι η έκθεση αυτή να αποτελέσει την αφορμή για να κατανοήσουμε την αξία του έργου του και τη φιλοσοφία του, να αφομοιώσουμε τα μηνύματά του και να τα μεταδώσουμε στους πολίτες, ώστε να μείνουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Θα επιδιώξουμε να πετύχουμε την όσο το δυνατό μεγαλύτερη επισκεψιμότητα μέσα από ένα κύκλο ξεναγήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων».
Η κ. Κόσσυβα στάθηκε ιδιαιτέρως σε ένα έργο τοπόσημο για τη Λάρισα, το μνημείο Εθνικής Αντίστασης του Φιλόλαου στο Αλκαζάρ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως φιλοδοξία όλων είναι να αναδειχθεί η προσφορά του Φιλόλαου Τλούπα στην ανανέωση της γλυπτικής τόσο μορφολογικά όσο και ιδεολογικά και ευχαριστώντας την οικογένεια και όλους όσοι συνέβαλλαν στην προετοιμασία της έκθεσης.
«Ο Φιλόλαος ήταν ένας πολίτης της πόλης και του κόσμου… Η έκθεση – αφιέρωμα αποτελεί μια υποχρέωση, μια οφειλή», ανέφερε από την πλευρά του ο επιμελητής της έκθεσης, Λαρισαίος εικαστικός, Ανδρέας Γιαννούτσος, περιγράφοντας ταυτόχρονα το δέος που ένοιωσε κατά την παρουσίαση του έργου του Φιλόλαου και το «στήσιμο» της έκθεσης.
Εμφανώς συγκινημένη και η κόρη του Φιλόλαου, Ιζαμπέλ Τλούπα, δεν έκρυψε τη χαρά της για την πραγματοποίηση της έκθεσης, η οποία «συγκεντρώνει τα ποικίλα ταλέντα του Φιλόλαου».
«Στη Γαλλία και στο εξωτερικό, είναι ιδιαίτερα γνωστός για τα μεγάλα του γλυπτά από ανοξείδωτο χάλυβα στους δημόσιους χώρους και τις υδατοδεξαμενές της Βαλάνς. Εδώ, θα εκτεθούν και άλλα έργα. Διότι ο Φιλόλαος ήταν ένας άνθρωπος που λάτρευε την δουλειά του, δεν έπαυε ποτέ να δουλεύει, ευτυχής, και που θεωρούσε τον εαυτό του καλλιτέχνη-χειροτέχνη», σχολίασε η κ. Τλούπα, προσθέτοντας πως θα ήθελε «αυτήν η έκθεση να δώσει την ευκαιρία στους Λαρισινούς, αλλά και γενικά στους Έλληνες που δε γνωρίζουν το έργο του, να τον ανακαλύψουν σε όλες τις όψεις του».
Η έκθεση
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, στην αίθουσα «Ειρήνης Κατσίγρα» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, θα εγκαινιαστεί η έκθεση – αφιέρωμα του διεθνώς καταξιωμένου γλύπτη Φιλόλαου, που κατάγεται από τη Λάρισα και έζησε και δραστηριοποιήθηκε καλλιτεχνικά στη Γαλλία.
Πρόκειται για μία έκθεση παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, που αποτελεί επιτομή της έκφρασης και δημιουργίας του Φιλόλαου. Πρόκειται για μια πολυσχιδή προσωπικότητα με καταγωγή από τη Λάρισα, που έζησε και δραστηριοποιήθηκε καλλιτεχνικά στη Γαλλία. Έργα του κοσμούν δημόσιους χώρους αναψυχής, πάρκα και σχολεία κυρίως της Γαλλίας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και συμβάλλουν στην καλλιέργεια της αισθητικής και στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη, που ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος του καλλιτέχνη.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής παραγωγής του καλλιτέχνη, τόσο των έργων της δημόσιας γλυπτικής και της μεγάλης κλίμακας μνημειακού χαρακτήρα όσο και των γλυπτών του συνθέσεων με βιομηχανικά υλικά, όπως το πλυμένο σκυρόδεμα και τον ανοξείδωτο χάλυβα όσο και έργων μικρότερης κλίμακας του εργαστηρίου, κατασκευών από πηλό, ξύλο, σίδηρο ή ανοξείδωτο χάλυβα. Θα εκτεθούν επίσης χαρακτηριστικά του έργα σε πηλό και ξύλο οι περίφημες «Γκογκότες», ζωόμορφα πλάσματα του μύθου και έργα που απεικονίζουν θαλασσινά τοπία τα οποία συνέθεσε από ξύλα που τα έχει λειάνει η θάλασσα, μακέτες και έργα σε σίδηρο αλλά και ανοξείδωτο χάλυβα, χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας φιάλες, κούπες, καρέκλες κ.α, κοσμήματα.
Η τέχνη, σύμφωνα με τον Φιλόλαο, «οφείλει να διαπερνά τη ζωή και να την υπηρετεί», φιλοσοφία που ανακλά και διακρίνει όλο το έργο του.
Η Γαλλική κυβέρνηση, το 2005, τίμησε το Φιλόλαο για το σύνολο του έργου του ανακηρύσσοντάς τον Αξιωματικό του Τάγματος των Γραμμάτων και Τεχνών, η Γαλλική Ακαδημία Αρχιτεκτονικής τον τίμησε με το μετάλλιο Πλαστικών Τεχνών και του απένειμε το πρώτο βραβείο για το καλύτερο έργο μνημειακής γλυπτικής εξωτερικού χώρου, ενώ το 2003 οι υδατοδεξαμενές της Βαλάνς, εμβληματική σύνθεση του γλύπτη ύψους 60 μέτρων, εντάχθηκαν στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο εικαστικός Ανδρέας Γιαννούτσος, π. Διευθυντής του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας.
Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου 2024 έως τον Ιανουάριο του 2025.
Πληροφορίες : dplarisas@yahoo.gr
Ε.Π.
ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Δ. Καστανάρας // LarissaPress